Alliance mod ulighed i sundhed

Der er brug for nyt fokus på ulighed i sundhed. Derfor er blandt andre Danske Fysioterapeuter, 3F og Danske Handicaporganisationer gået sammen i ny alliance.
I Danmark er uligheden i middellevetid fordoblet gennem de sidste 25 år. Forskellen i middellevetid mellem mænd med kort og lang uddannelse er steget fra 5,5 år i 1987 til 10 år i 2011.

Selvom vi i teorien har fri og lige adgang til sundhedsydelser, så er der alt for stor ulighed i sundhed. Det mener en række organisationer, der nu er gået sammen i Forum for Lighed i Sundhed.

I Danmark er uligheden i middellevetid fordoblet gennem de sidste 25 år, så forskellen i middellevetid mellem mænd med kort og lang uddannelse er steget fra 5,5 år i 1987 til 10 år i 2011.

”Vi bakker op, fordi vi mener, at alle skal have adgang til sundhedstilbud af høj kvalitet. Det er både et moralsk og et økonomisk problem, når sygdomme, vi kunne have forhindret, ender med at koste folk liv eller førlighed,” siger formand Tina Lambrecht.

Læs mere om initiativet

Konkrete anbefalinger

Hun glæder sig især over, at alliancen peger på en række konkrete områder, hvor man kan sætte ind.

”Vi har jo talt om ulighed i sundhed længe, og problemerne er veldokumenterede. Tiden er inde til at gøre noget,” siger Tina Lambrecht.

Blandt de ti anbefalinger er at sikre fysiske rammer, der skal gøre det lettere og sjovere at bevæge sig, og at sætte fokus på det fysiske arbejdsmiljø for at undgå nedslidning og muskelskelet-lidelser.

”Jeg håber, at vi sammen kan overbevise politikerne om, at det nytter at gøre noget. Vi kan både forebygge mere og behandle bedre – og der ligger nogle enorme gevinster, hvis vi tør prioritere sundhed,” siger Tina Lambrecht.

Læs anbefalingerne

De deltagende organisationer er Danske Fysioterapeuter, Dansk Sygeplejeråd, Håndværksrådet, Danske Handicaporganisationer, Jordemoderforeningen, Dansk Selskab for Indvandrersundhed, Danske Patienter og 3F.

Del eller udskriv artiklen
3 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • Stine Knak Olesen

  Dejlig læsning, håber at politikkerne bliver råbt op så der kan gøres noget ved det stigende problem.
 • bochristensen

  Hej Jens

  Godt spørgsmål. Det er nu skrevet ind i artiklen.

  Svaret er: Danske Fysioterapeuter, Dansk Sygeplejeråd, Håndværksrådet, Danske Handicaporganisationer, Jordemoderforeningen, Dansk Selskab for Indvandrersundhed, Danske patienter og 3F.

  Venlig hilsen
  Bo Berendt Christensen, presse- og kommunikationskonsulent.
 • Jens Gramstrup Olesen

  OK - måske god overskrift - men hvem er så i alliancen for ulighed i sundhed?
Indsend kommentar