Forskere præsenterer et nyt redskab til livsstilsændringer

Et nyt evidensbaseret sundhedskort blev præsenteret på et symposium på verdenskongressen i Sydafrika. Kortet gør det muligt for fysioterapeuten hurtigt at identificere risikofaktorer for livsstilssygdomme.
Foto illustrerer et uddrag af det nyudviklede sundhedskort, Health Improvement Card, der blev præsenteret på verdenskongressen i Sydafrika.

Et nyudviklet sundhedskort hjælper fysioterapeuter til systematisk, og i samarbejde med patienterne, at kortlægge risikofaktorer for livsstilsygdomme, og opstille en plan for ændringer. Det nye redskab hedder Health Improvement Card, som bl.a. verdensorganisationen for fysioterapeuter, WCPT, og en række andre centrale sundhedsaktører står bag. Redskabet bygger på evidens og sikrer, at de væsentligste risikofaktorer bliver kortlagt.

Sundhedskortet blev præsenteret i forbindelse med et symposium på verdenskongressen i Sydafrika. Oplægsholderne var den canadiske professor, fysioterapeut Elizabeth Dean, vicepræsident for WCPT, fysioterapeut Margot Skinner fra New Zealand, den amerikanske professor og fysioterapeut Marlyn Moffat og den svenske professor og fysioterapeut Anne Söderlund.

Mindste-anbefalinger og inddragelse af patienten

Sundhedskortet giver med en farvekodning af risikofaktorerne et hurtigt overblik over patientens mulige risici for at udvikle livsstilsygdomme og deres individuelle betydning. Tobak og det usunde forbrug af alkohol er de vigtigste risikofaktorer, som fysioterapeuter bør forholde sig til i samtalen med patienten. For sund kost og fysisk aktivitet er de mindste-anbefalinger.

Nederst rummer Sundhedskortet to kommentarfelter, hvor både patienten og fysioterapeuten kan beskrive næste skridt i processen med livsstilsændringer og den plan, de lægger i fællesskab.

Ny rolle til fysioterapeuter

Der er flere fordele ved Sundhedskortet. Vigtigst er, at det skaber en systematik for fysioterapeuten, som afsæt for som den fast del af samtalen med patienterne om livsstil. Det er samtidig med til at understrege den nye professionelle rolle for fysioterapeuter som værende en central og uomgængelige i sundhedsfremmeindsatser.

Symposiet havde et bredt fokus på blandt andet fysioterapeutens rolle, barrierer for livsstilsændringer og fysioterapeuter som rollemodeller.

I nogle lande varetager fysioterapeuter allerede sådanne funktioner, og bliver naturligt konsulteret, når der skal udarbejdes nye politikker for sundhed. Men det er langt fra tilfældet overalt. Derfor arbejder WCPT for, at fysioterapeuter på verdensplan bliver de naturlige samarbejdspartnere for alle, som arbejder for at bekæmpe livsstilsbetingede sygdomme, og at fysioterapeuter bliver involveret i udvikling af folkesundhedsinitiativer, -programmer og -politikker på alle niveauer (nationalt, regionalt og lokalt).

Download sundhedskortet
Læs mere om symposiet og find abstract fra de fire oplæg på symposiet

 

Del eller udskriv artiklen
1 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
  • Peter Lehn Petersen

    Mættet fedt fører ikke til livsstilssygdomme.
    Der er ingen evidens for dette. I megen forskning, som har peget på dette, har der ikke været adskilt om det mættede fedt var transfedt eller naturlig mættet fedt, som forekommer i f.eks. kokus og kød. Dog kan dyrenes fedtsammensætning blive skubbet i den ene eller anden retning, alt afhængig af deres foder.
    Giv dyr korn og de blive fede, det samme gælder for mennesker. Der bliver spist alt for megen korn og kornprodukter (incl. mel) og selv grove kornprodukter er bedre(indeholder mineraler, vitaminer og sporstoffer), så er det ikke meget bedre.
    Grøntsager og kød incl. fisk og fjerkræ af ordentlig kvalitet indeholder bare så megen mere vitaminer, mineraler og sporstoffer. Frugt er også ok; men er ikke så næringstætte(mineraler, vitaminer og sporstoffer) og indeholder også fructose , som kan være problematisk for en del mennesker. Frugt kan ikke erstatte grøntsager; men omvendt er ok
Indsend kommentar