Ny databeskyttelsesforordning nærmer sig

Den 25. maj 2018 træder den nye databeskyttelsesforordning i kraft. Det betyder strammere krav til beskyttelse af persondata på klinikkerne.

Den nye databeskyttelsesforordning træder i kraft 25. maj 2018. Den erstatter det nuværende persondatadirektiv og har en række konsekvenser for privatpraktiserende fysioterapeuter.

Forordningen betyder, at man som praktiserende fysioterapeut skal efterleve nye regler for behandling af personoplysninger. Overtrædelse af de nye regler kan være forbundet med betydelig bødestraf. Der er derfor god grund til, allerede nu, at påbegynde arbejdet.

De nye regler er komplicerede, og de danske fortolkninger af EU-forordningen er ikke klar endnu. Danske Fysioterapeuter har derfor bedt et advokatfirma hjælpe med at udarbejde en række dokumenter, herunder skabeloner til datastrømsanalyse, samtykkeskabelon og vejledning. På den måde kan Danske Fysioeterapeuter sikre sig, at dokumenterne ikke kun lever op til databeskyttelsesforordningen, men også til journalføringsbekendtgørelsen, sundheds- og autorisationsloven.

Materiale klar i starten af det nye år

Danske Fysioterapeuter forventer, at materialet kan være klar omkring den 1. januar. Så snart der er nyt, bliver der kommunikeret her på hjemmesiden og i Danske Fysioterapeuters nyhedsbrev.

Hvis din klinik lever op til reglerne i den nuværende persondatalov, er du godt på vej til at opfylde betingelserne i forordningen

Læs mere

FAQ om databeskyttelsesforordningen

12 spørgsmål til virksomhedens dataansvarlige på Datatilsynets hjemmeside (pdf)

PrivacyKompasset på Erhvervsstyrelsens hjemmeside

Del eller udskriv artiklen
5 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • Jette Jepsen Ottosen

  Samtykke med sundhedskort?
 • ceciliathorsen

  Kære Barbara

  Mange tak for dit spørgsmål.
  Vi vil meget gerne vende tilbage med et fyldestgørende svar snarest muligt, men er desværre lidt ramt af efterårsferie blandt de medarbejdere, der vil kunne besvare din henvendelse på bedste vis.

  Du hører fra os inden længe.

  Med venlig hilsen
  Cecilia L. Thorsén
  Marketing- og kommunikationskonsulent, Danske Fysioterapeuter
 • Barbara Susanna Lydia Juen

  Kære Sissi,

  Tak for dit svar.
  Har du nogle konkrete links til
  "Reglerne for fysioterapeutisk behandling af forskellige patientgrupper er blandt andet reguleret i sundhedsloven, autorisationsloven og journalføringsbekendtgørelsen. Disse regler er uændrede og gælder som hidtil."?


  mhp.
  "Et it-system kan ikke i sig selv sikre overholdelsen af den nye forordning, men et it-system kan understøtte korrekt behandling af data, for eksempel gennem forsvarlig arkivering, begrænsning af adgang til data mv. Danske Fysioterapeuter kan ikke vurdere, hvorvidt nogle it-systemer kan sikre datasikkerheden. " Kunne Danske Fysioterapeuters advokater kigge på de få gængse IT-systemer, som vi anvender idag? Og komme med en vurdering af dem?

  med venlig hilsen
  Barbara
 • sissiploug

  Kære Barbara

  Tak for din henvendelse.

  I vores FAQ kan du blandt andet læse om, hvad Danske Fysioterapeuter tilbyder til medlemmerne. En standard til samtykke er et af de dokumenter, vi vil stille til rådighed for vores medlemmer. Den vil blive ledsaget af en vejledning, der foreskriver, hvornår et samtykke er nødvendigt og hvornår der er hjemmel til databehandling i anden lovgivning.

  Du kan se vores FAQ her https://fysio.dk/nyheder/nyheder-2017/ny-databeskyttelsesforordning-narmer-sig/faq-om-databeskyttelsesforordningen.

  Reglerne for fysioterapeutisk behandling af forskellige patientgrupper er blandt andet reguleret i sundhedsloven, autorisationsloven og journalføringsbekendtgørelsen. Disse regler er uændrede og gælder som hidtil.
  Mvh Sissi Ploug, Forhandlingskonsulent, Danske Fysioterapeuter
 • Barbara Juen

  Kommer der et foreslag fra Danske Fysioterapeuter til hvordan man kan indhente et gyldigt samtykke? Skal det være skriftligt? Og skal dette gøres ved hver konsultation eller kun 1. gang?

  Hvordan forholder det sig med demente, psykisk syge mennesker som kommer alene til os?
Indsend kommentar