Ondt i ryggen er ingen hindring for fysisk aktivitet

Dansk forskning viser overraskende, at lænderygsmerter ikke fører til reduceret fysisk aktivitetsniveau. Det var budskabet fra en af de danske forskere på verdenskongressen i Cape Town.
Man har i mange år troet, at smerter mindsker lysten til at være fysisk aktiv, men ny dansk forskning peger i en anden retning. Foto: iStock

Flere danske fysioterapeuter fremlægger deres forskning på verdenskongressen i Sydafrika enten som mundtlige præsentationer eller i form af postere.

Fysioterapeut og ph.d., Per Kjær, bryder i sit oplæg med den traditionelle antagelse om, at fysisk aktivitet giver færre lændesmerter. Han præsenterer resultater fra et studie med 412 deltagere, som viser, at der ikke var nogen sammenhæng mellem antal fysisk aktive timer og lændesmerter.

Man fandt i studiet heller ikke den ellers forventede adfærd, at folk med lændesmerter sænkede deres fysiske aktivitetsniveau mere end folk uden lændesmerter. Undersøgelsen understøtter altså ikke fear avoidance-teorien, og resultaterne er derfor både overraskende og udfordrende for den generelle opfattelse af sammenhængen mellem smerter og fysisk aktivitet.

Fysioterapi skal være 20 procent effektiv

En anden fysioterapeut og ph.d., David Christiansen, præsenterede i sit oplæg ”How low can you go?” resultater fra en undersøgelse, som skulle klarlægge den mindste gavnlige effekt (smallest worthwhile effect) af fysioterapibehandling på smerter i nakke, skulder eller lænd. Der er taget hensyn til omkostninger, mulige bivirkninger og ulemper forbundet med behandlingen, og 160 patienter indgår i undersøgelsen.

David Christiansen konkluderer, at mennesker med nakke-, ryg- eller skuldersmerter skal opleve mindste 20 procent bedring i smerte og funktion oveni den naturlige heling, før man kan tale om, at effekten af fysioterapi er ”besværet værd”. Den nye viden kan bruges af både klinikere, forskere og politikere til at designe nye studier og til at sætte en nedre grænse for, hvornår en undersøgelses resultater kan tolkes som klinisk relevante.

 

Læs abstract fra de to danske præsentationer

Læs mere om verdenskongressen

Del eller udskriv artiklen
3 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • jonathan comins

  Morten, det er Pers artikel i BMC fra januar i år der henvises til:

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5251228/

  De brugte Finn Bierings test som PROM. Der er tale om en epidemiologisk analyse vil jeg sige.
 • Vibeke Pilmark

  Kære Morten Topholm
  Jeg er sikker på, at Per Kjær kan hjælpe dig med artikel og evt. forskningsrapport.

  Med venlig hilsen og god sommer
  Vibeke Pilmark, Faglig redaktør, Danske Fysioterapeuter
 • Morten Topholm

  Fint med forskning der udfordre vores nuværende opfattelse.
  Kan man få et eksemplar af den fulde forskningsrapport, og evt tilgørende artikel som er lavet vedr forskning om fysisk aktivitet og Fear Aviodence Behavior?
Indsend kommentar