Sund og aktiv aldringskonference
Om konferencen
Sund og aktiv aldringskonference: Tidlig opsporing og forebyggelse af funktionstab, status på evidens, og fremtidige retninger.
Demografiske og socioøkonomiske udfordringer truer den nordiske velfærdsmodel og kræver en hurtig udvikling af innovative handlingsplaner inden for den primære og sekundære forebyggende sektor. Prioriteten er at støtte ældre borgere i at opretholde et uafhængigt liv og en tilfredsstillende livskvalitet længst muligt. Sådanne handlingsplaner bør ikke kun bygge på stærk videnskabelig evidens, men også fokusere på socioøkonomisk bæredygtighed.
Kritiske aspekter som opsporing af skrøbelige ældre borgere, bekæmpelse af potentielle sociale- og sundhedsmæssige uligheder samt udvikle skræddersyede og effektive handlingsplaner for disse grupper er stadig nogle af de vigtigste eksisterende udfordringer.
Den koordinerede inddragelse af nøgleaktører, herunder ældre borgere, sundhedssektoren (f.eks. kommuner) og akademiske aktører, er derfor afgørende og kan meget vel løse nogle af disse udfordringer.
Konferencen er arrangeret af Center for Aktiv og Sund Aldring (Center for Active and Healthy Ageing, CAHA) ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet. Den bygger på erfaringer og resultater fra adskillige danske og europæiske projekter, der er gennemført i løbet af de sidste 10 år af CAHA i samarbejde med flere offentlige (f.eks. kommuner) og private interessenter.
Flere temaer, der er relevante for den primære og sekundære forebyggende sektor, vil blive behandlet. Disse vil omfatte i) tidlig opsporing af modificerbare risikofaktorer forbundet med tab af funktion og uafhængighed, ii) modeller der kan bruges til at opspore ældre borgere med høj risiko for funktionstab, iii) hvordan man designer og implementerer komplekse interventioner, der har til formål at håndtere risikofaktorer (f.eks. stillesiddende adfærd, underernæring), iv) hvordan man styrker ældre borgeres ”empowerment” for at fastholde deres adfærdsændringer og v) hvordan man etablerer effektive samarbejder indenfor primær forebyggelse mellem forskellige interessenter, herunder den akademiske verden, sundhedssektoren og ældre borgere.
Målet med konferencen er at give et indblik i de erfaringer, der er opnået i løbet af det seneste årti, samt dele nogle konkrete eksempler og modeller med publikum, som potentielt kan implementeres i den daglige praksis.
Tid og sted
Fredag den 1. november 2024 , kl. 09:00 -15:00
Campusvej 55
5230 Odense M
Conference Room: O100
Tilmelding
Yderligere information
Det er gratis at deltage. Konferencen er på dansk og henvender sig til både forskere, sundhedspersonale og politiske beslutningstagere.