Demens på dagsordenen
Her til eftermiddag mødes Danske Fysioterapeuter og en lang række organisationer med statsminister Lars Løkke Rasmussen og Sundheds- og Ældreminister Sophie Løhde på Marienborg for at diskutere, hvordan vi forbedrer indsatsen for mennesker med demens i Danmark.
Der er god grund til at sætte ind her, mener Danske Fysioterapeuters formand, Tina Lambrecht.
”Demens er blevet en folkesygdom i takt med, at vi lever længere og længere. Samtidig har vi brug for at gøre op med forestillingen om, at demens kun rammer i alderdommen. Vi ser også en stigning i mennesker med demens under 55 år. Det er en sygdom, som ikke kun rammer personen selv men også de pårørende. Det er vigtigt at mødes og drøfte, hvordan vi sikrer så gode liv som muligt for mennesker med demens og deres pårørende,” siger hun.
Rehabilitering er afgørende
Tina Lambrecht peger samtidig på, at debatten om demens ofte kommer til at fokusere på omsorg og pleje.
”Det er helt afgørende også at have et rehabiliterings-perspektiv. Vi skal give personer med demens muligheden for at leve et selvstændigt liv så længe som muligt. Især når vi ved, at fysisk træning som led i en rehabiliterende indsats kan øge evnen til ADL og dual-task. En evne mennesker med demens ellers mister tidligt i forløbet,” siger hun.
Man skal også have fokus på de palliative behov, som opstår i takt med demenssygdommen udvikler sig. For eksempel kan personen med demens miste evnen til at give udtryk for smerter og dermed behovet for lindring. I de helt sene stadier kan sproget være helt forsvundet og der kan den kropslig tilgang, som fysioterapeuter mestrer, være vejen til at nå personen. Samtidig kan smerter i bevægeapparatet kan lede til inaktivitet, tab af funktionsevne og livsstilsygdomme.
Ligesom for demenssygdomme stiger forekomsten af gigt med alderen.
”Det er i det hele taget vigtigt at huske på, at mange mennesker med demens også er ramt af andre sygdomme,” siger Tina Lambrecht.
Forebyg fald
Derfor er der god grund til at sætte fokus på de fysisk forandringer, som rammer mennesker med demens.
”Det handler både om funktionsevne og forebyggelse af livsstilssygdomme og faldulykker. Vi ved, at målrettet træning sænker risikoen for, at mennesker med demens kommer alvorligt til skade ved faldulykker,” siger Tina Lambrecht.
Engelske erfaringer viser, at 12 ugers træning målrettet forebyggelse af fald betyder 60% færre faldepisoder, 55% færre frakturer og 90% færre skadestuebesøg målt i forhold til året før interventionen.
”Vi ved, at mennesker med demens falder op til 8 gange hyppigere end normalbefolkningen. Derfor kan det kun gå for langsomt med at få gang i fysisk træning og faldforebyggelse målrettet mennesker med demens,” siger Tina Lambrecht.
Oplæg om demens
Hvis du er på messen Health & Rehab Scandinavia den 11. eller 12. maj, så er der gratis seminar om netop fysioterapi og demens.