Afgørelse om arbejdstid: Hvad betyder det for fysioterapeuter i staten?

En ny afgørelse i en faglig voldgift slår fast, at konsulenter i staten ikke automatisk kan anses som selvtilrettelæggere, der frit kan bestemme over deres egen arbejdstid. Det har stor betydning for blandt andre fysioterapeuter ansat som konsulenter i staten.
Foto: iStock.

Afgørelsen fra den faglige voldgift vil sikre fysioterapeuter, der er ansat som konsulenter i staten, at arbejdsgivere ikke kan undtage dem fra reglerne om tidsregistrering og arbejdstid.

Baggrunden for afgørelsen

En specialkonsulent i en statslig styrelse havde gennem en periode arbejdet mere end 48 timer om ugen i gennemsnit. Da hun gjorde sin leder opmærksom på EU's arbejdstidsdirektiv, der fastsætter en maksimal ugentlig arbejdstid på 48 timer i gennemsnit over fire måneder, fik hun at vide, at hun som konsulent var selvtilrettelægger og dermed ikke omfattet af reglen.

Dét var ikke korrekt, fastslog en faglig voldgift. Specialkonsulenten havde ganske vist fleksibilitet i sit arbejde, men hendes arbejdstid var stadig styret af opgaver og tidsfrister. Voldgiften understregede, at kun en snæver gruppe af højtstående ledere, eksperter og forskere kan anses for selvtilrettelæggere.

Konsekvenser for fysioterapeuter ansat som konsulenter

Danske Fysioterapeuter ser afgørelsen som en vigtig sikring af arbejdstidsreglerne for fysioterapeuter ansat som konsulenter i staten. Mange af foreningens medlemmer arbejder i fleksible stillinger, hvor arbejdstiden kan være svær at afgrænse, men denne kendelse betyder, at de har ret til at registrere deres arbejdstid og få anerkendt deres overarbejde.