En kvart million kroner i ekstra godtgørelse til opsagt tillidsrepræsentant

I marts 2025 forhandlede Danske Fysioterapeuter en fratrædelsesaftale med en offentlig virksomhed for en af foreningens tillidsrepræsentanter. Hun får tre måneders ekstra godtgørelse og udbetaling af feriedage, hvilket svarer til en kvart million oveni hendes lange opsigelse. Medlemmet skal ikke møde på arbejde i opsigelsesperioden, og hun vil ikke blive modregnet i løn, hvis hun får andet arbejde.
Tillidsrepræsentanter er særligt beskyttede
Ifølge forhandlingskonsulent i Danske Fysioterapeuter, Martin Lægg, er det usædvanligt, at der bliver givet så stor godtgørelse i en fratrædelsesaftale, og at der ikke bliver modregnet i lønnen, hvis medlemmet får nyt arbejde.
”Den aktuelle fratrædelsessag siger noget om, at vores tillidsrepræsentanter er særligt beskyttede, og når en sag om uberettiget afskedigelse rammer dem, skal det være ekstra dyrt for arbejdsgiveren,” siger Martin Lægg.
Danske Fysioterapeuter har omkring 4-5 fratrædelsessager om måneden.
”Når man står over for at miste sit job, er det altafgørende at have sin fagforening i ryggen. Jeg er simpelthen så glad for den hjælp, jeg har fået af Danske Fysioterapeuter. Jeg føler, at jeg har fået retfærdighed,” fortæller hun.
En sag om mobning og chikane
Den tidligere tillidsrepræsentant og virksomheden er uenige om, hvad der førte til, at ansættelsesforholdet endte med en sag om fratrædelse. Virksomheden lagde i første omgang vægt på hendes langvarige sygeperiode, men da det ikke er grund nok til at fyre en tillidsrepræsentant, begrundede virksomheden det i stedet med, at hun havde været illoyal. Selv kalder den tidligere tillidsrepræsentant det for en sag om mobning og chikane fra sin nærmeste leder.
Fratrædelsesaftalen taler sit eget tydelige sprog. For en så god aftale er ikke kutyme, hvis årsagen er sygefravær. Det handler også om, at Danske Fysioterapeuters medlem var en tillidsrepræsentant, som i kraft af sit hverv er ekstra godt beskyttet. Og det handler om en arbejdsgiver, som ikke ville risikere at tabe en sag om uberettiget afskedigelse.
I fratrædelsesaftalen har Danske Fysioterapeuters medlem skrevet under på en forpligtelse om at være loyal, dvs. at hun ikke vil hænge virksomheden ud offentligt. Derfor optræder både hun og virksomheden anonymt i hendes version af, hvad der førte til afskedigelsen.
”Jeg plejede at være sindssygt glad for mit arbejde”
Medlemmet havde arbejdet i 20 år i virksomheden og havde en ren personalemappe. Hun beskriver sin tidligere arbejdsplads som et sted, hvor der var et godt samarbejde mellem ledere og kolleger, indtil der for et par år siden kom en ny teamleder.
”Jeg plejede at være sindssygt glad for mit arbejde. Det var et sted, hvor jeg i den grad oplevede, at jeg kunne gøre en stor forskel, og igennem årene har jeg fået tillæg for at være dygtig og engageret,” siger hun.
Men det ændrede sig med den ny leder.
”Hun var ikke interesseret i, hvem vi var, eller hvad vi lavede, hun havde mere travlt med at tale om sit ledelsesgrundlag”.
”Hun tyssede på os, som om vi var en skoleklasse, og hun var meget kontrollerende og stillede spørgsmålstegn ved vores faglige praksis. For eksempel en sag, som jeg og en kollega havde behandlet, og som jeg mener, vi havde håndteret korrekt. Min chef forsøgte, kort tid efter hun var startet i vores team, at overbevise mig om, at en dygtig kollega havde begået en fejl, men jeg fastholdt, at min kollega havde håndteret sagen korrekt i henhold til interne procedurer. Hun var meget utilfreds med min beslutning om at støtte kollegaen.”
Følte mig usynlig
”Jeg oplevede, at min leder nedgjorde mig fagligt på trods af mine 20 års erfaring. Hun nedbrød min autorisationsrolle over for vores kunder, og i et tilfælde overrulede hun en faglig beslutning, jeg traf, selvom det var for øjnene af folk udefra.
Hun behandlede mig generelt på den måde, at hun kun talte til mig, når der var andre til stede, og ellers hørte hun mig ikke, når jeg sagde hej. Jeg blev ikke indkaldt til 1:1-møder som de andre. Jeg følte mig usynlig og for at beskytte mig selv, forestillede jeg mig, at jeg var ”en grå sten,” fortæller medlemmet.
For første gang i sit arbejdsliv blev medlemmet alvorligt syg med en depression. Det skete efter en periode, hvor der også havde været et voldsomt dødsfald i hendes nære familie, og hvor hun ikke oplevede, at lederen støttede hende. F.eks. blev hun ikke tilbudt at tage nogle sygedage i forbindelse med begravelsen, som andre kolleger fik tilbudt ved kriser, men fik at vide, at hun kunne bruge tre afspadseringsdage på at komme sig.
Medlemmet gjorde, som der blev sagt, men efter begravelsen, havde hun det ikke godt, og efter 14 dages arbejde var hun ikke længere i stand til at udføre sine opgaver og møde på arbejde.
”Jeg var i sorg, men det, der gjorde at jeg blev syg og deprimeret, var den manglende støtte og opbakning fra arbejdspladsen,” siger hun.
Langtidssygemeldt
Sygemeldingen blev til en langtidssygemelding over flere måneder, hvor der ikke blev taget referat af sygesamtaler, og hvor der i flere måneder slet ikke blev afholdt nogen. Hun blev derimod indkaldt til et online-møde, hvor lederen skulle have opklaret noget arbejdsmæssigt.
”Jeg opfattede det som en måde at ramme mig på, selvom jeg var sygemeldt.”
Medlemmet var, inden hun blev syg, blevet valgt som ny tillidsrepræsentant for sine kolleger.
”Normalt vil man råde et medlem til at kontakte sin tillidsrepræsentant, men i mit tilfælde kontaktede jeg i stedet virksomhedens fællestillidsrepræsentant fra Danske Fysioterapeuter, som straks kom mig til hjælp. Han undersøgte, om jeg kunne blive flyttet til et andet team, når jeg skulle tilbage i arbejde, men svaret var nej. De tilbød mig i stedet en fratrædelsesaftale, hvis jeg ikke ville fortsætte i teamet.”
Hjælp fra Danske Fysioterapeuter
Udviklingen i sagen betød, at konsulent Martin Lægg fra Danske Fysioterapeuters forhandlingsafdeling kom på banen, for ifølge Danske Fysioterapeuter kunne det udvikle sig til en sag om uberettiget afskedigelse.
Det blev begyndelsen på et langt forhandlingsforløb, for når der er tale om en tillidsrepræsentant, skal en afskedigelse være tvingende nødvendig.
”Martin Lægg var rigtig god til at vejlede mig og holde fokus på det juridiske fremfor alle de følelser, der fyldte for mig. Mens sagen stod på, gav han mig tro på mig selv. Den, som jeg havde mistet.
Tågen lettede for mig, da han ringede og sagde ”vi har fået en rigtig god aftale”. Og det må jeg sige, at det er,” siger medlemmet, som allerede har fundet en ny beskæftigelse.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.