Er du i tvivl? Så genopliv!

En ny lov om fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop giver alle habile borgere over 60 år mulighed for at registrere et fravalg ved at logge ind på sundhed.dk eller ved at sende en blanket til Sundhedsdatastyrelsen.
Danske Fysioterapeuter får løbende henvendelser fra medlemmer, som spørger til, hvordan de skal forholde sig, hvis de er i tvivl om, hvorvidt borgeren har fravalgt genoplivning. Svaret fra chefkonsulent Gurli Petersen er klart:
”Hvis man ikke med sikkerhed ved, om patienten har fravalgt genoplivningsforsøg, skal man altid forsøge genoplivning og tilkalde hjælp,” siger Gurli Petersen.
Hun har et råd til, hvordan fysioterapeuter kan være på forkant, inden situationen opstår.
”Alle fysioterapeuter bør have en lokal instruks, hvor der står, hvordan man undersøger, om en patient har fravalgt genoplivning ved hjertestop. Det er ledelsens ansvar at sørge for, at der er en instruks,” siger Gurli Petersen.
Systemer taler ikke altid sammen
Det kan være vanskeligt for sundhedspersoner at vide, om en patient har fravalgt genoplivning, fordi systemerne ikke altid taler sammen. Lægens oplysning om, hvorvidt en patient må genoplives eller ej, følger nemlig ikke automatisk med, når patienter rykker mellem sektorerne. En udfordring, som praktiserende fysioterapeuter kender til, fordi de ofte behandler patienter, der ikke er tæt knyttet til et sygehus eller et kommunalt behandlingssted.
Danske Fysioterapeuter har nævnt dette i et høringssvar til vejledningen til de nye regler. Danske Fysioterapeuters formand, Jeanette Præstegaard, kalder det positivt, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) har udtalt, at hun vil løse problemet med videndeling på tværs af sektorer med hensyn til registrering af patientens ønske.
Danske Fysioterapeuter efterlyser en handlingsanvisning på, hvordan egen læge eller den behandlingsansvarlige læge skal informere andre sundhedspersoner om, at patienten har fravalgt genoplivning ved hjertestop eller har ændret sin beslutning om fravalg, herunder praktiserende fysioterapeuter.
6 situationer, hvor du ikke skal genoplive
Som udgangspunkt skal du altid forsøge genoplivning, hvis patienten er livløs, men der er i alt seks situationer, hvor sundhedspersoner ikke skal forsøge genoplivning, selvom patienten har hjertestop:
- Når døden er helt åbenbar, eller den var forventet af lægen.
- Når en læge i situationen fravælger genoplivningsforsøg.
- Når en læge på forhånd har fravalgt genoplivningsforsøg.
- Når patienten selv har fravalgt genoplivningsforsøg i den aktuelle sygdomssituation.
- Når patienten selv har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop.
- Når det er besluttet i et behandlings- eller livstestamente, og patienten er vurderet varigt inhabil.
Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed
Tjek om borgeren har fravalgt genoplivning
Når en borger har registeret et fravalg af genoplivningsforsøg, går der en uge, før det kan ses i:
- De præhospitale patientjournalsystemer (PPJ)
- Alarmcentralernes disponeringssystemer
- Hospitalernes elektroniske patientjournalsystemer (EPJ)
- Plejesektorens omsorgssystemer
- De praktiserende lægers praksissystemer
- Sundhedsjournalen på sundhed.dk
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.