"Forsøget med direkte adgang gav os et internt selvværdsboost"

”Bare gå i gang, det er ikke farligt”. Sådan lyder budskabet fra klinikejer Søren Qvist fra Frederikssund Fysioterapi til sine kolleger, som skal afprøve et forsøg med direkte adgang til fysioterapi med offentligt tilskud i hele Region Sjælland. Frederikssund og Ballerup Kommuner deltog i 2020-2022 i et lignende forsøg med direkte adgang.
Baggrund for forsøget
Du kan læse mere om baggrunden for forsøget i nyheden: "Der er åbnet for Direkte Adgang til fysioterapi i Region Sjælland."
”Inden vi gik i gang, diskuterede vi i klinikken, hvad det her ville betyde. Det var ikke alle fysioterapeuter, som følte sig trygge ved at skulle screene patienter, og vi var også bekymrede for, hvor meget administrativt arbejde der ville følge med forsøget,” siger Søren Qvist.
Det største problem viste sig at være, at det administrative arbejde blev tungere. Det skyldtes, at det system, sekretæren normalt registrerede i, ikke var integreret med det system, der blev brugt i forsøgsprojektet.
Et andet problem var, at implementeringen af projektet med Søren Qvists ord ”ikke var helt god”. Det var meningen, at de patienter, lægerne havde set, fortsat skulle have en henvisning, hvis de skulle til fysioterapeut, men der var gået noget galt i kommunikationen om forsøget. Måske fordi informationen kom samtidig med, at corona-epidemien stadig fyldte meget.
”Vi fik patienter direkte til fysioterapi, som ikke havde fået henvisning, men hvor lægen havde sagt ”bare gå ned til fysioterapeuten”, men så havde patienterne jo set lægen først. Det betød, at vores kvantitative data i forsøget blev udvandede,” siger Søren Qvist.
Tvivlen forsvandt hurtigt
Når han i dag vil sige til kollegerne på klinikkerne i Region Sjælland ”bare gå i gang, det er ikke farligt”, er det fordi, at ingen af de ting, fysioterapeuterne havde frygtet, gav problemer, da forsøget gik i gang.
”Tværtimod gav det os et internt selvværdsboost at opleve, at det her kan vi godt. Den tvivl, der var hos nogle enkelte fysioterapeuter, forsvandt hurtigt, for vi er vant til at behandle patienter uden henvisning fra lægen. Det er ikke så meget anderledes, at der kommer patienter direkte uden henvisning til fysioterapi med offentligt tilskud. Hvis vi er i tvivl, kan vi altid sende en patient tilbage til lægen,” siger Søren Qvist.
Flere patienter
Inden forsøget gik i gang, var der en frygt for, om det ville betyde, at mange borgere ville tro, at de nu kunne få fysioterapi til andre behandlinger end dem, der var omfattet af forsøget, men det skete kun i enkelte tilfælde.
”Der gik en rum tid, inden borgerne overhovedet fandt ud af, at ordningen med direkte adgang til fysioterapi fandtes. Vi kunne godt have ønsket os lidt mere information til borgerne fra projektgruppen på sociale medier og i lokale medier.
Til gengæld fik vi mange henvendelser fra patienter med mindre skader, som vi kunne hjælpe med en enkel rådgivning. Det var borgere, som typisk bare var blevet opmærksomme på, at de kunne få hjælp af en fysioterapeut fremfor at bøvle med at få en tid hos lægen,” siger Søren Qvist.
Se temaside om direkte adgang med ofte stillede spørgsmål og link til webinar
3 gode råd fra Søren Qvist
Sådan kommer du godt fra start med direkte adgang til fysioterapi:
- Det er ikke farligt – man kan altid sende en patient til lægen, hvis man er i tvivl
- Alle fysioterapeuter kan screene patienter, og det giver et selvværdsboost til alle, der er med i forsøget. I projektet i Frederikssund og Ballerup Kommuner var det en betingelse, at alle var med
- Som klinik kan man gøre en ekstra indsats for at informere borgere og læger fx ved at komme i lokalavisen, reklamere på hjemmeside eller sociale medier eller række ud til lægerne.
Regionerne har udarbejdet gode materialer, man kan bruge til at gøre opmærksom på projektet
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.