"Fysioterapi kan virkelig gøre en forskel for patienter med Parkinson"

De strukturerede forløb for patienter med Parkinson vil fastholde og løfte vidensgrundlaget hos fysioterapeuter over hele landet, mener praksiskonsulent Bo Albertsen, som har været med til at udarbejde anbefalingerne.
Bo Albertsen er fysioterapeut hos Aulum Fysioterapi & Træning. Han er med i styregruppen i Regionernes Kliniske Kvalitets Program, RKKP, for Parkinson og er praksiskonsulent på fysioterapiområdet i Region Midtjylland. Foto: Privat.

Fra i år skal fysioterapeuter tilbyde patienter med Parkinson nogle patientforløb, der er ensartet på landsplan og som bygger på best practice og evidens. Praksiskonsulent Bo Albertsen sidder i styregruppen i Regionernes Kliniske Kvalitets Program, RKKP, og han har været med til at udarbejde anbefalingerne.

”De strukturerede forløb gør det nemt for alle fysioterapeuter at blive opdateret på nyeste evidens om, hvad der virker i forhold til at forbedre patienternes funktionsniveau, søvn, livskvalitet, psykiske tilstand og oplevelse af smerter. Dermed får vi fastholdt og løftet fagligheden over hele landet. Jeg håber, det vil inspirere flere til at få øjnene op for, at her er der et felt, hvor vi fysioterapeuter virkelig kan gøre en forskel for en patientgruppe," siger Bo Albertsen.

Evidens, ydelser og honorarer er forskellige størrelser

Han ser en udfordring i, at én ting er evidens, mens en anden er ydelser og honorarer.

”Der er både et evidensgrundlag og en honorarstruktur, og selvom der er evidens for vigtigheden af superviseret træning i sygdommens første faser, så er størstedelen af fysioterapeuternes ydelser og dermed honorarer i de sidste faser. Jeg kunne godt have ønsket mig, at der var afsat et større honorar i de første tre faser.

Særligt i de første fase er der megen selvtræning, holdtræning og egenmestring. Her skal vi være opmærksomme på, at vi har en vigtig rolle overfor de patienter, som er kognitivt udfordrede, og som ikke har så stærkt et netværk. Det er vigtigt at understøtte patienterne og få tydeliggjort vigtigheden af at træne og vedligeholde deres gangfunktion,” siger Bo Albertsen.

Nogle patienter vil få et andet tilbud

Bo Albertsen vurderer, at de fleste tilbud om behandling fortsætter helt som hidtil efter indførelsen af de strukturerede forløb. Men der vil være en overgangsfase, hvor nogle patienter vil opleve at få et andet tilbud, end de er vant til, og måske et tilbud, der føles som en forringelse.

”Fysioterapeuter kan derfor godt komme til at opleve frustration fra nogle patienter,” siger Bo Albertsen.

De strukturerede forløb kan også give udfordringer i de tilfælde, hvor der er flere forskellige fysioterapeuter involveret i behandlingen, og de skal afregne indbyrdes. Og der kan være udfordringer i den sidste fase, fase 5, hvor personalet på plejehjem og i hjemmeplejen skal indgå i tværfagligt samarbejde med fysioterapeuter om patienter. For det forudsætter, at de har tiden og kompetencerne.

”Jeg kan godt se nogle udfordringer, men jeg synes, vi skal forholde os positivt til de strukturerede forløb, for de rummer virkelig meget godt, ikke mindst fordi de vil løfte og fastholde fagligheden helt generelt,” siger Bo Albertsen.

Fysioterapeuterne skal som hidtil indtaste de udførte ydelser, som patienterne modtager.