Akupunktur kræver grundig uddannelse

Det er ikke nok med et introduktionskursus, når man behandler med akupunktur. Det er behandlingsformen alt for farlig til, siger Bjarne Rittig-Rasmussen fra Dansk Selskab for Akupunktur i Fysioterapi.

Der bliver taget alt for let på uddannelsen indenfor akupunktur. Det siger Bjarne Rittig-Rasmussen, fysioterapeut, ph.d. i medicin og bestyrelsesmedlem i Dansk Selskab for Akupunktur i Fysioterapi. Han kommenterer en tragisk sag, hvor en patient døde efter behandling med akupunktur i juli måned.

Patienten havde opsøgt en alternativ behandler, som punkterede hans lunger med nålestik i brystkassen. Yderligere tre patienter har indenfor det seneste år fået punkteret lungerne efter akupunkturbehandling og sagerne har fået Styrelsen for Patientsikkerhed til at advare mod akupunktur på brystkassen (thorax).

”Problemet er, at behandlere udøver akupunktur uden at have tilstrækkelig viden om denne behandlingsform,” siger Bjarne Rittig-Rasmussen.

Dansk Selskab for Akupunktur i Fysioterapi har siden selskabets start i 2003 gjort kraftigt opmærksom på, at det kræver grundig uddannelse, hvis man vil behandle patienter med akupunktur. Han nævner et grundforløb på 150 timer som absolut minimum.

”Nogle behandlere, også professionelle sundhedsfaglige, herunder fysioterapeuter, tror, at de kan tage et introduktionskursus på en eller to dage, og så er de kompetente til at anvende akupunktur. Det er problematisk, for behandlingen kan være farlig,” siger han.

Færdigheder kræver tid

Dansk Selskab for Akupunktur i Fysioterapi udbyder selv en akupunkturuddannelse i flere trin. Første trin er en grunduddannelse, som består af 150 timers konfrontationstimer, hjemmestudier, journalføring og praktik.

Uddannelsen er sammensat, så sikkerheden for patienterne er så høj som muligt, og selskabet har skelet til både England og Sverige for at sikre en høj, faglig standard. Men selv efter godkendelse af det 150 timer lange grundforløb, tillader selskabet kun akupunktur på thorax i meget begrænset form.

Hvis man vil lære at anvende flere punkter, kræver det yderligere overbygning og en række dybdegående kurser. Netop derfor råber Bjarne Rittig-Rasmussen vagt i gevær, når han ser udbuddet af nålekurser, som introducerer flere hundrede akupunkturpunkter på en weekend.

”Fysioterapeuter og andre skal acceptere, at det tager tid at opnå kliniske kompetencer i akupunktur. Man kan ikke bare snuse til et område og tro, at man er velbevandret. Man skal kende sine begrænsninger, og så skal man følge de retningslinjer, der er på området.”

Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter, bakker Bjarne Rittig-Rasmussen op.

”Som fysioterapeut er det ekstremt vigtigt, at man bevarer den høje standard ved at efterleve autorisationsloven. Den har netop til formål at sikre kvalitet i behandlingen og sørge for patienternes sikkerhed, ved at vi udviser samvittighedsfuldhed og omhu, når vi behandler patienterne.”