Ny international subgruppe for onkologi med dansk medlemskab

Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi er sammen med tilsvarende selskaber i 12 andre medlemslande blev optaget som subgruppe i WCPT. Det kan få stor betydning for fysioterapeuter i dette felt, fortæller bestyrelsesmedlem i selskabet, Louise Søllingvraa Madsen.
Louise Søllingvraa Madsen
”Først og fremmest handler det om at få delt viden på tværs af lande”, forklarer Louise Søllingvraa Madsen.

Det var en begejstret formand for Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi Tenna Askjær, der for nogle dage siden fik at vide, at det internationale netværk for onkologi, HIV og palliation var godkendt som subgruppe i verdensorganisationen for fysioterapeuter (WCPT) i forbindelse med generalforsamlingen, der blev afholdt lige før verdenskongressen går i gang her fredag aften.

Otte års ihærdigt netværksarbejde både i det danske selskab og andre internationale grupper af fysioterapeuter med den amerikanske fysioterapeut og forsker Jacqueline Drouin i spidsen, lykkedes.

Kravene for at blive en subgruppe er, at der mindst er 10 lande og tre regioner i WCPT repræsenteret i gruppen, og at der er etableret et formaliseret uddannelsestilbud inden for specialet medlemslandene.

I forbindelse med verdenskongressen i Sydafrika i 2017 arbejdede Tenna Askjær for at få de øvrige nordiske lande med i netværket. I dag er to nordiske lande repræsenterede i den nye gruppe: Danmark og Sverige.

”Siden verdenskongressen i Amsterdam i 2011 har det danske selskab arbejdet benhårdt på at få en uddannelse op at stå. Da palliation går på tværs af specialer, har vi netværket og samarbejdet med andre selskaber blandt andet hjerte-lunge selskabet”, siger Louise Søllingvraa Madsen. Den nye efteruddannelse er allerede en realitet og det første kursus i en længere kursusrække begynder mandag i den kommende uge.

Hvorfor medlemsskab i subgruppe?

Men hvad kan man få ud af at blive subgruppe under WCPT?

”Først og fremmest handler det om at få delt viden på tværs af lande. Som medlem i netværket og nu subgruppen har vi blandt andet fire gange om året fået mulighed for som selskab at præsentere en faglig session med oplæg til vores medlemmer. Det har vi gjort ved at udbrede link til sessionen på hjemmesiden og i vores nyhedsbrev”, forklarer Louise Søllingvraa Madsen.

Desuden kan den nye subgruppe være med til at styrke det faglige niveau på området og dermed bane vejen for en større anerkendelse af fysioterapeuter blandt lægerne.

I dag mødes den nye subgruppe til et stiftende møde, der afholdes i forbindelse med verdenskongressen i Genève. Her skal man drøfte de fremtidige tiltag og få nedsat den nye bestyrelse. Louise Søllingvraa Madsen deltager på vegne af selskabet som suppleant for Lone Pedersen, der p.t. er på barsel.

På mødet afgøres det, hvad det skal koste at være medlem i subgruppen, og hvordan man kan styrke det faglige niveau via efteruddannelse.

”Vi vidste ikke i selskabet, at vi var så langt fremme i Danmark, som vi er i forhold til mange andre lande. Vi er nu medlemmer i en subgruppe og har fået en efteruddannelse stablet på benene”.