Vil skære genoptræning 17%
Lige nu er mange af landets kommuner i gang med at lægge sidste hånd på budgettet for 2020. Der er lagt op til nedskæringer mange steder, men et af de værste må være Aalborg Kommune, hvor forvaltningen har lagt op til at spare 4,8 millioner – svarende til 17% - på basal genoptræning.
”Det er simpelthen nedskæringer i en størrelsesorden, hvor det ikke kan undgå at ramme rigtig mange patienter,” siger Danske Fysioterapeuters regionsformand i Nordjylland, Gitte Nørgaard.
Hun har den seneste tid forsøgt at råbe kommunalpolitikeren op – både direkte og gennem pressen.
”Jeg håber, det kan få dem til at tænke sig godt om. Og under alle omstændigheder skal det i hvert fald ikke hedde sig, at de ikke vidste det ville få alvorlige konsekvenser,” siger Gitte Nørgaard.
Op i det røde felt
Der har været skiftende forklaringer fra Aalborg Kommunes side på, hvorfor besparelsen var rimelig. Først hed det, at kommunens takster var markant højere end dem, FritValgService har – og at disse takster var godkendt af Danske Fysioterapeuter. Det fik Danske Fysioterapeuters formand, Tina Lambrecht op i det røde felt.
”Vi har ikke godkendt noget som helst. Fritvalgs-taksterne et diktat – ikke en forhandlet aftale, selvom vi har understreget igen og igen, at de bør forhandles,” siger hun.
Derudover peger hun på, at de tal fra FritValgsService under SKI, som kommunen har sammenlignet med, ikke tager højde for, at Aalborgs takster skal finansiere kommunal varetagelse af genoptræningsopgaven – med alt, hvad det indebærer af opgaver, forsknings- og uddannelsesforpligtelser, tværfaglighed og samarbejde på tværs.
Ny forklaring
Herefter skiftede Aalborg Kommune forklaring på nedskæringen. Nu hed det, at kommunen har et højere serviceniveau end andre kommuner. Nye tal fra KL viser ellers, at Aalborg Kommune bruger færre penge på genoptræning end landsgennemsnittet – på trods af, at kommunens borgere får flere genoptræningsplaner per indbygger end landsgennemsnittet.
”Det er absolut ikke, fordi borgerne i Aalborg er forkælede. Vi må sige, at terapeuterne i dag gør et fantastisk stykke arbejde med de ressourcer, de har. Derfor er det også så uretfærdigt, at de skal mødes af den her besparelse,” siger Gitte Nørgaard.
Hun understreger, at det naturligvis er politikernes ansvar at fordele pengene.
”Men det skal ske på et oplyst grundlag. Og så skal de stå på mål for konsekvenserne. Det nytter ikke noget bare at påstå, at man kan fjerne 17% af det arbejde en gruppe fysioterapeuter udfører, og så kan borgerne bare træne sig til det samme derhjemme,” siger Gitte Nørgaard.
Byrådet i Aalborg Kommune forhandler pt. budget. Det skal godkendes på et byrådsmøde 4. november.
Andre kommuner også ramt
Aalborg Kommune er langt fra den eneste, hvor der er lagt op til at skære på fysioterapeutiske indsatser. Det gælder især på beskæftigelsesområdet, hvor den nu tidligere regering lavede et forlig, der betød færre penge til indsatsen.
Derudover er en række lokale initiativer i farezonen. Det gælder for eksempel det motorik team bestående af en fysioterapeut og en ergoterapeut, der de seneste år har hjulpet børn i Kalundborg Kommune. Her har både terapeuterne selv og Danske Fysioterapeuter gjort opmærksom på konsekvenserne i den lokale avis.
Lokalt er de to terapeuter i teamet, da også blevet bakket op af andre faggrupper, der har set gevinsten.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.