Aftale om telemedicin i fysioterapipraksis

Danske Fysioterapeuter og Regionernes Lønnings- og Takstnævn har i dag indgået en midlertidig aftale om, at fysioterapeuterne kan udføre telefonkonsultation og videokonsultation (telemedicin) under praksisoverenskomsterne.

Aftalen træder i kraft den 25. marts 2020 og har til formål, at de praktiserende fysioterapeuter kan tilbyde konsultation for de patienter, hvor det giver mening, samtidig med at det bidrager til at mindske udbredelsen af coronasmitte.

Ydelserne kan bruges til at yde rådgivning og vejledning til lægehenviste patienter via video eller telefon i stedet for fysisk fremmøde i de tilfælde, hvor fysioterapeuten vurderer, at det er fagligt relevant og muligt i forhold til den enkelte patients aktuelle problemstilling. Ydelserne afregnes med en særlig ydelse og honoreres med 250 kr. 

Danske Fysioterapeuters formand, Tina Lambrecht, er glad for, at det er lykkedes at indgå en aftale med kort varsel i en svær tid. ”Jeg håber, at vi med denne aftale får åbnet mulighed for, at en del af patienterne, som er i behandling, men også nye patienter, kan få et meningsfuldt tilbud, som kan hjælpe dem videre” udtaler Tina Lambrecht.

Læs mere om aftalen om video- og telefonkonsultationer

  • Jens Peter Vejbæk

    Kan se at linket til siden med spørgsmål og svar ikke bliver levende i kommentaren. Men du finder siden ved at klikke på "Læs mere om video- og telefonkonsultationer" ovenfor.
    Med venlig hilsen
    Jens Peter Vejbæk
  • Jens Peter Vejbæk

    Kære Lisa og Mouhsin,
    Vi har lavet en oversigt med spørgsmål og svar vedr. telemedicin, som indeholder svar på bl.a. jeres spørgsmål. Se oversigten her: https://www.fysio.dk/coronavirus/video--og-telefonkonsultationer-kan-gives-med-tilskud

    Med venlig hilsen
    Jens Peter Vejbæk, Danske Fysioterapeuter
  • Lisa Alstrup

    1. Ved I noget om hvornår vi får besked om Danmark yder tilskud til telemedicin og i så fald hvor meget og hvilken kode vi skal bruge ?

    2: Ved I hvornår vi får besked om forsikringsselskaberne dækker ordningen ?

    3: Kan § 62 henvisningen bruges til telemedicin hvis patienten ikke har svært fysisk handicap og derfor kun henvisning til holdtræning ?

    Mvh
    Lisa Alstrup
  • Mouhsin Halloumi

    Hvad med GDPR i det here og er det lovligt at brug Facebook, Whats up, skype , facetime og hvad de hedder allesammen til at kommunikere følsomme oplysninger med pt. ?
  • Morten Topholm

    John Bruun Møller

    Lad nu vær med at puste til ilden - det er et fåtal blandt fyaioterapeuter udenfor sygesikringen som giver udtryk for deres holdning her:
    Det er hverken tid eller sted at diskutere indefor/udenfor sygesikringen.
    Får vi sygeforsikringen Danmark og forsikringsselskaberne med på aftalen er det også for os udenfor overenskomst en god aftale.

    vh Morten Topholm
  • Jens Peter Vejbæk

    Hej Birgitte,
    Speciale 62 er en del af aftalen. Det skal du ikke være i tvivl om :) Det er ikke nævnt der hvor der står noget om egenbetaling. Men det er jo fordi der ikke er nogen egenbetaling på speciale 62.
    Med venlig hilsen
    Jens Peter Vejbæk
  • John Møller Bruun

    Til jer der øffer over det ikke er en mulighed for klinikker uden ydernummer.

    Hvorfor ser I altid spøgelser?

    Dette redder jo ingens indtægt, men kan hjælpe de patienter som virkelig er i nød, det er jo dråber i bægeret rent økonomisk....men flot efter min mening at danske fysioterapeuter har fået det forhandlet igennem til gavn for de patienter, vi de første par uger har serviceret gratis.
  • Birgitte Brabrand

    Hej Jens Peter Vejbæk.
    Når jeg læser aftalen med regionerne som I linker til kan jeg ikke se at paragraf 62 er nævnt?? Kun 51 og ridefysioterapi??
    Vh
    Birgitte Brabrand
  • Tina Lambrecht

    Kære Andreas,
    Det vi kan indgå er en aftale med Regionernes Lønnings- og Takstnævn om er de patienter, der er i behandling under overenskomsterne. En masse patienter er kommet i klemme, og vi prøver nu med aftalen at etablere et tilbud for dem, hvor det vil være fagligt relevant. Vi har endvidere hele tiden været opmærksomme på at kommunikere med sygeforsikringen danmark og forsikrings- og pensionsselskaberne om muligheden. Selskaberne stiller jo generelt som krav for at give privat tilskud, at det skal være ydelser, som indgår i ydelsesbeskrivelserne og som patienten kunne være henvist til. Vi tror på, at danmark og de øvrige selskaber med denne aftale nu også vil anerkende at udbetale tilskud til patienter, der modtager telemedicin på klinikker uden ydernummer.
    Du nævner også regeringens hjælpepakker. De handler ikke om, hvorvidt man har ydernummer eller ej. Det er for ALLE selvstændige.
    MVH Tina Lambrecht
  • Jens Peter Vejbæk

    Kære Lars,

    Ja, det er rigtigt forstået. Aftalen gælder for almen fysioterapi (speciale 51), vederlagsfri fysioterapi (speciale 62) og ridefysioterapi (speciale 57 og 65). Der er de sædvanlige tilskudsprocenter, det vil sige 100% tilskud for vederlagsfri fysioterapi. Man kan gennemføre en statuskonsultation via telefon eller video for speciale 62. Man kan rådgive og instruere omkring patientens tilstand og øvelser. Se gerne ydelsesbeskrivelsen i aftalen:

    Fysioterapeuten kan vælge at tilbyde telefonkonsultation eller videokonsultation, når fysioterapeuten vurderer, at det er fagligt relevant og muligt i forhold til den enkelte patients aktuelle problemstilling.

    Ydelsen tilbydes de patienter, der på grund af opstået smerte, skade eller funktionstab, og hvor vejledning og rådgivning via telefon eller video kan afhjælpe patientens problem. Det kan både være patienter med nyopståede smerter og skader samt patienter med varig funktionsevnenedsættelse, hvor rådgivning er nødvendig for at styrke, opretholde eller hindre forværring af patientens sundhed, funktionsniveau, livskvalitet eller arbejdsevne.

    Videokonsultation vælges, når det er afgørende, at patienten kan se fysioterapeutens instruktion af øvelser, og fysioterapeuten kan give patienten feedback ift. korrekte udførelse.

    Ydelsen kan ikke bruges til træning på hold.

    Information og vejledning om hensigtsmæssig smertehåndtering, hensigtsmæssigt aktivitetsniveau, instruktion af øvelser, opfølgning på hjemmeøvelser mv.

    Konsultationen bør tage udgangspunkt i rådgivning ud fra almindelige anerkendte faglige standarder inden for fysioterapi samt instruktion i opretholdelse af fysisk aktivitet ud fra de tilgængelige muligheder.

    Konsultationen kan være rådgivning og vejledning til patienter med pludselig opstået smerte eller overbelastningsskader.
    Konsultationen kan være vejledning til en pårørende, som via fysioterapeutens rådgivning kan mobilisere patienten i hjemmet.

    Konsultationen kan også anvendes til at foretage en fysioterapeutisk vurdering eller undersøgelse, herunder en statuskonsultation for vederlagsfri fysioterapi og ridefysioterapi.

    Konsultation forudsætter, at løsningen lever op til gældende regler om databeskyttelse, og giver mulighed for kommunikation mellem behandler og patient.

    Med venlig hilsen
    Jens Peter Vejbæk, Danske Fysioterapeuter
Se flere
Indsend kommentar