Covid-19: Mange fysioterapeuter på hospitaler smittet

Fysioterapeuter på hospitalerne har større risiko for at være smittet med covid-19 end lægerne. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.
Det er især fysioterapeuter på hospitalerne, der er testet positive for covid-19. Foto: iStock

103 gange er fysioterapeuter testet positive for covid-19. Det viser en opgørelse, som Statens Serum Institut har lavet for Danske Fysioterapeuter. Langt de fleste af de positive test - nærmere bestemt 76 - er fra hospitalsansatte fysioterapeuter.

Det betyder, at cirka 3,5 % af de hospitalsansatte fysioterapeuter er blevet testet positive for covid-19. Der er kun én faggruppe, sygeplejersker, der har en større andel smittede (3,6 %). Blandt læger er 3,0 % testet positive.

Med helt fremme

Tallene understreger, at fysioterapeuter har taget en stor opgave på sig i behandlingen af covid-19-patienter, siger Danske Fysioterapeuters formand, Tina Lambrecht.

”Fysioterapeuterne på vores hospitaler har været med helt fremme i behandlingen af covid-19-patienter. Det gælder især lungefysioterapeuterne, som har ydet vital behandling, men også andre fysioterapeuter, som i ekstraordinær situation har gjort en enorm indsats,” siger hun.

Samtidig viser tallene, at vi som faggruppe skal være opmærksomme på både smitte og følgevirkninger.

”Covid-19 kan være en alvorlig sygdom, der har nogle ubehagelige eftervirkninger på kroppen. Derfor er det også vigtigt få anmeldt covid-smitte som arbejdsskade, så man er sikret erstatning, hvis man bliver hårdt ramt,” siger Tina Lambrecht.

Bør belønnes

Flere sygeplejersker har tidligere argumenteret for, at de bør få mere i løn, fordi de er udsat for covid-19.

Tina Lambrecht er enig et stykke af vejen.

”For mig handler det ikke om, at vi skal have et eller andet covid-19-tillæg. Det afgørende er, at forløbet her har vist, at vi er nogle faggrupper som varetager et stort og kritisk samfundsansvar, hvor der følger nogle risici med. Det skal vores løn selvfølgelig afspejle,” siger hun.

Lavt smittetal andre steder

Mens smitterisikoen er betydelig på hospitalerne, så viser tallene fra Statens Serum Institut også, at den er relativt lav på andre fysioterapeutiske arbejdspladser med i alt 27 tilfælde fordelt på alt fra kommunale genoptræningstilbud over plejehjem til praksis.

”På et hospital, så behandler man nødvendigvis meget syge mennesker, der ikke kan vente. I andre sektorer er mit indtryk, at patienter og borgere er blevet rigtig gode til ikke at møde op med symptomer. Samtidig viser tallene også, at vi tager sikkerheden alvorligt som fag. Det kan vi godt være stolte af,” siger Tina Lambrecht.

Sikkert at møde op

Tallene understreger samtidig, at det som patient er sikkert at møde op til behandling hos en fysioterapeut, når det er nødvendigt.

”Selvom vi som fysioterapeuter er i kontakt med relativt mange mennesker i løbet af en arbejdsdag, så er der ikke noget, der tyder på, at vi er en særlig kilde til smitte,” siger Tina Lambrecht og fortsætter:

”De lave smittetal blandt fysioterapeuter udenfor hospitalerne er dermed også vigtig viden, når der diskuteres forholdsregler for virksomheder eller endda nedlukning for at undgå smitte.”