Ledigheden steg markant - og faldt så igen

Covid-19 betød høj ledighed i foråret, men den er nu faldet til samme niveau som sidste år.
I oktober nåede antallet af ledighedsberørte fysioterapeuter ned på samme niveau som i oktober 2019. Illustration: iStock.

Da coronakrisen i marts ramte Danmark fik det store konsekvenser for mange danskere - herunder landets fysioterapeuter. Tal fra Danske Sundhedsorganisationers A-kasse viser, at antallet af ledighedsberørte fysioterapeuter steg kraftigt efter nedlukningen. Man er ledighedsberørt, når man modtager enten fuldtids- eller deltidsdagpenge.

Set i forhold til sidste år toppede forskellen på andelen af ledighedsberørte i begyndelsen af maj, hvor cirka 7 % af fysioterapeuterne var ramt af ledighed. På samme tidspunkt i 2019 var det cirka 4 %.

Ledigheden begyndte dog hurtigt at falde igen – og i oktober nåede antallet af ledighedsberørte fysioterapeuter ned på samme niveau som i oktober 2019.

Udsving over året

Antallet af ledige fysioterapeuter svinger normalt henover året. Især omkring juni og februar stiger antallet af ledighedsberørte, fordi nyuddannede fysioterapeuter kommer ind på arbejdsmarkedet.

Også under coronakrisen har udviklingen i ledighed været påvirket af disse udsving, og antallet af ledighedsberørte toppede derfor i juni 2020.

Det er særligt vigtigt, at nyuddannede fysioterapeuter hurtigt får en fod inden for på arbejdsmarkedet, da de ellers risikerer en længere periode med ledighed.

Der er forskel på ledigheden på tværs af landets regioner. Generelt er andelen af ledighedsberørte fysioterapeuter højest i Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark – både før og under coronakrisen.