Nyt samarbejde styrker onkologisk fysioterapi

I 2019 lancerede Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi et uddannelsesforløb med det formål at opkvalificere fysioterapeuter, som arbejder med bl.a. rehabilitering og genoptræning og palliation i forbindelse med kræftsygdom.
Efteruddannelsesforløbet består af en række kurser, der kan tages fortløbende eller som enkeltkurser.
Et helt nyt samarbejde med Center for Aktiv Sundhed (CFAS), med professor Bente Klarlund i spidsen, har gjort det muligt at tilbyde et nyt kursus i efteruddannelsesforløbet, der har fokus på den præoperative træning til patienter med kræft, der skal igennem et operativt forløb.
I det præoperative forløb er mange af patienterne i medicinsk behandling med for eksempel kemoterapi, og det har vist sig, at det for nogle kræftdiagnoser er muligt at tilbyde træning til patienterne.
Eksperter underviser
Center for Aktiv Sundhed har som opdrag dels at forske dels at udvikle træning til en lang række kroniske sygdomme herunder kræft. Kursisterne kommer til at møde en række eksperter fra centeret, der hver især har specialiseret sig inden for aktiv sundhed og træning til kroniske sygdomme.
Fysioterapeut, ph.d. Kira Bloomquist fra Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi har været en af initiativtagerne til at etablere et samarbejde med Center for Aktiv Sundhed. Hun fortæller:
”Det er et gensidigt samarbejde, hvor vi kan trække på den specialviden, som forskerne på stedet har indenfor f.eks. præhabilitering. Da alle i bestyrelsen arbejder, og derfor tilrettelægger kurserne i deres fritid, er det en stor hjælp, at CFAS står for den praktiske side af kurset. Samarbejdet er derfor en gave for selskabet og dets medlemmer".
Fysisk træning – hvordan?
På kurset får fysioterapeuter og andre interesserede en indføring i, hvorfor det er vigtigt at optimere patienternes fysiske kapacitet før operation eller anden behandling for kræft. Der gives desuden praktiske retningslinjer for træning, metoder til at holde motivationen oppe hos deltagerne og mulighed for at videndele med andre fysioterapeuter.
”Præhabiliteringsområdet i forhold til kræft er relativ nyt, og vi ved i dag, at det indenfor nogle bestemte diagnoser giver god mening at tilbyde træning, der kan forbedre deltagernes fysik. Det nye er, at dette måske også medfører et behandlingsforløb med færre komplikationer, og det er blandt andet det, der forskes i på CFAS. Kurset er derfor superrelevant for fysioterapeuter, der arbejder med denne patientgruppe”, siger Kira Bloomquist.
Kurset - et led i at blive certificeret kliniker
Den samlede efteruddannelse i onkologisk fysioterapi består af et obligatorisk introduktionskursus og valgfri diagnosespecifikke og emnespecifikke kurser samt meritkurser inden for forskellige områder af specialet.
Og det er meritkursere, der er afsættet for samarbejdet med Center for Aktiv Sundhed, der er et internationalt anerkendt forskningscenter inden for træning, med netop det formål at bygge bro mellem forskning og klinisk praksis.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.