Odense Universitetshospital vil lukke centralterapien
Centralterapien skal nedlægges og fysio- og ergoterapeuterne skal ud på de enkelte afdelinger, hvor afdelingssygeplejerskerne skal stå for både den faglige og den personalemæssige ledelse. Alt sammen for, at fysioterapeuterne kommer tættere på patienterne og indgår mere i de faglige miljøer på afdelingerne. Det er budskabet fra direktionen på Odense Universitetshospital (OUH) i et udspil til fremtidens organisering.
Forslaget får mildest talt ikke pæne ord med på vejen hos Danske Fysioterapeuters formand, Tina Lambrecht.
”Det er sådan noget, der kun lyder godt, hvis man er tilpas langt væk fra fysioterapeuternes hverdag,” siger hun og fortsætter:
”Fysioterapeuterne er allerede ude på afdelingerne. De er tæt på patienterne, og de er specialiserede. Men de har også behov for terapifaglig ledelse. Det kan de ikke få fra en afdelingssygeplejerske.”
Læs Danske Fysioterapeuters høringssvar (pdf)
Ser forslag indimellem
Det er ikke nyt, at der diskuteres fordele og ulemper ved at decentralisere fysioterapien på hospitalerne. Men det bør give stof til eftertanke hos direktionen på OUH, at der ikke er nogen succeshistorier at læne sig op ad.
”Det sker altid med alle mulige pæne ord om tættere på patienterne. Vi så det samme med specialiserede tilbud i de gamle amter. Og resultatet er det samme hver gang et stærkt fagligt miljø bliver sprængt til atomer – og de lovede gevinster bliver aldrig til noget,” siger Tina Lambrecht.
Talt med direktionen
Danske Fysioterapeuters regionsformand i Syddanmark, Brian Errebo-Jensen, har efter forslaget blev præsenteret været i tæt kontakt med direktionen, regionspolitikere og politikere i de kommuner, der har mange patienter på OUH, om problemerne i forslaget.
”Bundlinjen i det her er jo, at patienterne kommer til at forlade hospitalet i dårligere forfatning, end de behøvede, fordi fysioterapeuterne ikke får den faglige sparring og ledelse som en centralterapi kan give,” siger han.
Også en besparelse
Samtidig med forslaget om at nedlægge rehabiliteringsafdelingen, skal der findes en besparelse på 8% på terapien. Det er en del af de samlede besparelser som sker i forbindelse med overflytningen til Nyt OUH, som er et af de nye supersygehuse.
Brian Errebo-Jensen oplever stor interesse fra kommunerne i, hvad der foregår på OUH. Det gælder især besparelsen på terapien.
”Kommunerne er især optagede af, at patienterne får den rigtige behandling og bliver mobiliseret under indlæggelse, så de ikke kræver ekstra ressourcer ude i kommunerne. Det er vigtigt at huske på, at det der kan ligne en besparelse set fra hospitalet sjældent er det, når man tæller de øgede udgifter i kommunerne med,” siger han.
Direktionens skal nu samle op på de høringssvar, der er kommet til deres forslag. Brian Errebo-Jensen opfordrer kraftigt til, at forslaget bliver ændret drastisk.
”Ideen om at afskaffe den centrale rehabiliteringsafdeling giver en række alvorlige problemer, som simpelthen ikke er blevet taget alvorligt nok, inden forslaget blev lanceret,” siger han.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.