Øget aktivitet i kommunerne frem mod normalt niveau

I lighed med de andre retningslinjer f.eks. til praksissektoren er den gradvise forøgelse af aktiviteten i kommunerne bundet op på flere hensyn: Smittereduktion, varetagelse af kritiske funktioner som genoptræning og beredskabet til at kunne bistå sygehusene med at modtage ekstraordinært udskrevne patienter, hvis sygehusenes kapacitet presses.
I retningslinjen står der bl.a., at der skal foretages en konkret faglig vurdering af behovet for indsats, ligesom telefon- og videokonsultationer fortsat skal være den primære konsultationsform. Det fremhæves endvidere, at alle borgere skal kontaktes telefonisk inden fremmøde.
Retningslinjen angiver forudsætningerne for holdtræning samt hvordan aktiviteter kan ske i borgerens hjem med fokus på smittereducerende tiltag. Ifølge retningslinjen fra Sundhedsstyrelsen skal værnemidler som udgangspunkt ikke anvendes hos borgere uden mistanke om COVID-19, med mindre opgaven sædvanligvis kræver det.
Omstillingen og den gradvis øgede aktivitet i kommuneres sundhedsvæsen skal ske under hensyntagen til varetagelse af kommunens kritiske funktioner, prioritering af folkesundheden og minimering af risikoen for smitteoverførsel. Sundhedsfremmende og forebyggende indsatser skal også prioriteres på baggrund af en konkret, faglig vurdering. Det kommunale sundhedsvæsen skal således øge aktiviteten til at varetage alle funktioner på vanligt niveau, dog med de begrænsninger i aktiviteten, som kan afstedkommes af smittereducerende tiltag.
De kritiske funktioner i kommunerne handler om at styrke, opretholde eller hindre forværring af den enkelte borgers sundhed, funktionsniveau, livskvalitet eller arbejdsevne. Således er fx genoptræning og behandling af alkoholmisbrug kritiske funktioner, som skal varetages.
Se Sundhedsstyrelsens retningslinje om omstilling og gradvis øget aktvitet i kommunerne
Smittereducerende tiltag i sundhedshuse eller andre kommunale faciliteter
- Information ved bookning af tid mv. i forhold til ikke at fremmøde ved symptomer på COVID-19 (feber, hoste, ondt i halsen, hovedpine og muskelømhed, som hos nogle kan være ledsaget af symptomer fra næsen). Ligeledes informationer på indgangsdør mv.
- Det anbefales, at alle borgere ved ankomsten udspørges om symptomer på COVID-19, på 1-2 meters afstand, og opfordres til at udføre håndvask eller hånddesinfektion.
- Minimering af risiko for smittespredning i venteværelse, opholdsrum mv. ved at lave minimum én meters afstand mellem siddepladser, fjerne aviser, blade, legetøj, drikkevarer fra fælles kander mv., fokus på hyppig og grundig rengøring, adgang til håndsprit i venteværelse, opholdsrum mv. om muligt og opfordring til borgere om generel god håndhygiejne mv.
- Fremme hensigtsmæssig adfærd ved at have plakaten: ‘Ny coronavirus - beskyt dig selv og andre’ på døre til diverse lokaler.
- Planlægge med færre fremmøde-tider (”booke med luft imellem”), så antallet af borgere i venteværelse/opholdsrum på samme tid mindskes.
- Procedurer, der kræver tæt kontakt, begrænses til det mest nødvendige.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.