Okklusionstræning ser ud til at fremme heling i senevæv

Et pilotprojekt viser lovende resultater af okklusionstræning til behandling af springerknæ. Nu skal resultaterne afprøves i et større RCT-studie.
Fysioterapeut, ph.d. Christian Couppé (th) er en af forskerne bag et pilotstudie om effekten af okklusionstræning. Sammen med fysioterapeut, ph.d.-studerende Mikkel Holm Hjortshøj Jensen skal han i gang med et større RCT-studie på området. Foto: Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, fotograf Claus Peuckert

Et pilotprojekt viser lovende resultater af okklusionstræning til behandling af springerknæ. Nu skal resultaterne afprøves i et større RCT-studie.

Hvor det normalt tager flere måneders træning at træne sig til færre smerter i et springerknæ med tung langsom styrketræning, gik der kun tre uger for en gruppe forsøgspersoner med springerknæ at få effekt af okklusionstræningen.

I et pilotstudie fra Bispebjerg og Frederiksberg Hospital har en gruppe forskere undersøgt effekten af okklusionstræning til forsøgspersoner med kronisk overbelastning i patellasenen (springerknæ).

De syv forsøgspersoner trænede benpres en halv time tre gange om ugen i tre uger. Under træningen blev lårmuskulaturen afklemt med en manchet, der påførte et tryk på mellem 120 og 180 mmHG, så blodforsyningen blev begrænset.

De syv deltagere kunne alle tåle træningen, der halverede deres smerter og reducerede blood flow (undersøgt ved ultralydsskanning) i senevævet, som udtryk for optimeret heling.

Iltmangel påvirker måske kollagendannelsen

”Vi ved meget lidt om virkningsmekanismer på det human senevæv i forbindelse med okklusionstræning. Det vil vi undersøge nærmere. Noget kunne tyde på, at den øgede dannelse af laktat formentlig på grund af iltmangel i forbindelse med afklemningen kan have en stimulerende effekt på dannelsen af kollagen, som potentielt kan indvirke positivt på skaden”, siger idrætsfysioterapeut og seniorforsker, ph.d. Christian Couppé, der en af forskerne bag studiet.

Resultaterne kan ifølge Christian Couppé tyde på, at okklusionstræning kan være et godt supplement og måske i nogle tilfælde et bedre værktøj end de gængse i behandlingen af seneoverbelastningsskader. En af fordelene ved okklusionstræning er, at man træner med lav belastning, og principperne for træningen er relativ nemme at anvende. Træningsformen vil derfor være relevant til både unge og gamle og trænede og utrænede.

Forskerne er overraskede

Christian Couppé blev overrasket over det lovende resultat i pilotprojektet, der skal efterprøves i et kommende større RCT-studie. Her skal man sammenligne tung langsom styrketræning med okklusionstræning til behandling af springerknæ. Lige nu er man i gang med at rekruttere forsøgspersoner til projektet.

Pilotstudiet er publiceret i Translational Sports Medicine i marts 2020: Sebastian Skovlund et al., The effect of low‐load resistance training with blood flow restriction on chronic patellar tendinopathy — A case series. 

Kontakt til forskerne

Fysioterapeut, ph.d.-studerende Mikkel Holm Hjortshøj Jensen
Fysioterapeut, ph.d., seniorforsker Christian Couppé