Tilbagevenden til idræt efter ankelforstuvninger

Et review beskriver de forskellige faser i genoptræningen efter en ankelforstuvning med fokus på tilbagevenden til idræt.
Foto: iStock

Det kan være svært at afgøre, hvornår idrætsudøveren kan vende tilbage til idræt efter en forstuvning i ankelleddet. Et nyt review publiceret af Springers forlag har fokus på vejen fra skadens opståen til, at idrætsudøveren igen kan vende tilbage til idrætten uden at risikere nye skader.

Reviewet giver en grundig gennemgang af forstuvningen, hvordan skaden manifesterer sig rent anatomisk og funktionelt, den kliniske undersøgelse og behandlingen med særlig fokus på tilbagevenden til idræt.

Undersøgelse

Skader i de laterale ligament udgør hovedparten af ankelskaderne hos elitefodboldspillere. Det kan ifølge reviewet forklares med den relative svaghed, der er i ligamentet og den naturlig tendens til at anklen er ustabil i inversionsretningen.

Især i den akutte fase kan det være svært at afgøre skadens omfang med manuelle undersøgelsesmetoder. Golden standard er derfor at afvente med den manuelle undersøgelse til 4-5 dage efter skaden.

Det anbefales i reviewet at foretage en grundig anamnese, hvor patienten gøre rede for, hvordan skaden opstod, eventuelle lyde i forbindelse med traumet, fornemmelsen af leddet mv.

Det anbefales at benytte Ottawas retningslinjer for, hvornår det er indikeret at tage røntegnbilleder. I de fleste tilfælde er røntgenfoto ikke relevant.

Diagnostisk ultralyd og MRI kan bruges ved mistanke om skader i fx knogler og ledbånd.

Behandling

Behandlingen tager hensyn til, hvor omfattende skaden er: mild, moderat eller alvorlig.

Selvom der findes en omfattende mængde forskning på området, er man ifølge reviewet ikke enige om, hvad der er den bedste behandling af ankelforstuvninger. Der er dog enighed om, at behandlingen retter sig mod de tre faser i en ankelforstuvning:

  1. Inflammatoriske fase
  2. Proliferationsfasen
  3. Remodelleringsfasen

Det kan være svært præcist at finde frem til det rigtige tidspunkt for tilbagevenden til idræt. Ofte er processen gradvis og afhænger af, hvordan ankelleddet reagerer på en øget påvirkning. For alvorlige ankelforstuvninger vil genoptræningsperioden ofte være væsentlig længere og for især professionelle fodboldspillere kan operativ indgreb komme på tale.

D’Hooghe, P., Cruz, F. & Alkhelaifi, K. Return to Play After a Lateral Ligament Ankle Sprain. Curr Rev Musculoskelet Med 13, 281–288 (2020). https://doi.org/10.1007/s12178-020-09631-1

Artiklen kan frit downloades på Springer forlagets hjemmeside