"Vi står over for en kæmpe arbejdspukkel"

Tina Lambrecht forventer stort pres på al genoptræningen, når coronakrisen klinger af.

Rigtig mange tidligere covidpatienter har et akut behov for fysioterapeutisk behandling. Det gælder i særdeleshed patienter, der har ligget i respirator, men det gælder også andre, som har været indlagt eller blot i hjemmekarantæne under sygdommen. Derfor imødeser Danske Fysioterapeuter et betydeligt behov for behandlinger til patienter, der er svækkede af enten covid eller af fraværet af behandling og træning.

”Coronakrisen betyder, at langt over 150.000 behandlinger aflyses i private praksisser hver uge. Samtidig udskydes tusindvis af operationer på sygehusene, og dermed udskyder man også den genoptræning, der er nødvendig efter operationerne. En konsekvens af krisen er altså, at vi snart står over for en kæmpe arbejdspukkel, og oven i den almene fysioterapi kommer genoptræning af tidligere smittede covidpatienter,” siger Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter.

Patienters tilstand forværres

Også Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind, forudser et øget behov for fysioterapeutisk behandling på den anden side af coronakrisen. Foreningen har netop gennemført en brugerundersøgelse, hvor lidt over 1.000 gigtpatienter har besvaret en række spørgsmål om, hvordan de træner under coronakrisen. Undersøgelsen viser blandt andet, at 77 procent af deltagerne oplever en negativ forandring i deres funktionsniveau, fordi de ikke kan træne, som de plejer.

”Mange af vores patienter får vederlagsfri fysioterapi. Vi ved, at en del forsøger at træne på egen hånd, og nogle af dem kontakter også deres fysioterapeut for at få råd og vejledning over telefonen eller via videokonsultation,” fortæller Mette Bryde Lind.

”Men det er langt fra alle, der har den mulighed og det overskud, og der er ingen tvivl om, at rigtig mange vil få brug for målrettet og individuel genoptræning, hvis de skal genvinde det funktionsniveau, de havde, inden coronaepidemien satte en stopper for træningen i klinikkerne.”

Formand: Behov for flere fysioterapeuter

Manglende fysioterapeutiske behandlinger og træning sætter ikke bare patienternes udvikling i stå, den forværrer ofte deres tilstand, understreger formand Tina Lambrecht. Derfor er situationen meget alvorlig for patienterne og dermed for sundhedssektorens håndtering af patienterne i mange måneder frem, siger hun.

”Vil man indhente det forsømte, skal der en helt ekstraordinær indsats til. Ofte betyder udskudt behandling nemlig, at patienter oplever mere komplicerede og længere behandlingsforløb, end de ellers ville. Samtidig ser vi en ny type patienter med et stort behov for fysioterapeutisk behandling – nemlig patienter, der har haft covidinfektioner. Summa summarum er, at vi vil se et enormt behov for fysioterapeutisk behandling,” siger Tina Lambrecht.

Se også vores temaside, hvor vi løbende samler alle vores informationer om corona-virussens betydning for jeres arbejdsforhold som fysioterapeuter