"Her er en gejst uden lige"

Fysioterapeut Anja Greve laver både brandslukning på banen og langsigtet forebyggende arbejde med håndboldherrerne.
Anja Greve giver den 21-årige Mathias Gidsel behandling i behandlerrummet på hotellet dagen før onsdagens kvartfinalekamp mod Egypten. Foto: Emil Jakobsen

Anja Greve ringer fra sit hotelværelse i Cairo i Egypten, hvor hun sammen med herrelandsholdet i håndbold forbereder sig til kvartfinalen i aften. Det er morgen i Cairo, og nerverne presser ikke på endnu, selvom aftenens kamp mod det egyptiske landshold er knald eller fald for landsholdets videre tur i VM.

”Jeg er ikke nervøs endnu, men det bliver jeg, når vi kører ud til hallen. Lige nu er her bare en virkelig god stemning. Mange af spillerne har jo prøvet det mange gange før, så her er et enormt fokus og en gejst uden lige. De elsker jo at spille håndbold, og vi gør alle sammen det allerbedste, vi kan.”

En noget anderledes slutrunde

Det er fysioterapeutens fjerde slutrunde hos håndboldherrerne. Hun har arbejdet med elitespillere i 17 år, og hun kan mærke, at de mange år i elitesport giver en god og sikker tyngde. De tyve håndboldspillere bliver hver dag varmet op af fysioterapeuten, ligesom hun giver individuelle behandlinger. Men bortset fra turene til hallen, hvor kampene foregår, er dette års VM en del anderledes end de tidligere slutrunder på grund af pandemien.

Anja Greve lever i en boble på sit hotelværelse, i behandlerrummet, træningshallen og restauranten. Hun har nu været afsted i tre en halv uge, og bortset fra transporten til hallen, så får hun kun set himlen, når hun sætter sig på balkonen, der hører til hotelværelset. Ligesom spillerne passer hun på.

Måtte udeblive fra kamp på grund af maveonde

Alligevel måtte fysioterapeuten lægge sig fredag aften med et maveonde, som også halvdelen af spillerne på landsholdet har været ramt af. Flere måtte blive i sengen, andre gik på banen med rumlende maver. For Anja Greve betød det, at hun måtte melde afbud fra kampen mod Japan i lørdags.

”Det har jeg ikke prøvet før, men jeg er rask nu. Jeg er dog ikke der, hvor jeg kan gå over og styrketræne en time, som jeg plejer hver dag for at holde mig i form,” fortæller hun.

Det er dog begrænset, hvor meget det danske team i øvrigt er påvirket direkte af corona. Kort før åbningskampen måtte fløjspiller Emil Jakobsen gå i isolation, fordi han blev testet positiv. Det gav en vis utryghed i lejren.

”Men det viste sig, at den var falsk positiv, formentlig fordi testene hernede er så sensitive, at de viser, når folk har antistoffer, fordi de har haft det tidligere. Og vi bliver testet hele tiden, så jeg er faktisk mere tryg hernede, end når jeg til daglig arbejder som fysioterapeut i klinikken i Odense med mine mange patienter,” siger hun.

Kontaktsport giver skader

Fysioterapeuten arbejder med alle spillerne, men har haft særlig opmærksomhed på Mikkel Hansens knæ, ligesom hun også holder godt øje med Jakob Holm, som fik en kraftig forstuvning forrige mandag. Målmand Niklas Landin blev fældet mandag aften mod Kroatien, og det så alvorligt ud. Anja Greve var hurtigt på banen med is, og har haft ham på briksen flere gange siden.

”Han fik overstrakt sit knæ, og det giver selvfølgelig en påvirkning, så han kom af banen, og jeg bad ham blive væk fra den fodboldkamp, spillerne altid tager efter opvarmningen. Det ville være ærgerligt, hvis der gik noget galt der. Men han har det godt nu og er klar til kamp i aften,” forklarer hun.

Til daglig er Anja Greve indehaver af en klinik i Odense med syv fysioterapeuter, hvorfra hun også har kontakt til landsholdsspillerne udenfor landskampene, særligt for at arbejde langsigtet og forebyggende.

”Det er jo en kontaktsport, og det kan ikke undgå at give skader. Men jeg vil gerne have, at når spillerne en dag stopper med at spille, så er det ikke fordi, kroppen siger fra. Så er det fordi, de ikke har lyst mere eller er blevet for gamle. Så jeg prøver at give så meget vejledning som muligt, så spillerne selv kan gøre noget på egen hånd og dermed tage ansvar for at passe på deres kroppe. Jeg går meget op i at løsne og behandle dem, og jeg laver selvfølgelig brandslukning, men jeg kan godt lide at arbejde langsigtet.”

Simon Halds lår voksede halvanden centimeter

Et eksempel på det er Simon Hald, der til daglig spiller for SG Flensburg-Handewitt, og som har haft en korsbåndsskade på venstre ben. Landstræner Nikolaj Jakobsen bad Anja Greve om at samarbejde med stregspilleren i tiden op til VM. 

”Han havde stadig smerter i venstre ben, og jeg fik lægen til at scanne det, så vi fik styr på, om der var andet galt. Men vi fandt ikke noget på scanningen.”

Anja Greve målte spillerens lår og så, at der var forskel på omfanget af venstre og højre ben. Hun satte ham i gang med forskellige programmer for at styrke musklerne, som f.eks. lounges og siddende strakt benløft. På 6 uger voksede det venstre lår med halvanden centimeter.

”Mange af øvelserne havde han lavet før, men jeg talte en del med ham om, hvor i benet han skulle mærke belastningen, og hvorfor jeg havde valgt øvelserne. Det betød, at han blev mere skarp i udførelsen. Det er en meget detaljeorienteret måde at arbejde på, som jeg godt kan lide, og som jeg også bruger med patienterne i min klinik derhjemme,” forklarer hun.

Anja Greve går selv klart igennem på telefonlinjen den lange vej fra Egypten. Om lidt skal hun videre ind i behandlerrummet og behandle Mads Mensah. Det er et fast ritual på kampdagene.

”Mensah får altid behandling på kampdagen, for da jeg lærte ham at kende for fire år siden, var han meget stiv i kroppen. Det hjælper, at jeg strækker ham ud og løsner ham, særligt det ene knæ, som er lidt stift i den ene side. Jeg skal også ind og kigge på Jakob Holms fod, og bagefter skal jeg ind og hvile lidt.”

Nerverne er på vej

”Og så skal jeg i gang med at tape. Vi taper alle spillerne hjemmefra hotellet, og det tager en god times tid.  Dagen går hurtigt, der er utroligt mange ting. Der var engang en, der spurgte: Hvad laver du egentlig, når du ikke er på bænken? Da måtte jeg smile, for bænken er næsten det sted, hvor man kan slappe mest af”, siger Anja Greve, som i løbet af samtalen er begyndt at mærke nerverne før kampen i aften. Om ikke andet, så på grund af busturen gennem byen.

”Det er en sindssyg bustur ud til hallen. Egypterne kører helt vildt, bremser op, kører til, og hvis man ikke har rumlen i maven i forvejen, så får man det der. Men selvfølgelig bliver jeg lidt nervøs op til kampen i aften. For jeg er jo en del af holdet, og der er meget på spil nu.”