Ph.d.-forsvar om funktion af arm og hånd efter apopleksi
Nedsat kraft i arm og hånd er en hyppig følge efter apopleksi. I sit ph.d.- projekt har fysioterapeut Camilla Biering Lundquist undersøgt om det er muligt tidligt efter apopleksi at forudsige den fremtidige funktion og brug af arm og hånd.
En prædiktionsmodel kan støtte fysioterapeuter og ergoterapeuter i valg af behandling, herunder om der skal trænes særlig intensivt, fokuseres på smertebehandling, eller om borgeren i højere grad kan selvtræne med supervision.
Camilla Biering Lundquists ph.d.-forsvar
Forsvaret foregik på engelsk og fandt sted den 27. maj kl. 14.00-16.00 på Regionshospitalet Hammel Neurocenter. Grundet covid-19 var der desværre kun mulighed for fysisk deltagelse af inviterede gæster.
Forsvaret blev ikke optaget.
Ph.d.-projektet
Over 100 patienter med apopleksi blev inkluderet i projektet og fulgt over 3 måneder. Deres armfunktion blev undersøgt med fysiske tests og det blev målt hvor meget de brugte deres arm og hånd med aktivitetsmålere (acellerometre). Det blev undersøgt, om armfunktion kort efter skaden har betydning for fremtidig brug af arm og hånd, samt om andre faktorer, eksempelvis nedsat opmærksomhed (neglekt) og nerveledning til arm og hånd, havde betydning.
Prædiktionen af arm- og håndfunktion vil i praksis ofte skulle udføres af fysioterapeuter og ergoterapeuter. Derfor blev disse faggruppers holdninger til armprædiktionsmodeller undersøgt, da det er væsentligt for en eventuel fremtidig implementering.
Prædiktion af funktion i arm og hånd
Resultaterne fra studiet viser at dele af den foreslåede prædiktionsmodel kan anvendes to uger efter hjerneskaden. Tidlig funktion i arm og hånd har betydning for fremtidig brug af arm og hånd. Ligeledes var neglekt og manglende nerveledning stærke prædiktorer for opnåelse af normal brug af arm og hånd.
Du kan høre mere om resultaterne fra Camilla Bierings Lundquists projekt ved at deltage i ph.d.-forsvaret den 27. maj.
Camilla Biering Lundquists ph.d.-projekt
Originaltitel: ”Prediction of upper limb function and daily use after stroke.”
Ph.d.-projektet er fra Aarhus Universitet, Health og er udført på Regionshospitalet Hammel Neurocenter.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.