Regeringen spiller ud med tre nye sundhedsinitiativer
Regeringen har i dag lanceret udspillet Tættere på II. Udspillet omfatter blandt andet tre initiativer på sundhedsområdet: Etablering af 13-20 nærhospitaler hvor der er langt til akut-/supersygehuse, styrkelse af lægedækningen – særligt i tyndt besatte områder samt en styrkelse af akutberedskabet. Danske Fysioterapeuter havde gerne set en mere ambitiøs og omfattende reform af sundhedsområdet med fokus på det nære sundhedsvæsen.
“Det er godt, at regeringen tager fat på styrkelsen af det nære sundhedsvæsen, hvor fysioterapeuterne jo står helt centralt. Vi glæder os til - og forventer - et større samlet udspil, der kan sikre kvalitet og bedre sammenhæng i patientforløbene. Vi ønsker en organisering der giver mening for fagpersonalet og værdi for patienterne,” siger Danske Fysioterapeuters formand Tina Lambrecht.
Fysioterapeuter kan afhjælpe lægemangel
Manglen på læger fylder meget i udspillet. Regeringen giver blandt andet udtryk for, at ambitionen er, at alle borgere skal have adgang til en fast læge tæt ved deres bopæl. Det er ikke tilfældet i dag, hvor lægemangel flere steder betyder lange ventelister eller slet ingen dækning.
“Lægemanglen er et alvorligt problem. Mange patienter oplever i dag lang ventetid hos praktiserende læger inden de kan få en henvisning til en fysioterapeut. Erfaringerne viser, at patienter kan komme hurtigere til og igennem behandlingsforløb hos en fysioterapeut, hvis de ikke først skal forbi lægen. Det er godt for patienten og for samfundet.”
“En løsning med direkte adgang til fysioterapi vil aflaste de praktiserende læger, så de får mulighed for at koncentrerer sig om andre af deres mange opgaver”, siger Tina Lambrecht.
Beregninger viser, at forslaget vil frigøre ressourcer i lægepraksis i et omfang svarende til 63 praktiserende læger og samtidig give borgere i hele landet hurtigere og lettere adgang til behandling.
På Danske Fysioterapeuters ekstraordinære repræsentantskabsmøde i august blev en række principper for fremtidens praksissektor vedtaget. En eventuel kommende model for direkte adgang til fysioterapi skal harmonere med disse principper.
Læs regeringens udspil Tættere på II (pdf)
Læs Danske Fysioterapeuters principper for fremtidens praksissektor (kræver log-in)
Fakta om regeringens udspil
1. Nærhospitaler
Konkret foreslås det at sætte 4 milliarder af til op til 20 nærhospitaler (regeringen foreslår 13 konkrete lokationer i udspillet) for at rykke en række sundhedstilbud tættere på borgeren.
Regeringen nævner, at man på nærhospitalerne kan/skal:
- Varetage ukomplicerede, undersøgelser, kontroller og behandlinger der i dag varetages på sygehusene, men kan flyttes uden tab af faglig kvalitet. Konkret bliver eksempelvis røntgenbilleder, EKG og blodprøver nævnt. Det er Sundhedsstyrelsen der skal komme med et fagligt oplæg til hvilke patientgrupper og funktioner som med fordel kan behandles på nærhospitalerne.
- Huse både kommunale sundhedstilbud og praktiserende læge, så der kan tilbydes mere sammenhængende forløb. Som de formulerer det, skal kontrolbesøg på sygehus, genoptræningen i kommunen og besøg hos egen læge ske under ét tag.
Det bliver også nævnt, at oprettelsen af nærhospitalerne enten kan ske ved at bygge nyt eller bygge om/til i nuværende sundhedshuse eller specialsygehuse.
2. Bedre lægedækning
Konkret foreslås der:
- Praksispligt under speciallægeuddannelse i almen medicin ved at forlænge den del af hoveduddannelsen der foregår i almen praksis med et halvt år. Det skønnes at forslaget årligt bidrager med ca. 290 uddannelseslæger der bruger et halvt år længere i almen praksis.
- Styrke fordelingen af uddannelsesstillinger i speciallægeuddannelse til bla. lægedækningstruede områder.
- Mulighed for at yde økonomisk tilskud til praktiserende læger der fx ansætter praksispersonale i områder med særlig store udfordringer med lægedækning. Herudover foreslås det at lempe på regler for etablering af regionsklinikker (hvor regionen tager sig af administrationen).
3. Hurtigere og bedre hjælp ved akut sygdom
Konkret foreslås der:
- Ekstra ambulancer, akutlægebiler eller akutbiler i de egne med størst behov.
- Nedsættelse af taskforce for et ”robust og trygt 112.”
- Indsats for flere hjerteløbere.
- Videreudvikling af krav og forventninger til de kommunale akutfunktioner så flere hjælpes i eller tæt på eget hjem.
- Alle kommuner skal have adgang til faglig rådgivning fra specialister på akutsygehusene.