Fysioterapeut: Cykelryttere skal passe på overbelastning

Med den kommende Tour de France start i København har den gule cykelfeber nået nye højder blandt danskerne. Med den stigende entusiasme følger dog også risikoen for, at flere cykelmotionister i den kommende tid vil være at finde blandt klinikkernes patienter.
De københavnske gader var fyldt med spændte og festglade tilskuere i forbindelse med holdpræsentationen forud for Tour de France. Fotograf: Charly Lopez, Credit: A.S.O., Tour de France Grand Départ

Tour de France-rytterne har nået Danmark og med dem et fokus på cykling som motion. Fysioterapeut Lasse Pedersen er selv tidligere licensrytter og møder i sin klinik mange motionscyklister, der kommer med skavanker i bevægeapparatet. Samtidig har han fra sin egen karriere stor viden om fysioterapeuternes funktion i elitecykling.

I forbindelse med tour-feberen har vi spurgt Lasse om hvilken rolle, fysioterapeuterne spiller for rytterne under det 3.328 km lange cykelløb.

Fysioterapeuten spiller en vigtig rolle under touren

”Fysioterapeuternes rolle i forhold til cykelryttere er at sikre, at rytternes bevægeapparat fungerer, som det skal. Det er meget hårdt for kroppen at cykle mellem 180 og 300 km. om dagen i tre uger, og der er stor risiko for overbelastning. Samtidig skal rytterne præstere hver dag uanset smerter og små skavanker, så en del af opgaven er også at arbejde med rytterne mentalt og gøre dem trygge ved, at de kan køre videre, selvom de har ondt – uden at risikere rigtige skader”, siger Lasse Pedersen.

De hyppigste gener for cykelrytterne er typisk spændinger i nakke og ryg, samt overbelastningsreaktioner i knæ og hofter. Og det er de samme problemer, som Lasse Pedersen møder blandt cykelmotionisterne i klinikken, hvor han arbejder.

”Uanset om vi taler elite eller motionist, er løsningen på skavankerne i langt de fleste tilfælde at kigge på træningsmængden. For de professionelle kan det i perioder være nødvendigt at træne mere, end kroppen kan holde til, for at opnå den nødvendige form. Her kan fysioterapeuten gå ind og lave tilpassede programmer, der sikrer den nødvendige træning, men samtidig tager højde for evt. overbelastning”, siger Lasse Pedersen.

Fokus på mobilitet og styrke

Som fysioterapeut behandler Lasse Pedersen jævnligt motionister, der har kastet deres kærlighed på cykelsporten. Her oplever han ofte, at patientgruppen har en tendens til at overvurdere deres egen form og sætte sig på cyklen efter en lang vinter, uden at have de fysiske forudsætninger.

Han understreger i den forbindelse, at det trods alt er de færreste, der kan sætte sig på en cykel og cykle 100 km. uden at have trænet. Lasses egen kliniske erfaring er, at det især er vigtigt at træne hofter og ryg op. 

”Mobilitet og styrke i hofter og ryg er vigtige elementer til at opnå en god og komfortabel position på cyklen. Er du ikke komfortabel, kommer smerterne i ryg, nakke og lænd, og så bliver det hårdt at cykle langt ”, siger Lasse Pedersen, der anbefaler motionister at træne hoftemobiliteten om vinteren, så hofterne er tilvænnede, når cykelsæsonen nærmer sig.