Finalen i Ph.d. Cup blev en festlig fejring af forskning
”Findes der en rigtig måde at trække vejret på?” Sådan indledte ph.d Karen Hjerrild Andreasson sin præsentation på fagkongressen – og ja, det gør der.
Faktisk kan en rigtig måde at trække vejret på, formindske åndenøden hos patienter med astma, og dermed havde Karen Hjerrild Andreasson kogt tre års hårdt arbejde ned til fem minutters underholdende formidling.
Træk vejret
Et veloplagt publikum blev sat til at trække vejret hensigtsmæssigt gennem næsen, afslappet og med brug af diaphragma. Efterfølgende blev tilskuerne bedt om at trække vejret overfladisk, med åben mund og uden at tømme lungerne, så man rigtigt kunne mærke betydningen af dysfunktionel vejrtrækning.
”Hvordan tror I, at det føles at skulle lege med sine børn, lave mad, træne eller dyrke sex, når man har det sådan her”, spurgte Karen Hjerrild Andreasson, mens publikum hev efter vejret.
Fysioterapeuter med ph.d. grad
Der er næsten 200 fysioterapeuter med en ph.d.-grad.
Se oversigt over fysioterapeuter, der er i gang med en ph.d. uddannelse
Se oversigt over fysioterapeuter, fysioterapeuter der har opnået ph.d.-grad
Træning i formidlingsteknik
Finalisterne i Ph.d. Cuppen havde inden finalen på fagkongres gennemført træning i formidling. De havde modtaget undervisning af en teaterinstruktør og en journalist og har øvet forskellige virkemidler til deres formidling såsom kropssprog og stemmeføring. Og det kunne mærkes, at der var blevet tænkt i nye baner. Mikkel Bek Clausen brugte en træningselastik til at illustrere træningscompliance, og med et tørklæde om håret forvandlede Birgit Rasmussen sig til 92-årige Sigrid, som er en af de patienter, der deltog i hendes studie.
”Det har været et rigtig spændende forløb, som jeg er glad for at have fået. Jeg har lært at få det, jeg vil fortælle, formidlet mere levende med enkle fagter og brug af tonefane – og pauser - end jeg før har gjort.” siger Karen Hjerrild Andreasson.
Betydning for praksis
Både i salen og på scenen vakte de fire præsentationer glæde og begejstring.
”De nye forskere skubber til praksis og genererer ny viden, som kan få betydning for, hvad vi gør i praksis allerede fra på mandag,” sagde professor Michael Rathleff, der var moderator på sessionen. Han roste finalisterne for at vise bredden i faget, både hvad angår faglige emner og forskellige videnskabelige metoder – kvalitative og kvantitative.
Og vinderen tager rosen og anerkendelsen til sig. ”Jeg er bare så overvældet af al den opmærksomhed. Personligt er oplevelsen i fredags, og æren over at tage prisen og anerkendelsen med hjem virkelig stort. Men formidlingen af Breathing Retraining til så mange, kan vise sig at være det bedste – jeg vil jo have det her ud i Danmark.” udtaler en taknemmelig Karen Hjerrild Andreasson.
Se Karen Hjerrild Andreasson vinde Ph.d. Cup på fagkongressen
Ph.d.-projektet
Resultaterne fra Karen Hjerrild Andreasson forskning viser, at træning af hensigtsmæssig vejrtrækning (breathing retraining) virker lige så godt, eller bedre, på astmapatienters åndenød, som at øge dosis af patienternes astmamedicin.
I forsøget deltog 193 patienter, som ved lodtrækning blev fordelt til enten vanlig behandling eller vanlig behandling plus vejrtrækningstræning. Træningen bestod af tre sessioner superviseret af en fysioterapeut og hjemmetræning.
Danske Fysioterapeuters Ph.d. Cup
Ph.d. Cuppen var en dyst i formidlingsevne og formålet var blandt andet at forskningen skulle præsenteres på en forståelig og anvendelig måde. Finalisterne viste, at med kommunikationstræning og god forberedelse kan det faktisk lade sig gøre at koge essensen af tre års forskningsarbejde ned i enkle budskaber.