Sundhedsstyrelsen bakker op om specialuddannelse
Der er markant mangel på medarbejdere på det psykiatriske område, og det er baggrunden for, at Danske Fysioterapeuter sammen med Ergoterapeutforeningen har foreslået, at der bliver oprettet en ny specialuddannelse i psykiatri for de to faggrupper.
Fakta om uddannelsen
Specialuddannelsen skal tilbydes fysio- og ergoterapeuter, der er ansat i psykiatrien eller arbejder med mennesker med psykisk lidelse og har minimum to års erfaring med området.
Uddannelsen vil bestå af teoretiske moduler og klinisk uddannelse på arbejdspladsen. Uddannelsen vil være sammenlignelig med sygeplejerskernes specialuddannelse i psykiatri.
Allerede i dag arbejder en række fysioterapeuter på det psykiatriske område, men der er brug for særlige kompetencer, hvis det fortsat skal være muligt at fastholde og rekruttere endnu flere til området.
"Jeg er rigtig glad for, at Sundhedsstyrelsen nu bakker helhjertet op om muligheden for at etablere en specialuddannelse i psykiatri for fysioterapeuter. Jeg ser et stort potentiale i at få flere fysioterapeuter ansat i psykiatrien, og for patienterne vil det give mulighed for nye og mere helhedsorienterede behandlinger, hvor fysioterapeuter særlige fokus på kroppen vil bidrage positivt," siger Jeanette Præstegaard, der er formand for Danske Fysioterapeuter.
Nedbringer brugen af tvang
En lang række patienter oplever allerede i dag, hvordan fysioterapeutisk behandling gør en forskel. Forskning viser således, at fysioterapi er med til at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien, fordi behandlingerne kan forebygge eller nedtrappe tilspidsede situationer som kan ende i fx fastholdelse, bæltefiksering eller tvangsmedicinering.
"Vi ved, at vi kan gøre en forskel for en gruppe mennesker, der ofte er i store lidelser. Med en specialuddannelse i psykiatri for fysioterapeuter vil vi få flere kompetencer på området og vil gøre det mere attraktivt for fysioterapeuter at søge job i psykiatrien og dermed komme flere borgere til gavn," siger Jeanette Præstegaard.
Sundhedsstyrelsens rapport om specialuddannelser i psykiatri for fysioterapeuter og ergoterapeuter er nu afleveret til Sundhedsministeriet. Det er herefter op til det politiske niveau at tage stilling til, om uddannelsen skal blive til virkelighed.
Læs Sundhedsstyrelsens rapport om specialuddannelser i psykiatri
Læs nyhed om forslag til ny specialuddannelse for fysio-og ergoterapeuter
Fakta om tvang og børneområdet i ungdomspsykiatrien
Antallet af bæltefikseringer faldt med 38 procent, og brugen af tvangsmedicinering faldt med 46 procent ved brug af sansemodulation i et forsøg, som fandt sted over et år på en ungdomspsykiatrisk afdeling på Augustenborg Sygehus.
Men også på fx børneområdet i psykiatrien er der allerede i dag stort fokus arbejdet med sanser og på motoriske og kropslige funktioners betydning for psykiatriske patienter.