I dag er det Verdensdagen for Fysioterapi: Se vigtigt webinar om årets tema

Den 8. september er det Verdensdagen for Fysioterapi 2023, hvor temaet er inflammatoriske gigtsygdomme. Det markerer Danske Fysioterapeuter og Gigtforeningen med et fælles webinar om fysioterapeuters vigtige rolle i behandlingen.
Leddegigt var en af de to inflammatoriske gigtsygdomme, der var i fokus på gårsdagens webinar, som blev afholdt af Danske Fysioterapeuter og Gigtforeningen i anledningen af Verdensdagen for Fysioterapi. Foto: iStock.

Hvad kan fysioterapeuter gøre for patienter med inflammatoriske gigtsygdomme? 

I dag er det Verdensdagen for Fysioterapi 2023, hvor vi fejrer og gør opmærksom på fysioterapiens bidrag til sundhed for verdens befolkning, og temaet er netop inflammatorisk gigt.

Og Danske Fysioterapeuter, Dansk Selskab for Fysioterapi, Center for Viden om Gigt og Gigtforeningen er i år gået sammen om at sætte fokus på dette års tema. Nærmere bestemt de to reumatologiske sygdomme leddegigt (reumatoid artrit) og rygsøjlegigt (Morbus Bechterew), som er udvalgt blandt de mange slags inflammatoriske gigtsygdomme.

Det blev i går markeret med et fælles webinar, som nu er tilgængeligt for Danske Fysioterapeuters medlemmer.

Se webinaret (kræver log ind)

To specialister deler vigtig viden

Oplægsholderne på webinaret er Ann Bremander, der er professor ved SDU’s institut for regional sundhedsforskning, Center for Viden om Gigt, og er tilknyttet Dansk Gigthospital i Sønderborg, og fysioterapeut Helene Pihl Badsberg, som har en master i smertevidenskab og tværfaglig smertebehandling og er specialist i muskuloskeletal fysioterapi i Genoptræningen i Aalborg Kommune.

Ann Bremander kommer ind på, hvad den nyeste forskning er på området, og hvordan man kan tilrettelægge træningen i klinisk praksis, og giver en opdatering om den medicinske behandling.

Helene Pihl Badsberg fortæller i webinaret om det første møde med en ny eller endnu ikke diagnosticeret gigtpatient, og hvordan man som fysioterapeut tager hånd om for eksempel bekymringer, smerter og opstart af træningen.

Læs Helene Pihl Badsbergs præsentationsslides fra webinaret (kræver log ind)

Hvordan kan fysioterapeuter hjælpe?

Fælles for de fleste gigtsygdomme er, at gigt oftest medfører smerter og nedsat funktion i led, ryg og muskler. Sygdommene er ofte kroniske og kan ikke helbredes.

Men både udredning og behandling er blevet langt bedre de seneste årtier takket være forskningen. Der er kommet mere fokus på betydningen af motion og træning, den non-farmakologiske smertebehandling, og nye og mere effektive lægemidler er blevet introduceret.

Fysioterapeuter kan hjælpe ved at

  • motivere og planlægge træning/fysisk aktivitet, som er tilpasset den enkeltes livssituation
  • opbygge styrke, bevægelighed og balance med henblik på øget mobilitet og aktivitetsniveau
  • understøtte med patientuddannelse og håndteringen af symptomer som for eksempel smerter hensigtsmæssigt
  • tilpasse aktiviteter i hjemmet og på arbejde samt vejlede omkring ergonomi og hjælpemidler
  • forebygge eventuelle følgesygdomme

Derfor sætter vi nu fokus på den fysioterapeutiske rolle i behandlingen.

Læs om gigtsygdomme, udredning og behandling, aktiviteter for mennesker med gigt, dansk gigtforskning og gigtsygdomme

Find forskningsmæssig viden, herunder patient- og pårørendevejledning

Få mere viden om inflammatoriske sygdomme fra World Physiotherapy (på engelsk)