Nu står ferien for døren – men har du styr på feriereglerne?

For mange er sommerferien lige om hjørnet, og derfor er det vigtigt at have styr på feriereglerne. For hvordan er det nu, reglerne er for at optjene og afvikle din sommerferie, og hvilke regler gælder, hvis du bliver syg i ferien?
Det er en rigtig god idé at kende til de rettigheder, du har ifølge ferieloven. Så kan du nyde din sommerferie uden at bekymre dig om, hvilke regler der gælder for dig. Foto: iStock.

Du har flere rettigheder, som er vigtige at kende til, når sommerferien nærmer sig.

For det kan komme dig til gavn, hvis du skulle være så uheldig at blive syg op til eller under din ferie, eller hvis du for eksempel er i tvivl om, hvor mange ugers sommerferie du må planlægge midt i højsæsonen.

Optjent ferie kan bruges med det samme

Når du afvikler og optjener ferie, gælder reglerne om såkaldt samtidighedsferie.

Det betyder, at du optjener ferie med 2,08 dage pr. måned, og at du allerede den efterfølgende måned har adgang til at afholde den optjente ferie.

Du optjener som vanligt fem ugers ordinær ferie om året.

Du har ret til din hovedferie

Sommerferien kaldes også hovedferien, og du har ret til at holde tre ugers sommerferie i hovedferieperioden, som løber fra den 1. maj til udgangen af september måned.

Hvis du har børn, der går i skole, skal arbejdsgiver så vidt muligt imødekomme dit ønske om at holde ferie i skolernes ferieperiode.

De fleste steder aftales ferie mellem leder og medarbejder, og der kan være interne aftaler om en frist for indgivelse af ferieønsker. I de tilfælde, hvor der ikke kan opnås enighed, kan arbejdsgiver varsle hovedferien med tre måneders varsel.

Husk at melde sygdom til din arbejdsgiver

Er du fratrådt til ferie, men bliver syg inden arbejdstidens begyndelse på første feriedag, kan du aflyse (suspendere) ferien og så afholde den på et senere tidspunkt.

Hvis du er sygemeldt inden dagen for fratrædelse til ferie og fortsat er syg ved feriens begyndelse, er du også berettiget til at få ferien suspenderet.

Du kan herefter aftale, at ferien afholdes på et senere tidspunkt. Det er vigtigt, at du i begge tilfælde husker at kontakte din arbejdsgiver om sygemeldingen inden feriens begyndelse.

Søg erstatningsferie ved sygdom

Bliver du syg under ferieafholdelse, har du mulighed for at få erstatningsferie. Retten til erstatningsferie gælder først, når du har været syg i mere end 5 feriedage ud af 25 optjente. Du får altså ikke erstatningsferie for de første 5 sygedage.

Det er vigtigt, at du melder dig syg overfor din arbejdsgiver, så snart du bliver syg under din ferie, og du skal huske at sikre dig dokumentation i form af en lægeerklæring. Denne dokumentation skal du selv betale for.

Sygdom i flere forskellige ferieperioder tælles sammen. Har du for eksempel været syg 4 dage i en 3 ugers lang sommerferie og så bliver syg igen i juleferien, har du ret til erstatningsferie fra 2. sygedag i juleferien.

Rigtig god ferie.

Læs mere om feriereglerne

Prøv Danske Fysioterapeuters ferieberegner