Sådan undgår du at snyde dig selv for den rette løn
Det kan være svært at vide, hvad du egentlig er værd. Hvor meget tæller din anciennitet? Hvad betyder det, hvor i landet du arbejder? Og hvad nu hvis du skal til at arbejde med et helt nyt fagligt område?
Ditte Aggerholm, der er forhandlingskonsulent hos Danske Fysioterapeuter, rådgiver mange fysioterapeuter, der er i tvivl om, hvilken løn de skal gå efter i en lønforhandling.
”Det første, jeg anbefaler, er at bruge Danske Fysioterapeuters lønberegner, som vi har lavet til medlemmerne. Her kan du tjekke din løn og se, hvad andre fysioterapeuter i samme type stilling får i løn, pension, ferie og meget, meget mere. Lønberegneren er et statistisk værktøj, som kan hjælpe dig med at finde din ’markedsværdi’,” siger Ditte Aggerholm, der i sin rådgivning også altid tager udgangspunkt i netop lønberegneren.
Lønberegneren tager højde for, om du er ansat i en kommune eller en region, om du er privatansat på overenskomst eller på individuel kontrakt, eller om du er ansat i staten.
Her finder du lønberegneren
Danske Fysioterapeuters lønberegner er et statistisk værktøj til foreningens medlemmer.
”For eksempel vil en del arbejdsgivere i det offentlige gerne have, at du bliver indplaceret på et grundlønstrin. Men når du arbejder i det kommunale, får du kun én anciennitetslønstigning undervejs. Hvis du har noget faglig erfaring allerede, er det derfor vigtigt, at du ikke bare nøjes med at få løn efter din indplacering, men også sørger for at forhandle om at få tillæg oveni. Og her giver lønberegneren supergod mening at bruge, så du ikke snyder dig selv,” siger Ditte Aggerholm.
Du har med lønberegneren nemlig mulighed for at sammenligne dig med andre, der arbejder i samme geografiske område, inden for samme faglige område og har samme anciennitet. På den måde får du et grovsorteret estimat af din markedsværdi. Det kan du bruge til at vurdere, hvad du skal spørge om i tillæg for at nå et tilsvarende lønniveau.
Hvor ligger jeg henne i feltet?
Lønberegneren er god, hvad end du er nyuddannet eller har mange års erfaring inden for dit felt. For den viser også lønniveauerne i såkaldte fraktiler.
”Synes du, at du er meget som gennemsnittet, så kan du se på medianen. Er du helt ny inden for det faglige område, kan du kigge på nedre fraktil. Synes du, at du er ekspert med stor faglig tyngde, eller har du ikke lavet andet hele din karriere, skal du kigge på den øverste fraktil,” siger Ditte Aggerholm.
Indimellem er der også et medlem, der ringer til Ditte Aggerholm, fordi vedkommende for eksempel både skal arbejde inden for det geriatriske område og med faglig udvikling. Og derfor har vedkommende også svært ved at finde frem til det rette lønniveau.
Men det er heller ikke noget problem i lønberegneren, fortæller Ditte Aggerholm. For så laver du bare øvelsen to gange i to forskellige beregninger.
”Lad os sige, at begge dele fylder cirka halvdelen af din arbejdstid, men at du udelukkende har erfaring med udvikling. Så vælger du ’udvikling’, din region, din anciennitet og ansættelsestype og noterer dig halvdelen af beløbet i den øvre fraktil. Og så laver du samme øvelse bagefter, hvor du i stedet vælger ’geriatri’ og noterer halvdelen af beløbet fra den nedre fraktil, hvis du ingen erfaring har med det. Når du lægger de to tal sammen, har du et godt udgangspunkt for at gå til din lønforhandling,” siger Ditte Aggerholm.
Husk altid at spørge TR om lokale lønforhold
Selvom lønberegneren også tager højde for, hvilken region du arbejder i, så kan der stadig være store lokale forskelle. Derfor er det enormt vigtigt, at du altid spørger din TR om de lokale lønforhold.
”Ellers kan du risikere, at du kommer til at underplacere dig i forhold til de lokale lønforhold, hvis du ikke spørger arbejdspladsens TR til råds. På samme måde kan du risikere, at du rammer helt skævt i forhandlingen, hvis du går til bordet med et alt for højt niveau. Derfor tager vi altid forbehold for de lokale forhold, som TR kender til, og de skal vægtes tungt,” siger Ditte Aggerholm.
Hvis du står over for et jobskifte, er det en virkelig god idé at bruge både lønberegneren og din nye TR, inden du går til lønforhandling.
”For har du først sagt ja til en løn, så er den ofte sværere at ændre markant på i løbet af ansættelsen. Men du har typisk ret til en årlig lønforhandling, og her er lønberegneren også et rigtig godt værktøj at have ved hånden, inden du tager samtalen om din løn med din chef eller sender forhandlingsoplægget til din TR,” siger Ditte Aggerholm.