Fysioterapeuter får også del i trepart
Regeringen, de offentlige arbejdsgivere og arbejdstagerorganisationerne indgik i nat trepartsaftale med henblik på at udmønte det lønløft, som statsminister Mette Frederiksen bebudede i september måned.
Regeringen meldte på daværende tidspunkt ud, at lønløftet ville blive givet til grupper, der levede op til et af fem kriterier, som havde til formål at skabe et mere robust velfærdssamfund.
Lønløftet var således på daværende tidspunkt øremærket til sygeplejersker, fængselsbetjente, pædagoger og sosu-medarbejdere, og det stod samtidig klart, at lønløftet på sundhedsområdet skulle bruges til at belønne medarbejdere, der arbejdede fuld tid og indgik i vagtordning.
Derfor stod Danske Fysioterapeuter med en stor opgave i forhold til at påvirke forhandlingerne med det formål at sikre, at også de fysioterapeuter, der arbejder i vagt og på skæve arbejdstider får del i de øgede genetillæg.
”For de fleste fysioterapeuter giver det ikke mening at arbejde uden for normal arbejdstid og om natten, men en række af vores medlemmer gør det allerede i dag fx på sygehuse. Derfor har det været mig magtpåliggende at få vores hovedorganisation Akademikerne til at flage behovet for at udbrede lønløftet til alle faggrupper, der har vagtarbejde. Og heldigvis er der blevet lyttet ved forhandlingsbordet," siger Jeanette Præstegaard, formand for Danske Fysioterapeuter.
Faglig relevans i arbejdet
For fysioterapeuternes vedkommende er det ekspliciteret, at arbejdet skal have faglig relevans, og der er dermed ikke tale om, at der nu er en forventning om, at fysioterapeuter indgår i vagtordninger med henblik på at løse plejeopgaver.
”Vores sundhedsvæsen står med store udfordringer, og jeg vil gerne kvittere for, at regeringen anerkender, at det er nødvendigt med højere løn, hvis udfordringerne skal løse sig på den længere bane. Mit signal den anden vej er, at fysioterapeuter gerne bidrager mere og på andre måder end i dag, så længe det giver fagligt mening – og når betalingen følger med. Jeg er tilfreds med, at vi med aftalen er enige med arbejdsgiverne om, at fysioterapeuternes faglighed skal bruges klogt og ikke til at løse plejeopgaver, men at vi samtidig skal honoreres for at indgå i vagtarbejdet på lige fod med andre faggrupper," siger Jeanette Præstegaard.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.