Fremtidens sundhedssektor skal vægte borgernær forebyggelse og egenomsorg
Pointer i Sundhedsstrukturkommissionens rapport
Rapporten adresserer flere vigtige elementer, som understreger, hvor stor betydning, fysioterapeutisk træning og behandling har for det kommende nære sundhedsvæsen.
- En økonomisk incitamentstruktur, der reelt fremmer genoptræning
- Fokus på fysioterapeuters voksende rolle i genoptræning
- Større sammenhæng i den enkelte borgers patientforløb
- Behov for at omstille sygehusvæsnet for at imødegå kroniske sygdomme, blandt andet ved hjælp af fysioterapi
- Kommuner skal tænke tvær-kommunalt for at give borgerne den bedst mulige behandling
Desuden dokumenterer rapporten, at fysioterapeuter er den faggruppe i sundhedssektoren, der vokser allerhurtigst.
Vil du vide mere?
Læs Sundhedsstrukturkommissionens rapport på Sundhedsministeriets hjemmeside.
”Det er tydeligt, at vores nuværende sundhedssektor ikke er bæredygtig hverken for den enkelte borger, for medarbejdere eller for samfundsøkonomien, for vi kan se ind i en fremtid, hvor sektoren slet ikke kan følge med efterspørgslen. Derfor er vi glade for, at kommissionen nu peger på, at vi dels må flytte ressourcer fra sygehuse til det nære sundhedsvæsen og dels må flytte kompetencer fra storbyerne og ud i hele Danmark”. Det siger formand for Danske Fysioterapeuter Jeanette Præstegaard i en kommentar til kommissionens rapport.
Andelen af ældre danskere vil vokse i de kommende år, og derfor vil sundhedssektoren hurtigt løbe tør for penge og personaleressourcer - medmindre sundhedsstrukturen og tilgangen til sygdom ændres radikalt.
Sundhed for de mange – ikke for de få
Danske Fysioterapeuter har længe peget på, at vi bruger alt for få penge på borgernær sundhed som træning, forebyggelse og egenomsorg. Den nye rapports anbefalinger underbygger behovet for omorganisering af sundhedssektoren.
”Selvfølgelig skal Danmark have sygehuse i verdensklasse og tilbyde vores borgere en bred vifte af behandlinger. Men vi skal tænke bredere, og vi skal tænke ud over det medicinske paradigme. Der er behov for at tænke anderledes. Det store fokus på sygehuse, medicinering og operationer giver en risiko for, at vi udsætter borgere for operationer og medicinering for lidelser, som vi som fysioterapeuter kan forebygge, behandle eller træne væk. Det vil gavne den enkelte borger. Det vil gavne samfundsøkonomien”, siger Danske Fysioterapeuters formand.
En stærkere praksissektor skal bringe Danmark i balance
Kommissionsformand Jesper Fisker peger på, at for eksempel fordelingen af praktiserende speciallæger er meget storby-tung, og at borgere uden for de store byer derfor ikke får sundhedstilbud af samme kvalitet. Det vil kommissionen ændre ved at flytte kompetencer ud i land- og yderområder, og den tanke bakker Danske Fysioterapeuter varmt op om. I Danmark har vi nemlig allerede fysioterapeutiske klinikker fordelt over hele landet – også i yderområder. Hvis praktiserende læger skal aflastes, og flere danskere henvises til fysioterapi, så er klinikkerne klar.
”Det er sket en sundhedsmæssig skævvridning af Danmark, og mange borgere deltager ufrivilligt i et ’postnummer-lotteri’, fordi vi i dag har færrest sundhedsressourcer i netop de egne, hvor der er allermest brug for dem. Løsningen er at flytte sundhedskompetencer ud af de store byer, men også aflaste de læger og speciallæger, der flytter ud. Det kan vi især gøre ved at give borgere direkte adgang til fysioterapi med sygesikringstilskud og ved at sørge for, at det står soleklart, hvilke faglige tilbud den samlede praksissektor har. Her tænker jeg også på, hvilke specialiserede kompetencer fysioterapeuter har at byde ind med – også i praksissektoren”, siger Jeanette Præstegaard.
Danske Fysioterapeuter peger derfor på, at der er behov for at udstede flere ydernumre til klinikker for fysioterapi og ikke mindst at sørge for, at der er en økonomisk ramme til rådighed, der afspejler befolkningens demografi og sygdomsbillede.
Kontakt
Formand Jeanette Præstegaard kan kontaktes gennem pressechef Frederik Faurby på telefon 51 34 43 77.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.