OK24: Kommunalt ansatte får markante lønstigninger til april
Der er onsdag landet en toårig overenskomst for fysioterapeuter ansat i kommunerne med en samlet økonomisk ramme på 8,8 procent. Aftalen sikrer dermed en betydelig forbedring af reallønnen de kommende to år.
Forliget indeholder således generelle lønstigninger på i alt godt 6,50 procent, og dertil kommer en forhøjelse af pensionen med 2,22 procentpoint, ligesom der er aftalt markante stigninger i de arbejdstidsbestemte tillæg. Det største lønhop kommer allerede til april 2024, hvor der er aftalt generelle lønstigninger på 4 procent.
”Jeg er utroligt tilfreds med, at det er lykkedes at lande en aftale med gode lønstigninger, da det har haft højeste prioritet for vores medlemmer. Det er helt afgørende, at vi ikke udhuler reallønnen, og det er positivt, at arbejdsgiverne også har forstået, at det har været nødvendigt med et markant løft,” siger Jeanette Præstegaard, der er formand for Danske Fysioterapeuter.
Øget tillæg for gener
Der er med den nye overenskomst sket en udmøntning af trepartsaftalen om løn og arbejdsvilkår med en model for honorering af vagtarbejde. Formålet med den øgede honorering er at øge medarbejdernes incitament til at tage vagter uden for normal arbejdstid. Modellen omfatter også fysioterapeuter ansat i kommuner, som nu får en markant forhøjelse af de særydelser, der følger af at arbejde om aftenen, om natten og om lørdagen. Samtidig bliver tidspunktet for, hvornår der ydes særydelse rykket to timer lørdag morgen, så de allerede ydes fra kl. 06.00.
Desuden er der som følge af trepartsaftalen aftalt et årligt løntillæg på 5.785 kroner til ledere på løntrin L6-L10 pr. 1. april 2024. Derudover udbetales der pr. 1.6.2024 et engangstillæg på 1.161 kr. til samme gruppe.
”Vi har kæmpet hårdt for at få fysioterapeuterne med i trepartsaftalen. Derfor er det også ekstra tilfredsstillende, når det lykkedes at skabe resultater til gavn for medlemmerne,” siger Jeanette Præstegaard.
Øget fleksibilitet
Den nye overenskomst indeholder ikke kun forbedringer på lønnen. Også i forhold til fleksibilitet, barsel og tillidsrepræsentanternes vilkår er der landet resultater.
En nyskabelse i overenskomstforliget er således oprettelsen af en såkaldt opsparingskonto, der betyder, at fysioterapeuter fremover får mulighed at finansiere pauser eller sporskifte i et langt arbejdsliv. Aftalen betyder, at fysioterapeuter som noget nyt frit kan vælge om den del af pensionsindbetalingerne, der overstiger 15 procent skal veksles fra pension til løn eller opsparing. Samtidigt er der aftalt et markant løft af pensionsprocenten på 2,22 procentpoint, så den fremover for ikke-ledende fysioterapeuter udgør 19,44 procent og for ledende fysioterapeuter udgør 20,62 procent. For kandidater vil pensionsprocenten udgøre 21 procent.
”Vores medlemmer ønsker større fleksibilitet i arbejdslivet. Derfor er det glædeligt, at det er lykkedes at få skabt en model, der giver fysioterapeuterne mulighed for at spare op til mere frihed,” siger Jeanette Præstegaard.
Danske Fysioterapeuter er i forbindelse med overenskomsten nået til enighed med KL om en præcis definition af kliniske undervisere. Dette er sket på baggrund af en række henvendelser fra medlemmer, der har henvendt sig i tvivlsspørgsmål. Det er forventningen, at den nye definition vil være en hjælp til de lokale parter.
Endelig er den kommunale kompetencefond, som ergoterapeuterne blev en del af ved sidste overenskomstfornyelse, blevet videreført og styrket.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.