Verdensdagen for Fysioterapi sætter fokus på lænderygsmerter
Verdensorganisationen for fysioterapeuter
Det er Verdensorganisationen for fysioterapeuter, World Physiotherapy, der står bag afholdelsen af dagen, som har til formål at gøre omverdenen opmærksom på fysioterapiens bidrag til sundhed og velvære for verdens befolkning.
Samtidig bruges dagen til at fejre det fysioterapeutiske fællesskab over hele verden.
Hvad siger evidensen om behandling af rygsmerter? Hvordan kan fysioterapeuten hjælpe i diagnostik og behandling af rygsmerter? Og hvad siger patienterne selv?
Danske Fysioterapeuter, Dansk Selskab for Fysioterapi og Foreningen af kroniske smerteramte og pårørende (FAKS) er gået sammen om at sætte fokus på dette års tema, lænderygsmerter.
Det sker torsdag den 5. september ved et gratis live webinar for medlemmer af Danske Fysioterapeuter.
I webinaret bliver der stillet skarpt på den nyeste forskning, fysioterapeutens rolle i udredning, behandling og opfølgning og ikke mindst patientens rolle og perspektiv, når lænderygsmerter bliver kroniske. Tilmeldingsfristen er den 29. august 2024.
Eksperter sætter fokus på lænderygsmerter
Oplægsholderne på webinaret om lænderygsmerter inkluderer:
- Jan Hartvigsen, professor og forskningsleder ved Forskningsenheden for Klinisk Biomekanik, SDU samt medlem af WHO's internationale ekspertgruppe for rygsmerter, vil dele sin omfattende viden om evidens og forskning inden for behandling af lænderygsmerter. Han vil især fokusere på de fire principper fra WHO's nye retningslinjer for ikke-kirurgisk behandling af kroniske lænderygsmerter.
- Emran Rona, rygfysioterapeut og Master i Smertevidenskab og Tværfaglig Smertebehandling, vil derefter tale om fysioterapeutens rolle i behandlingen af lænderygsmerter. Han vil diskutere, hvordan man kan implementere evidensbaseret praksis effektivt i det daglige arbejde som fysioterapeut.
- Jane Sidelmann, patientrepræsentant og uddannet sygeplejerske. Som medlem og frivillig oplægsholder i FAKS (Foreningen af Kroniske Smerteramte) og rådgiver ved Smertelinien, vil hun give indblik i patientens perspektiv og oplevelse. Hendes præsentation vil kombinere personlig erfaring som smertepatient med hendes professionelle indsigt i patientoplevelser.
Fakta om lænderygsmerter
Blandt personer med lænderygsmerter, i forhold til personer uden lænderygsmerter, er der årligt:
- 1.035.510 ekstra kontakter til fysioterapeut og kiropraktor svarende til 20,8 % af alle kontakter til fysioterapeut og kiropraktor.
- 2.907.486 ekstra sygedage svarende til 13,4 % af alle sygedage blandt erhvervsaktive personer i alderen 16-64 år.
- 4.154 ekstra personer med nytilkendt førtidspension i alderen 16 år til 64 år svarende til 38,1 % af alle nytilkendte førtidspensioner.
- 3.571.907 ekstra kontakter til alment praktiserende læge svarende til 7,5 % af alle kontakter til praktiserende læge.
- 7.132,0 mio. kr. i ekstra omkostninger i sundhedsvæsenet til behandling, pleje og medicin.
- 21.011,7 mio. i ekstra omkostninger til tabt produktion på grund af fravær fra arbejdsmarkedet og tidlig død.
Kilde: Sygdomsbyrden i Danmark — sygdomme, 2022, SDU og Sundhedsstyrelsen. Kapitel 17.
WHO guidelines
I december 2023 udgav WHO nye guidelines til ikke-kirurgisk behandling af kroniske primære lænderygsmerter (CPLBP) hos voksne i primær- og lokalsundhedspleje.
Retningslinjerne fokuserer på evidensbaserede anbefalinger for at forbedre sundhed og trivsel ved CPLBP og inkluderer ikke behandlinger som kirurgiske indgreb eller arbejdsrelaterede interventioner, der typisk udføres i sekundær- eller tertiærsektoren.
Guidelines er målrettet sundhedsfaglige i primær- og lokalsundhedspleje, herunder læger, sygeplejersker, kiropraktorer, fysioterapeuter m.fl. Jan Hartvigsen var en af 20 eksperter i den internationale gruppe, der bidrog til udarbejdelsen
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.