”Vi har et stærkt brand, men vi har også et uforløst potentiale”
Jeanette Præstegaard
Docent og forskningsleder på Professionshøjskolen Absalon. Dr.Med.Sc i fysioterapi i 2014, Master of Science i 2001. Uddannet fysioterapeut i 1991.
Tillidshverv: Medlem af hovedbestyrelsen siden 2018. Medlem af regionsbestyrelsen i Region Hovedstaden siden 2017. Medlem af TR-rådet fra 2020, af Udvalget for Praksisoverenskomster (UP) fra 2021 og tidligere medlem af etisk udvalg i 12 år.
Privat: Bor på Frederiksberg. Lader op ved at give støtte og omsorg til familien og nære venner. Har fire ”sammenbragte” døtre, fire svigersønner og snart fire børnebørn. Er noget af et ”madøre”, der elsker at lave mad. Slapper af med en bog – krimier i den travle hverdag og romaner, når det er ferietid.
Danske Fysioterapeuterne skal sætte sig i spil som en leverandør af løsninger til bedre sundhedsfremme og forebyggelse i det danske samfund. Det er Jeanette Præstegaards ambition, hvis hun bliver valgt som formand.
”For mig at se er Danske Fysioterapeuter en forening af professionelle medlemmer, der leverer klasse fysioterapi til samfundets borgere. Vi har et stærkt brand, men vi har også et uforløst potentiale, og det vil jeg gøre noget ved. Jeg vil sætte fysioterapi på den politiske dagsorden på det sociale felt, det sundhedspolitiske felt, beskæftigelsesfeltet, børnefeltet – på ’whatever’ felt. Vi skal være en medlemsorganisation, som står stærkt sammen, og en medlemsorganisation, som ikke er til at komme udenom, fordi vi har kompetencer, gode idéer og løsninger på udfordringerne,” siger Jeanette Præstegaard.
For eksempel kan fysioterapeuterne i samarbejde med andre aktører bidrage til at opfylde statsministerens ambition – lanceret i nytårstalen - om at starte forfra på ældreområdet.
”Som fysioterapeuter har vi her et kæmpe vindue til at sætte en dagsorden om forebyggelse og sundhedsfremme af de stærke ældre, der kan klare sig selv, men også til at få sat ressourcer af til dem, der har svært ved at klare sig selv, fordi de er multisyge, kronikere eller bare ikke magter at tage tilbud om sundhedsfremme og forebyggelse til sig,” siger hun.
Nytænke fysioterapeuters rolle
Hendes vigtigste mærkesag er, at fysioterapeuterne selv skal definere og innovere fysioterapien til gavn for sig selv og for samfundet.
”Vi skal tage ansvar for egen profession og ikke lade andre, f.eks. politikere i kommuner og Folketing, definere, hvad fysioterapi kan, skal og er,” siger hun.
”Vi er repræsenteret i alle sektorer, og netop derfor har vi mulighed for at se på tværs og forhindre, at borgere og patienter falder imellem to, tre eller otte stole, som vi jo oplever igen og igen, at flere gør. Og for at kunne gøre det, kræver det udsyn og overblik. Det er ikke noget, vi kan gøre alene. Det er noget, vi skal gøre i samarbejde med andre, med vores egne faglige selskaber og med andre faglige miljøer. Det er også noget, vi skal gøre sammen med grunduddannelser, universiteter, Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, politikere og andre aktører. Vi skal gøre det for at nytænke fysioterapeuternes rolle i sundhedsvæsenet.”
En organisation udelukkende for arbejdstagere
Jeanette Præstegaard vil gøre Danske Fysioterapeuter til en ren arbejdstagerorganisation, der arbejder for gode løn og arbejdsvilkår.
”Vi har brug for at være entydige med, hvad Danske Fysioterapeuter vil og kan. Derfor skal vi gå fra at være en arbejdsgiver- og arbejdstagerforening til kun at være en arbejdstagerforening. Vi har brugt alt for mange medlemskroner og tid på intern konflikt, på at opdele os i sektioner og lave forhandlinger, der har trukket i langdrag. Det gør, at tingene kommer til at stå i stampe, og at vi bruger energien indadtil og ikke udadtil, hvor alle potentialerne ligger.”
Brug for et vidensløft
Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt for Jeanette Præstegaard at forbedre fysioterapeuters muligheder for efter- og videreuddannelse såvel fagligt, ledelsesmæssigt, politisk som organisatorisk. Det gælder også tillidsrepræsentanterne.
”Når vi løfter os i videnshierarkiet, vil vi i langt højere grad få tildelt opgaver og et andet ansvar, og når man får det, får man andre muligheder for at få indflydelse på den sundhedspolitiske dagsorden. Det vil jeg gerne gå efter,” siger hun.
Tre skarpe til Jeanette
Hvorfor blev du fysioterapeut?
”For at gøre en forskel for andre mennesker. Jeg har arbejdet på et genoptræningscenter, på en specialskole og været underviser i over tyve år, og målet har altid været at kunne bidrage med at give andre indsigt og udsyn. Man skal ikke bare tage det, jeg siger, og det, som andre siger, skriver og gør, for gode varer, men forholde sig kritisk til det. Man skal spørge: hvad har formet den her praksis, hvor kommer den fra, og hvor langt kan vi gå ad den vej.”
Hvordan samarbejder du med andre?
”Som underviser bliver man evalueret konstant, og jeg plejer at få at vide, at jeg er lyttende, anerkendende, ambitiøs, engageret, visionær og løsningsorienteret. De mål, jeg sætter, når jeg. Det gør jeg, selv om der er modstand, og det kan tage tid. Jeg er vedholdende og handlekraftig – også i en travl og uforudsigelig hverdag. Så får jeg lukket sagen og får os videre.”
Hvad gør dig til en god formand?
”Jeg har ambitioner på fagets vegne, og med mit mod og mine faglige kompetencer vil jeg kunne sætte svære diskussioner i gang, finde løsninger og sætte den retning, der skal til. Man kan være uenig eller enig, men man ved, hvor man har mig. Jeg vil som formand se på medlemmerne som fagforeningens største ressource og værdi. Jeg vil være en formand for alle medlemmer, og jeg tør godt sætte mig selv i spil. Jeg tør også begå fejl og tage lære af dem.”
Se også
Valgvideo med Jeannete Præstegaard
Valgoplæg af Jeanette Præstegaard
Af journalist Marianne Bom