Kommissorium for nævn

For at sikre en formel ramme for håndtering af tvister mellem arbejds­givere og ansatte/lejere om minimums­kontrakter er der etableret et nævn. Læs kommissoriet for nævnet her.

Danske Fysioterapeuters repræsentantskab besluttede i november 2017 at etablere en ny arbejdsmarkedsmodel for organisering af medlemmerne i foreningen.

Formålet med den nye arbejdsmarkedsmodel er at håndtere interesse­konflikter mellem arbejdsgivere på den ene side og ansatte/lejere på den anden, når de indgår kontrakter indbyrdes. Som led i modellen er alle medlemmer organiseret i to selv­stændige sektioner: Sektionen for arbejdsgivere med lejere og/eller ansatte og Sektionen for ansatte, lejere og selvstændige uden arbejdsgiveransvar. For begge sektioner er der en direkte medlemsvalgt bestyrelse, som repræsenterer medlemmernes interesser.

Den nye arbejdsmarkedsmodel bygger på den danske model for arbejdsmarkedet, dog med de forbehold og tilpasninger, som er nødvendige, når begge parter er medlemmer af samme forening.

For at sikre en formel ramme for håndtering af tvister mellem arbejds­givere og ansatte/lejere vedrørende indgåelse og efterlevelse af minimums­kontrakter etableres et nævn. Det er nævnets primære opgave at afgøre konkrete sager mellem to fysioterapeuter.

Nævnets sammensætning

Nævnet består af en dommer og to partsrepræsentanter og bliver udpeget som følger:

  • En repræsentant udpeget af Sektion for arbejdsgivere med lejere og/eller ansatte
  • En repræsentant udpeget af Sektion for ansatte, lejere og selvstændige uden arbejdsgiveransvar
  • En dommer udpeget af domstolene

Nævnet nedsættes under reglerne i Lov om Voldgift.

Nævnets kompetence

Nævnet afgør konkrete sager, som indbringes af enten Sektion for arbejdsgivere med lejere og/eller ansatte eller Sektion for ansatte, lejere og selvstændige uden arbejdsgiveransvar.

Nævnets kompetence er at vurdere, om en indbragt kontrakt overholder de pligt­mæssige minimumsbestemmelser, som er fastsat i de minimumskontrakter, som er forhandlet mellem Sektion for arbejdsgivere med lejere og/eller ansatte og Sektion for ansatte, lejere og selvstændige uden arbejdsgiveransvar.

Nævnet er således alene kompetent inden for de områder, hvor der er indgået sådanne forhandlede minimums­kontrakter.

Andre ansættelsesretlige, forvaltningsretlige eller øvrige juridiske problemstillinger, f.eks. spørgsmål om sagligheden af en afskedigelse, ligebehandlingsspørgsmål mv., varetages fortsat af de ordinære domstole, Ligebehandlingsnævnet og andre kompetente organer.

Nævnet afgør kun sager, hvor kontraktforholdet er reguleret af dansk ret. Nævnets kompetence vil i øvrigt være begrænset til følgende konflikter:

  • Tvister, hvor nævnet har kompetence i medfør af parternes aftale. Nævnets kompetence indskrives i de minimumskontrakter, der forhandles mellem Sektion for arbejdsgivere med lejere og/eller ansatte og Sektion for ansatte, lejere og selvstændige uden arbejdsgiveransvar. I alle forhold, hvor begge parter er medlemmer af Danske Fysioterapeuter, skal de forhandlede minimums­kontrakters minimumsbestemmelser iagttages, og nævnet skal være kompetent til at påse dette. Nævnet er også kompetent, hvor den ene part ikke er medlem af Danske Fysioterapeuter, men hvor parterne desuagtet har anvendt de indgåede minimumskontrakter og dermed bestemmelsen om nævnets kompetence.
  • Tvister, hvor begge parter er medlemmer af Danske Fysioterapeuter. Selv om parterne ikke har anvendt de mellem Sektion for arbejdsgivere med lejere og/eller ansatte og Sektion for ansatte, lejere og selvstændige uden arbejdsgiveransvar forhandlede minimumskontrakter, er nævnet kompetent i sager, hvor begge parter er medlemmer af Danske Fysioterapeuter. Det er også tilfældet, hvor parterne ikke har anvendt de forhandlede minimums­kontrakters bestemmelse om nævnets kompetence (f.eks. hvor bestemmelsen ikke er medtaget eller ved kontrakter indgået før etableringen af den nye arbejdsmarkedsmodel). I disse situationer vil nævnet fortsat være kompetent alene som følge af de to parters medlemskab af Danske Fysioterapeuter.

Nævnet vil kunne afvise at behandle en sag, såfremt:

  • Sagen vurderes at være af bagatelkarakter.
  • Sagen kræver mundtlig forhandling eller i øvrigt efter sin karakter er bedre egnet til løsning i et andet forum.

Nævnets behandling af sager

Nævnet mødes to gange årligt og afgør indbragte sager. Datoerne for nævnets møder offentliggøres på Danske Fysioterapeuters hjemmeside.

Sager indbringes for nævnet af enten Sektion for arbejdsgivere med lejere og/eller ansatte eller Sektion for ansatte, lejere og selvstændige uden arbejdsgiveransvar. Enkeltmedlemmer har ikke selvstændigt adgang til at indbringe sager for nævnet.

Sager skal indbringes for nævnet senest en måned efter forgæves forhandling mellem parterne.

Nævnet sekretariatsbetjenes af en medarbejder i Danske Fysioterapeuter med direkte reference til direktøren. Medarbejderen er hverken ansat i afdelingen Løn & Ansættelse eller afdelingen Erhverv. Den nærmere arbejdsgang vedrørende nævnets behandling af sager er gengivet i bilaget.

Sanktioner

Nævnet afsiger afgørelser i de indbragte sager. Afgørelserne er bindende for parterne og danner præcedens for eftertiden.

Ordinære sager

Ved ordinære sager forstås de sager, som enten Sektion for arbejdsgivere med lejere og/eller ansatte eller Sektion for ansatte, lejere og selvstændige uden arbejdsgiver­ansvar indbringer for nævnet.

Vurderer nævnet, at en konkret kontrakt ikke overholder betingelserne i de forhandlede minimumskontrakter, træffer nævnet beslutning om, hvilke bestemmelser i den konkrete kontrakt, som parterne skal tilrette.

Nævnets afgørelser er bindende for parterne og skal følges af de involverede parter. Nævnet fastsætter en frist herfor.

Hvis en part ikke følger nævnets afgørelse inden for den fastsatte frist, vil dette medføre indstilling til Danske Fysioterapeuters hovedbestyrelse om eksklusion af foreningen. Det vil være op til de to sektioner at følge sagen og indstille sagen til nævnet på ny, hvis ikke nævnets afgørelse er blevet efterfulgt inden for den fastsatte tidsfrist. Hvis nævnet vurderer, at der er grundlag for eksklusion, skal hoved­bestyrelsen træffe beslutning i eksklusionsspørgsmålet på sit førstkommende møde.

En hovedbestyrelsesbeslutning om eksklusion kan efterfølgende prøves ved, at det eller de ekskluderes medlemmer senest 14 dage efter hovedbestyrelsens beslutning giver meddelelse om, at beslutningen ønskes indbragt for repræsentantskabet, jfr. den nuværende vedtægts §7 i foreningens love og regler. En indbringelse for repræsentantskabet vil ikke have opsættende virkning for eksklusionen.

Gentagelsestilfælde

Nævnet vil endvidere i forbindelse med individuelle, konkrete tvister skulle påse, om der er tale om gentagelsestilfælde. Med gentagelsestilfælde menes, at et medlem tidligere har modtaget og fulgt en afgørelse, men hvor medlemmet igen bliver part i en sag af tilsvarende karakter.

Ud over ovennævnte muligheder for sanktioner kan nævnet tillige:

  • Afgive en påtale/advarsel om mulig fremtid eksklusion i forhold til det pågældende medlem.
  • Afgive en offentlig påtale, som offentliggøres på Danske Fysioterapeuters hjemmeside. Det vil i de efterfølgende op til 12 måneder fremgå, at Danske Fysioterapeuter ikke tillader medlemmer af foreningen at indgå kontrakt­mæssige aftaler med det pågældende medlem. Indgår et medlem desuagtet efter påtalens offentliggørelse kontraktmæssige aftaler med det pågældende medlem, vil medlemmet miste sit krav på rådgivning og juridisk bistand i evt. konflikter i relation til denne kontrakt, men dog således at Danske Fysioterapeuters hovedbestyrelse kan vælge konkret at forfølge principielle sager.
  • Indstille det pågældende medlem direkte til eksklusion, dvs. uden indstilling fra en af sektionerne. Indstillingen vil blive forelagt hoved­bestyrelsen på det førstkommende møde til beslutning, jf. proceduren for ordinære sager.

Arbejdsgangen ved nævnets behandling af en sag

Før nævnet behandler sagen

Behandling af sager sker på skriftligt grundlag, og det er parternes ansvar at sikre oplysningen af sagerne til behandling i nævnet.  

Nævnet vil træffe afgørelse på det grundlag, som parterne fremlægger. Det er ikke nævnets opgave selv at søge informationer ud over det, som parterne leverer.

En sag bør som minimum indeholde:

  1. En klageskrivelse fra den indklagende part inklusiv den kontrakt, som er omtvistet
  2. Modpartens bemærkninger
  3. Den oprindelige parts yderligere bemærkninger

Proceduren for indbringelse af en sag er som følger:

  • Sektion for arbejdsgivere med lejere og/eller ansatte eller Sektion for ansatte, lejere og selvstændige uden arbejdsgiveransvar indbringer en sag til den pågældende sekretariatsmedarbejder eller direkte til direktøren.
  • Sekretariatsmedarbejderen fremsender det modtagne materiale i sin helhed til den anden sektion, som herefter har 14 dage til at fremkomme med bemærkninger.
  • Evt. bemærkninger sendes til den indbringende sektion til dennes bemærkninger, som skal modtages inden 14 dage.
  • Såvel den oprindelige indbringelses dokumenter såvel som evt. fremsendte bemærkninger fra de to sektioner udgør det fulde materiale, som forelægges nævnet.
  • Sekretariatsbistanden omfatter hverken stillingtagen til sagen eller indstilling til nævnet.

Processen er søgt illustreret nedenfor:

Beskrivelse af proces i nævnet i Danske Fysioterapeuters arbejdsmarkedsmodel

Nævnets behandling af en sag

Nævnet drøfter den konkrete sag på et møde, hvor den eneste deltager ud over nævnets medlemmer er sekretariatsmedarbejderen, som har ansvaret for at udforme et beslutningsreferat, hvor nævnets stillingtagen og beslutninger i den konkrete sag beskrives.

Beslutningsreferatet, inklusiv eventuel formulering af påtale, sanktion, indstilling om eksklusion etc. godkendes af nævnets deltagere.

Efter nævnets møde

Sekretariatsmedarbejderen sikrer, at nævnets afgørelse i den konkrete sag meddeles formelt til de respektive sektioner. Det sker i praksis ved at beslutningsreferatet udsendes til de respektive sektioner.

Det godkendte beslutningsreferat offentliggøres på fysio.dk på de relevante under­sider. Sekretariatsmedarbejderen drøfter med kommunikationsafdelingen, om det er relevant at foreningen kommunikerer særskilt om nævnets afgørelser. Det vil fx være til­fældet, hvis nævnet vælger at benytte sig af sanktionen ’offentlige påtale’.

Sektionernes eventuelle kommunikation om nævnets afgørelser varetages af deres respektive sekretariater.

I det omfang, at nævnet har indstillet et medlem til en eksklusion, skal sagen forelægges for foreningens hovedbestyrelse ved det førstkommende møde i bestyrelsen. Sekretariatsmedarbejderen har ansvaret for at sikre, at sagen forelægges bestyrelsen.

Nævnet - kort fortalt

Arbejdsmarkedsmodellen - kort fortalt