Nyhedsbrev fra EKM Maj 2024
Hilsen fra den nye Enhed for Kvalitet og Modernisering
Aftaleparterne bag overenskomsten for fysioterapipraksis og Enhed for Kvalitet og Modernisering (EKM) er glade for, med denne første nyhedsmail, at kunne løfte sløret for den nye Enhed.
I Enheden tog vi formelt fat på de nye arbejdsopgaver i den nye overenskomst fra 1. april 2024, og alle kræfter er nu sat ind på at udvikle og implementere de konkrete indsatser inden for kvalitet og modernisering i fysioterapien rundt om i landet.
EKM har nu besat alle stillinger og vores Enhed består nu af:
- Per Kjær, uddannet fysioterapeut, Ph.d., og Professor i Musculoskeletal Research SDU.
- Thomas Greve, uddannet fysioterapeut med mange års erfaring som klinikejer og praktiserende fysioterapeut på deltid.
- Maiken Hansen, uddannet fysioterapeut med en kandidat i Sundhedsvidenskab og privatpraktiserende fysioterapeut på deltid. Maiken har desuden erfaring som surveyer fra akkrediteringen i fysioterapipraksis.
- Fritze Flink, uddannet fysioterapeut, og har bl.a. erfaring med diagnosekodning, samarbejde med IT-leverandører, udvikling af datadrevet pakker til klynger og har tidligere arbejdet på SANO som kvalitets- og akkrediteringskoordinator.
- Sara Birkedal, uddannet Cand.san. i Sundhedsfremme og Sundhedsstrategier og har tidligere arbejdet hos Det Fælleskommunale Sundhedssekretariat i Hovedstaden med erfaring fra fysioterapiområdet.
- Heidi Mortensen, uddannet Cand.scient.soc., og ansat som sekretariatsleder. Heidi har gennem årene været leder af enheder med fokus på implementering af overenskomster, kvalitetsudvikling, praksisudvikling og efteruddannelse samt klyngeunderstøttelse.
I løbet af foråret vil der også blive udpeget en styregruppe for Enheden.
Enheden har til huse i Danske Fysioterapeuter, og derfor har vi også en underside her: Kvalitet i fysioterapipraksis, hvor du bl.a. kan læse mere om EKM og finde materiale til de strukturerede forløb. Du kan også finde EKM på LinkedIn og Facebook, hvor vi lægger nyheder op om vores arbejde.
Strukturerede forløb
Med den nye overenskomst er der et ønske om at udvikle ni strukturerede forløb med det formål at øge gennemsigtigheden og ensartetheden af behandlingerne samt understøtte evidensbaserede og effektive behandlingsindsatser af høj kvalitet og som beslutningsstøtte. Aftaleparterne bag overenskomsten, Danske Regioner, Kommunernes Landsforening og Danske Fysioterapeuter er klar over, at de nye strukturerede forløb for sklerose ikke har haft en nem fødsel. Der har været mange forandringer og nye tiltag, der skulle implementeres på samme tid i forlængelse af den nye overenskomst. Det har været udfordrende og svært. Derfor vil aftaleparterne og vi i Enheden gerne benytte muligheden her til at anerkende og sige tusind tak for den store indsats, som du og dine kollegaer har lagt i arbejdet med at få den nye overenskomst oversat til det vigtige arbejde med patienterne.
Vi lytter til jeres tilbagemeldinger, og bruger erfaringerne til udviklingen af de kommende strukturerede forløb.
Apropos forløb, så er vi i Enheden i gang med at udvikle strukturerede forløb indenfor såvel det almene område, som den vederlagsfrie ordning. Det næste strukturerede forløb er på speciale 62 og gælder for Parkinson, mens det på speciale 51 drejer sig om lumbal og cervikal nerverodstryk, lumbal stenose og artrose i knæ/hofte.
Via Dansk Selskab for Fysioterapi udpeges der faglige ressourcepersoner til arbejdet med de strukturerede forløb og udarbejdelse af faglige anbefalinger for hvert område. Derudover nedsætter vi faglige følgegrupper, så relevante perspektiver inddrages i udviklingen af de faglige anbefalinger. Det vil f.eks. være praktiserende fysioterapeuter, videnscentre m.fl. For strukturerede forløb indenfor den vederlagsfrie fysioterapi vil vi også gennemføre en pilotafprøvning.
Parterne bag overenskomsten aftaler efterfølgende honorering for forløbene.
I EKM vil vi have et stort fokus på, hvordan vi kan understøtte implementeringen af de kommende forløb, hos dig og dine kollegaer i klinikkerne.
Deltagelse i pilotprojekt
Hvis du og din klinik er interesseret i at deltage i pilotafprøvningen af Parkinson i sensommeren 2024, så send os endelig en mail på ekm@fysio.dk. Så sammensætter vi en gruppe af klinikker til pilotafprøvningen, som afspejler sammensætningen i praksis. De udvalgte klinikker vil høre nærmere om indhold, honorering mm.
Kvalitetsnetværk
I Enheden har vi også til opgave at udvikle og implementere faglige kvalitetsnetværk, som du skal deltage i, hvis du har ydernummer. Kvalitetsnetværkene træder i stedet for akkrediteringen, og er den nye måde at arbejde med kvalitetsudvikling på. Den samme metode kendes også fra de andre yderområder. Formålet er systematisk og målrettet kvalitetsudvikling i kvalitetsnetværkene og at sikre sammenhæng mellem kvalitetsarbejdet i fysioterapipraksis og i det øvrige sundhedsvæsen. I kvalitetsnetværkene er fokus på læring og kvalitetsudvikling ved at kigge på forskellige former for data f.eks. behandlingsmønstre. Kvalitetsnetværkene dannes med geografisk udgangspunkt i de nationale sundhedsklynger.
Vi er i Enheden ved at afdække og beskrive, hvordan kvalitetsnetværkene kan etableres og sammensættes, og hvad en første materialepakke til netværksmøderne kan være. Vi er også i gang med at arbejde med diagnosekodning, hvor vi samarbejder med Sentinel, som skal stå for samarbejdet med IT-leverandører og arbejdet med at opsamle kvalitetsdata.
Vi fortæller meget mere om kvalitetsnetværkene i et kommende nyhedsbrev.
Vi glæder os meget til det kommende samarbejde, hvor vi i fællesskab kan udvikle den fysioterapeutiske praksis. Og husk, I er altid meget velkomne til tage fat i os på ekm@fysio.dk.
Med venlig hilsen Enheden og aftalepartnerne bag overenskomsten
Kontaktoplysninger på Enheden
Find kontaktinformation på medarbejdere i EKM her