Nyhedsbrev fra EKM September 2024
Kvalitetsnetværk
Vi glæder os til at afholde det første kvalitetsnetværksmøde i løbet af de sidste tre måneder af 2024.
Hvis du er praktiserende fysioterapeut med ydernummer har du i netop modtaget et velkomstbrev til dit kvalitetsnetværk via digital post. I brevet beskrives rammerne omkring kvalitetsnetværket, hvem der sidder med i dit kvalitetsnetværk, og hvornår første møde afholdes.
EKM står for at afholde det første møde. Der vil vi orientere om rammerne for kvalitetsnetværkets arbejde, hvad det betyder at være i et kvalitetsnetværk, alt det praktiske og hjælpe med, at I får valgt en kvalitetsnetværkskoordinator, som fremover skal drive dit kvalitetsnetværk.
Hold øje med sted for dit først møde i dit kvalitetsnetværk - det bliver lagt op på vores hjemmeside: https://www.fysio.dk/radgivning-regler/kvalitet-i-fysioterapipraksis/kvalitetsnetvark.
På vores hjemmeside, kan du også læse mere om baggrunden for kvalitetsnetværkene, se det udsendte brev samt liste over alle netværk og mødedatoer.
Informationswebinar om koordinatorrollen
Kunne det være noget for dig at blive kvalitetsnetværkskoordinator? Vi afholder webinar omkring rollen som kvalitetsnetværkskoordinator tirsdag d. 17. september kl. 17.00 – 18.00. På webinaret gennemgår vi, hvad der ligger i rollen og får input fra en klyngekoordinator fra almen praksis, som vil fortælle om de fordele, han oplever ved at være klyngekoordinator.
Link til webinaret: Deltag i samtalen (microsoft.com).
Skriv også gerne en mail til EKM og få linket sendt direkte som en kalenderinvitation. Skriv også hvis du er interesseret i at blive kvalitetsnetværkskoordinator, så vi ved det inden første møde i dit netværk. Du kan skrive til os på ekm@fysio.dk.
Kvalitetsnetværkskoordinator
Som kvalitetsnetværkskoordinator udgør du den lokale forankring af kvalitetsarbejdet. Rollen er at være faciliterende og understøttende, og din primære opgave er at sikre kontinuerligt og relevant kvalitetsarbejde i kvalitetsnetværket. Du har altid mulighed for løbende sparring med os i EKM.
Som kvalitetsnetværkskoordinator får du b.la. kurser i facilitering af møder og grupper samt undervisning i at bruge og aflæse data. Du får desuden indsigt i nyeste faglige anbefalinger.
En gang om året deltager du i et nationalt kvalitetsnetværkskoordinatortræf, hvor du bl.a. undervises i facilitering og brug af data. Du får her også god mulighed for sparring og dialog med dine koordinatorkolleger.
Det første nationale koordinatortræf afholdes den 27. februar 2025.
Strukturerede forløb på det almene område
De kommende strukturerede forløb for speciale 51 er blevet skubbet, så de udrulles d. 1. april 2025. Det drejer sig om:
- Lumbal og cervikal nerverodstryk
- Lumbal stenose
- Artrose i hofte og knæ
For at sikre, at alle de strukturerede forløb udvikles efter samme grundprincipper og bygger på solide faglige anbefalinger for behandling, har der været behov for at udskyde udrulningen, så de udrulles 1. april 2025.
Udarbejdelsen af de faglige anbefalinger til de tre forløb er godt i gang. Der er udpeget både faglige ressourcepersoner og faglige følgegrupper.
De faglige ressourcepersoner er godt i gang med arbejdet med de faglige anbefalinger, hvor første udkast skal foreligge indenfor de næste par måneder.
Efterfølgende sendes de faglige anbefalinger ud til en bred følgegruppe, som skal kigge materialet igennem og komme med input.
Herefter udarbejder EKM de strukturerede forløb på baggrund af de faglige anbefalinger, som sendes til overenskomstens parter. Dernæst forhandler parterne honorarstrukturen for de strukturerede forløb.
Vi giver løbende mere information om de forskellige strukturerede forløb, når vi har mere ny viden, vi kan melde ud.
Implementering af strukturerede forløb
Som inspiration til, hvordan der kan arbejdes med implementering af de strukturerede forløb, har vi fået udarbejdet små videoer af nogle af dine kollegaer.
Den første er af Pernille Nyholm Pedersen, som er praktiserende fysioterapeut og ejer af en klinik. Hun fortæller i videoen om, hvordan hun som leder er gået til opgaven med at implementere det strukturerede forløb for sklerose.
Vi håber du kan finde inspiration i videoen. Du kan finde videoen her på vores hjemmeside: Øvrigt materiale (fysio.dk)
Status på det kommende strukturede forløb for Parkinson
Det strukturerede forløb for Parkinson træder i kraft pr. 1. januar 2025. De faglige anbefalinger er udarbejdet af to fagligt stærke ressourcepersoner med forankring i hhv. forskning og praksis.
De faglige anbefalinger er færdigudviklet, og en bredt sammensat følgegruppe har givet feedback på anbefalingerne. Følgegruppen er bredt sammensat for at sikre, at de faglige anbefalinger er af højeste kvalitet og brugbare i den kliniske hverdag i fysioterapipraksis. I følgegruppen indgår der f.eks. neurologer, forskere, repræsentanter fra almen praksis, fysioterapeuter både i privat praksis og i kommunalt regi mfl.
I uge 37-42 er materialet til pilotafprøvning i en række fysioterapiklinikker.
Vi vil i den forbindelse gerne sige en stor tak til alle de klinikker, som har vist interesse i at deltage som pilotklinik, det er vi utrolig glade for. Vi har valgt klinikkerne i pilotafprøvningen på baggrund af en bred repræsentation ud fra bl.a. forskellige klinikstørrelser, geografisk placering og antal patienter med Parkinson i klinikken.
Efter pilotafprøvningen og eventuelle tilpasninger sendes materialet til overenskomstens parter, som skal forhandle honorarstrukturen for det strukturerede forløb for Parkinson i løbet af.
Målet med diagnosekodning
Målet er, at diagnosekodning på den lange bane vil blive en naturlig del af samtlige konsultationer i fysioterapipraksis. EKM planlægger at afholde webinar angående diagnosekodning, ligesom vi løbende vil informere om brugen af ICPC-2 diagnosekodning både via vores hjemmeside, på Facebook og via kodekort samt kodecases. I vores kommende kvalitetsnetværkspakker vil ICPC-2 diagnosekodning indgå, hvor det er relevant. I forbindelse med de strukturerede forløb vil der også komme anbefalinger til diagnosekodning.
Diagnosekodning
Diagnosekodning med ICPC-2 starter for de strukturerede forløb under Speciale 51 i første halvår af 2025.
Som udgangspunkt vil alle praksissystemer dog tilbyde mulighed for at kode med samtlige ICPC-2 diagnosekoder.
Vi arbejder i øjebliket med at udvikle materiale, som kan hjælpe dig godt i gang med diagnosekodning, fx cases og anbefalinger til diagnosekodning af de strukturerede forløb under Speciale 51. Anbefalingerne vil have baggrund i valideringen af ICPC-2 diagnosekoder i forbindelse med akkrediteringen.
Opsamling af ICPC-2 diagnosekoder vil som udgangspunkt automatisk foregå via Sentinel.
Alt dette vil vi fortælle mere om hen over efteråret og vinteren.
Gå-hjem-møder i regionerne - ses vi?
I samarbejde med regionerne og de regionale praksiskonsulenter afholdes der i løbet af november gå-hjem-møder regionalt. Invitationer er netop begyndt at blive udsendt via regionerne. De endelige detaljer mangler for to regioner – men mere information følger snarest.
Gå-hjem-møderne er for alle fysioterapeuter i praksis.
Dagsordenen er:
- Velkommen ved regional praksiskonsulent og sekretariatsleder i EKM Heidi Mortensen
- Præsentation af de opgaver EKM arbejder med i denne overenskomstperiode, og hvad det betyder for jer som fysioterapeuter
- Hvordan arbejder EKM med udpegning af ressourcepersoner og følgegrupper til de strukturerede forløb
- Gennemgang af det faglige indhold i de kommende strukturerede forløb
- Parkinson
- Lumbalt og cervicalt nerverodstryk
- Lumbal stenose
- Artrose i hofte og knæ
- Orientering om igangsætning af kvalitetsnetværk
På møderne vil der være rig mulighed for at stille spørgsmål og være i dialog med EKM samt dine praksiskonsulenter eller regionale samarbejdspartnere.
Tilmeldingen er efter først til mølleprincippet.
Planen for møderne ser således ud:
Region Midtjylland
Onsdag den 13. november 2024 kl. 16:00-19:00 i Regionshuset i Viborg, Skottenborg 26, 8800 Viborg, Konference 1 og 2.
Du tilmelder dig via dette link Gå-hjem-møde Region Midtjylland senest den 25. oktober 2024.
Region Syddanmark:
Onsdag den 20. november 2024 kl. 16:00-19:00 i Fredericia Idrætscenter & Madsby Legepark, ADP-Lounge, Vestre Ringvej 100, 7000 Fredericia.
Du tilmelder dig via dette link Gå-hjem-møde Region Syddanmark senest den 1. oktober 2024.
Region Hovedstaden:
Tirsdag den 26. november 2024 kl. 16:00-19:00 på Regionsgården Kongens Vænge 2, 3400 Hillerød, lokale H2.
Du tilmelder dig via dette link Gå-hjem-møde Region Hovedstaden senest den 7. november 2024.
Region Nordjylland
Onsdag den 6. november 2024 kl. 16:00 - 19:00 i Regionshuset i Aalborg, Niels Bohrs Vej 30, 9220 Aalborg Ø.
Du tilmelder dig via dette link Gå-hjem-møde Region Nordjylland
Region Sjælland
Onsdag den 27. november 2024 kl. 16:00-19:00 i Regionshuset, Alleen 15, 4180 Sorø, Mødelokale 8-9.
Du tilmelder dig via dette link Gå-hjem-møde Region Sjælland senest den 6. november 2024.