FAQ om strukturerede forløb - vederlagsfri fysioterapi

Se ofte stillede spørgsmål om strukturerede forløb for patienter med Sklerose eller Parkinson

Spørgsmål om ordningen

Formålet med at faseinddele patienter er at ensarte og styrke behandlingstilbuddet. Yderligere sikres en større gennemsigtighed og effektiviseringsgevinst ved, at flere patienter kommer i ordningen og ventelisterne nedbringes.

Det er altid din faglige vurdering af patientens funktionsevneniveau, som ligger til grund for deres placering i faserne og du kan ændre faseinddelingen månedsvis. Det kan f.eks. være relevant, hvis patienten oplever ændringer i sit funktionsniveau og du på den baggrund vurderer at patienten har behov for at gå op eller ned i fasen. Hvis patienten så på et tidspunkt kommer tilbage på tidligere funktionsniveau, kan du ændre fase igen.

Det er stadig Sundhedsstyrelsens Vejledning om adgang til vederlagsfri fysioterapi, som er gældende ift. vurdering af, om patienten har et svært fysisk handicap. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, om henvisningen afspejler det funktionsniveau, som patienten har.

Når en patient træner selvstændigt, men har behov for at træne i klinikkens faciliteter f.eks. grundet adgang til bestemt træningsredskaber eller lignende, kan man gøre brug af ydelsen superviseret selvtræning.

Her træner patienten som udgangspunkt selvstændigt, men kan en gang imellem have brug for at komme i kontakt med en fysioterapeut under træning. Det kan f.eks. være ifm. en kort rådgivning eller lignende.

Det er aftalt i overenskomsten for vederlagsfri fysioterapi, at patienter med Sklerose og Parkinson skal tilbydes et strukturerede forløb.

Det er selvfølgelig frivilligt om patienten ønsker at modtage et behandlingstilbud i den vederlagsfrie ordning. Det kan være en god ide at tale med patienten om fordelene ved det behandlingstilbud, som omfatter de strukturerede forløb, og hvad de kan forvente heraf.

Ja, honoraret for deltagelse i møder med kommunen/regionen er ikke en del af det samlede månedlige forløbshonorar, men er holdt udenfor ligesom afstandstillægget. Du vil derfor fortsat kunne modtage honorar for din deltagelse i sådanne møder. Du kan læse mere om rammerne for brug af denne ydelse i ydelsesbeskrivelsen. Læs ydelsesbeskrivelsen her.

Ja, honorarerne for første konsultation og statuskonsultation er en del af de månedlige forløbshonorarer, ligesom alle andre konsultationsformer med undtagelse af deltagelse i tværfaglige møder og afstands-/kørselstillæg. Det er dog vigtigt, at I stadig registrerer, når I benytter disse og de andre konsultationer, så myndigheder m.v. kan se, hvilken praksis, der foregår i fysioterapipraksis.

Ekstra ydelser

Der kan ikke købes "mere af det samme". Udgangspunktet er, at patienten modtager den behandling, som er faglig relevant ud fra en konkret og individuel vurdering. Henvisningsgrundlaget er det væsentlige, hvis det patienten efterspørger, ikke relaterer sig til henvisningsgrundlaget, vil patienten godt kunne tilkøbe dette. Eksempler på dette kan være wellness massage, coaching eller selvvalgt træning i træningscenter (sundhedsfremme/forebyggelse udenfor henvisningsgrundlag evt. på abonnement). Du kan derfor f.eks. ikke tilbyde yderligere individuel behandling af patientens problematik mod egenbetaling.

Det kan man godt, det skal dog være tydeligt for patienten, hvis der er en egenbetaling for det. Patienten må selv vælge, hvor vedkommende vil lave sin selvtræning, om det skal foregå i hjemmet, foreningslivet eller f.eks. i et fitnesscenter i en fysioterapi klinik.

Ridefysioterapi hører under et andet speciale, og har derfor ingen betydning for patientens tilbud i den vederlagsfri ordning og strukturerede forløb.

Inddeling i faser

Det er altid din faglige vurdering af patienten der er gældende. Du kan opleve at have en patient i fase 2, som i en periode undtagelsesvist har behov for mere individuel behandling og patienter i fase 4, som i perioder kan modtage meget af deres behandling på hold, så længe de er i målgruppebeskrivelserne fra de strukturerede forløbs faser.

Hvis der opstår spørgsmål til patientens henvisningsgrundlag, særligt ift. behovet for individuel behandling, bør man kontakte egen læge med henblik på at få en korrekt henvisning. Reglen om, at der undtagelsesvist kan gives individuelle konsultationer til patienter, som er uden svært fysisk handicap, er fortsat gældende med den limitering, at den ikke må overstige fire individuelle konsultationer om året.

Hvorvidt en patient skal modtage sin behandling i hjemmet, afhænger ikke af, hvilken fase patienten placeres i. Det afhænger derimod af om patienten er henvist fra den henvisende læge til behandling i hjemmet, jvf. Overenskomsten for Vederlagsfri Fysioterapi §9, stk. 1.

Det er fortsat din vurdering af patientens samlede funktionsevneniveau der er gældende. Vurderer du, at det grundet kognitive udfordringer ikke er sikkert, at patienten deltager på hold, kan du placere patienten i en fase, som primært består af individuel træning eller behandling og supplere med holdtræning eller selvtræning i det omfang, du vurderer det muligt.

Nej, det er din faglige vurdering af patientens funktionsevne der er afgørende for hvilken fase patienten tildeles. Nogle patienter kan opleve ved første besøg i klinikken at skulle tildeles en fase 3, fordi de allerede har et svært fysisk handicap, og ikke vil profitere af at selvtræne som det primære. Der er dog patienter som primært ønsker at træne på egen hånd fordi det passer bedst ind i deres hverdagsliv og blot har behov for en opfølgning eller evaluering af deres træningsprogram og behandlingsplan. De vil naturligt passe bedst i en fase 1 eller 2.

Kriterierne for patienter som er henvist uden svært fysisk handicap med progressiv sygdom, er ikke forandret. Denne gruppe af patienter får primært holdtræning eller superviseret selvtræning og vil som regel høre til i fase 2. Det er dog muligt, hvis du vurderer at patienten i en periode har behov for individuel træning eller behandling at placere patienten i fase 3. Det er dog vigtigt at understrege at det er undtagelsesvis og at individuelle konsultationer til patienter med progressiv sygdom uden svært fysisk handicap ikke må overstige 4 konsultationer i gennemsnit.

Samarbejde

Det kan være en rigtig god idé at tage en snak med personalet om at hverdagsaktiviteter også er træning. F.eks. når plejepersonalet hjælper med morgenpleje, lifter eller laver forflytninger til og fra en stol, også er træning. Man kan f.eks. lave lidt ekstra bækkenløft i forbindelse med påklædning eller forflytning.

Hvis der er lidt tid til at lave nogle specifikke øvelser, kan man f.eks. hænge tre billeder op at øvelsen ved patienten, for at illustrere hvad det er, vi gerne vil at de hjælper med. De små øvelser her, vil også påvirke deres arbejde i en positiv retning, da det er med til at gøre patienterne bedre i længere tid, så det har effekt og gevinsten kommer over tid for alle.

Nye ydelser

Den individuelle videokonsultation kan bruges, hvis patienten har svært ved at møde fysisk op i klinikken, men gerne vil træne. De har mulighed for gennem videokonsultation at få vejledning til øvelserne og stille spørgsmål, hvis der er noget der er uklart.

Det kan også være, hvis patienten har en hjælper, som gerne vil være en del af mobiliseringen, så kan man også bruge en videokonsultation, hvor du som fysioterapeut guider og vejleder i træningen og øvelserne.

Nogle klinikker er begyndt at lave holdvideokonsultation, hvor patienterne træner på hold hjemmefra.

Ændring i behandling

Forandring er svært, og det vil det være for de patienter, som skal have ændringer i deres behandlingsplan. Størstedelen af patienterne der skal overgå til strukturerede forløb forventes dog at forsætte i det behandlingstilbud de har, måske blot med små justeringer.

Det vigtigste element er dialog og forventningsafstemning med patienten. Fortæl dem, at der er kommet ny evidens på området som betyder en ændring i deres behandlingsplan. Det mest væsentlige er, at forsikre dem om, at du som fysioterapeut ikke forsvinder. Når der laves en ændring, følges det tæt, det monitoreres og evalueres på løbende, så I også løbende kan justere på faserne. Gevinsten kommer ikke altid på den korte bane, men nogle gange som her på den lange bane, hvor det er essentielt at være kontinuerlig.

Danske Fysioterapeuter

Kontakt

EKM's fælles postkasse