De Studerendes Pris 2009

I foråret 2008 udviklede tre fysioterapeutstuderende i forbindelse med deres bachelorprojekt et træningsregime, der med et hjemmelavet træningsredskab og en enkelt øvelse kan reducere smerter hos patienter med kroniske skuldersmerter. Projektet scorede topkarakter og blev efterfølgende omskrevet til en artikel, som vandt De Studerendes Pris 2009.


Anne Argir Falster og Camilla Søndergaard, vinderne af De Studerendes Pris 2009.

Da Anne Argir Falster, Camilla Søndergaard og Anne Marie Lundsgaard allerede flere måneder før det afsluttende semester begyndte at arbejde på deres fælles bachelorprojekt, gav det anledning til nogle alvorlige samtaler med vejlederne på fysioterapeutuddannelsen i København, som gerne ville være sikre på, at gruppen ikke slog et større brød op, end den kunne klare.

En fornuftig overvejelse, som dog ikke fik de tre studerende til at ændre planer, og heldigvis for det: For deres bachelorprojekt blev ikke bare til en flot afslutning på fysioterapeutuddannelsen, men også grundlaget for den artikel, som Anne Argir Falster og Camilla Søndergaard nu har vundet De Studerendes Pris 2009 med.

Innovation og relevans gjorde forskellen i et ellers stærkt felt

Artiklen, der omhandler hård ekscentrisk træning til patienter med kroniske skuldersmerter, blev ved prisoverrækkelsen på Danske Fysioterapeuters Fagfestival 2009 rost til høje skyer af foreningens daværende formand, Johnny Kuhr, der samtidig glædede sig over det generelt høje niveau, der har kendetegnet bidragene til konkurrencen om prisen i år.

Læs vinderartikel

Læs hele bachelorprojektet

Skulderøvelse i trissesystem

Når vinderartiklen har skilt sig særligt positivt ud, skyldes det ifølge Johnny Kuhr bl.a. den opfindsomhed, forfatterne har udvist i tilrettelæggelsen af det bagvedliggende studium af effekten af smertefuld ekscentrisk træning for patienter med kronisk tendinopati i supraspinatus-senen. Bl.a. konstruerede de i samarbejde med Anne Marie Lundsgaard selv det redskab, patienterne trænede med – og som blot bestod af en trisse, en tørresnor og en håndmanchet.
   
Studiet kan også fremhæves for dets relevans i forhold til den fremtidige behandling af patienter med kroniske skuldersmerter, da langt størstedelen af de medvirkende patienter oplevede en markant smertereduktion og generelt øget livskvalitet i løbet af de 12 uger, projektet varede.