Det siger medlemmerne om netværk
Netværk og kompetenceudvikling er tæt forbundet for fysioterapeuter. Mødet og interaktionen med kolleger og andet sundhedspersonale, som man deler fællesskab med, er nemlig en værdifuld kilde til meningsfulde relationer, ny viden og udvikling af færdigheder.
Som medlem af Danske Fysioterapeuter kan du få råd og vejledning af vores dedikerede netværkskonsulenter til at puste nyt liv i et eksisterende netværk, eller sågar starte et helt nyt op.
Her på siden kan du læse udvalgte medlemmers erfaringer med at indgå i netværk og deres samarbejde med Danske Fysioterapeuters netværkskonsulenter.
Mette Frank Fenger
"Jeg har haft et samarbejde med Danske Fysioterapeuters netværkskonsulenter ift. at få organiseret Netværk for akutfysioterapi, og de har ydet en kæmpe hjælp ift. at få sat mål og rammer for den fremtidige funktion af netværket.
Vores ønske var, at afholde et nationalt netværksmøde for at samle alle fysioterapeuter, der arbejder med akutfysioterapi. Vi holdt et indledende møde, hvor vi fik sat rammerne for dagen og lagt en plan for det videre arbejde.
Vi fik hjælp til at lave en indbydelse og ift. tilmelding og på selve dagen fik vi hjælp til at få sat ord på, hvad vi vil med netværket, og hvordan styringen kan være fremadrettet. Vi fik flere med i styregruppen som ønsket, og vi fik efterfølgende en udførlig rapport med alle input og konklusioner fra dagen, så vi i styregruppen kunne lægge en plan for det videre arbejde.
Konsulenterne har hjulpet os til at skabe mål og rammer for fremtiden i Netværk for akutfysioterapi. Jeg er så taknemmelig for den hjælp, vi har fået”.
Mette Frank Fenger
Tovholder for Netværk for Akutfysioterapi
Fysioterapeut og Certificeret kliniker i Muskuloskeletal Fysioterapi, Aarhus Universitetshospital.
Esther Krogh Petersen
”At være en del af Danske Fysioterapeuters tværsektorielle netværk for psykiatriske fysioterapeuter i Region Sjælland er en gamechanger i min stilling som brobyggerfysioterapeut. Det er et rum, hvor vi kan drøfte og nå konsensus om interventioner, måleredskaber og dokumentation i sektorovergange, såvel som at sætte os ind i administrative og budgetmæssige rammer i de respektive regi – og hvordan de i sidste ende påvirker muligheden for at løfte behovet hos patienter og borgere.
Med hjælp fra netværkskonsulenterne i Danske Fysioterapeuter har vi i Region Sjælland fået opbygget et netværk, hvor vi har lært vores kolleger på andre matrikler og i andre sektorer at kende. Netværkskonsulenterne planlagde og faciliterede de to første netværksmøder og hjalp os med at definere formen og indholdet til vores fremtidige netværksmøder. Vi planlægger og afholder selv vores netværksmøder nu, men vi ved, at vi altid kan række ud til netværkskonsulenter, hvis vi har brug for sparring i forhold til afholdelsen af møder.
Efter at jeg er blevet en del af netværket ved jeg, hvor jeg kan henvende mig for sparring eller mobilisering af ressourcer til gavn for mine patienter – og netværket ved, at jeg står til rådighed på samme måde. Hver gang, jeg oplever, at patienter bliver grebet i kommunal genoptræning, er det med vished om, at netværket har spillet en afgørende rolle.”
Esther Krogh Petersen
Brobyggerfysioterapeut, Slagelse Sygehus/Psykiatrien Vest.
Jette Thomsen
”Da jeg hørte om muligheden for at få støtte fra netværkskonsulenterne i Danske Fysioterapeuter, tænkte jeg: ”Fedt!” Det er nu et år siden, at jeg havde den første kontakt med én af Danske Fysioterapeuters netværkskonsulenter. Siden har vi afholdt to netværksmøder i Nordjylland for bassinfysioterapeuter og har lagt en plan for fremtiden for netværket.
Bassinfysioterapi er ofte et felt, man arbejder alene med. Så det er fedt at mødes med andre fysioterapeuter "tæt på”, så man kan få sparring og udvikling i sit virke i dagligdagen. Til netværksmøderne møder man andre "nørder" som én selv, der også synes, at netop denne del af fysioterapien er enormt spændende. Netværket er et lille, trygt forum, hvor alle spørgsmål er tilladt. Til møderne bliver der bl.a. delt og vendt faglige problemstillinger om, hvordan vi sikrer os, at borgerne/klienterne/patienterne får mest muligt ud af at være koblet til en bassinfysioterapeut.
Vi har været meget glade for den hjælp og sparring, som vi har fået til opstarten af netværket, og vi ser frem til endnu flere netværksmøder i Region Nordjylland."
Jette Thomsen
Fysioterapeut og bestyrelsesmedlem i Dansk Selskab for Bassinfysioterapi.
Tonny Jæger Pedersen
"I 2022 mødtes en lille gruppe fysioterapeuter, fra forskellige regioner i Danmark, tilfældigt under Danske Fysioterapeuters Fagkongres. Ingen af os kendte hinanden inden, men alle havde samme mål - at udnytte det store potentiale, der ligger i implementering af mere fysisk aktivitet under hospitalsindlæggelse. Efter det tilfældige møde dannede vi et lille netværk, hvor der blev sparret på tværs af regioner og hospitaler: Her opstod idéen til at gøre det større, for at sikre national udbredelse.
Vi kontaktede Danske Fysioterapeuters netværkskonsulenter for at få sparring om, hvordan vi skulle gribe det an. Sparringen førte til, at netværkskonsulenterne deltog på en national workshop om fysisk aktivitet under indlæggelsen, som det lille netværk arrangerede. Her bidrog netværkskonsulenterne med oplæg om, hvordan man starter et netværk og efterfølgende faciliterede de etablering af netværket. I faciliteringen kom de både med forslag til - og bidrog med at lave aftaler om konkrete planer for netværksdannelsen gennem dialog og små øvelser. Sammen fik vi defineret konkrete ønsker og behov for netværket, sat rammer og formuleret formålet med de kommende netværksaktiviteter.
I dag har Netværk for det fysisk aktive hospital (NEFAH) medlemmer fra hele Danamark og tovholdere fra alle regioner, der sammen planlægger to årlige webinarer og en årlig temadag. Første webinar er datosat, og vi ser frem til meget mere.
Vi er glade for, at Danske Fysioterapeuters netværkskonsulenter prioriterede at hjælpe med at etablere et netværk, der kan være med til at positionere fysioterapeuter som frontløbere for et paradigmeskifte i sundhedsvæsenet - fra passive til aktive indlæggelsesforløb.
Allerede nu har vi inviteret andre interesserede sundhedsprofessionelle velkomne til at deltage i netværkets aktiviteter, så vi alle arbejder i samme retning med at sikre mere fysisk aktivitet under indlæggelsen.
Stor tak til Danske Fysioterapeuters netværkskonsulenter."
Tonny Jæger Pedersen
Udviklingsterapeut, KompetenceCenter for Rehabilitering (KCR)
Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus.
Louise Wennicke
"At skulle danne et nyt netværk er en stor og uoverskuelig opgave at stå med alene. Det kræver tid og ressourcer, som kan være svære at finde i en hverdag med fuldtidsarbejde. Heldigvis kan man få hjælp fra netværkskonsulenterne i Danske Fysioterapeuter.
Da idéen til et netværk omkring tågænger børn startede, var det tydeligt, at der var en stor interesse for området. Den store interesse kom fra hele landet og fra både region, kommune og privat.
Det var derfor tydeligt, at vi havde brug for hjælp for at give gruppen den bedste start. Vi fik hjælp fra konsulenterne til at sætte ord på, hvad netværksgruppen skulle og hvad formålet var med den. Herefter hjalp de med at arrangere vores første netværksmøde.
De havde gode input til længde og indhold på mødet. Derudover stod de for alt det praktiske. Det gav mig, som tovholder, en mulighed for at bruge al min energi på det faglige til mødet.
Det var en kæmpe hjælp, at kunne sparre med nogen, som havde gode erfaringer med netværksgrupper og som vidste, hvordan man kunne facilitere bedst muligt til dialog.
Det første møde gik rigtig godt og netværkskonsulenterne har efterfølgende hjulpet med at indsamle mailadresser på deltagerne, så arbejdet kan fortsætte.
At have et netværk at kunne sparre med er vigtigt og en rigtig fed måde at kunne vidensdele på, og jeg er så glad for at Danske Fysioterapeuter har konsulenter, der kan hjælpe med dette."
Louise Wennicke
Tovholder for netværksgruppe for tågænger børn
Fysioterapeut i genoptræningen i Greve kommune.
Line Rokkedal Jønsson
Der har gennem længere tid været et ønske om at starte et netværk for faglig sparring inden for det abdominalkirurgiske område i hospitalsregi.
I forbindelse med afslutningen på det nationale Lærings- og Kvalitetsprojekt (LKT) inden for akut abdominalkirurgi, indledte 3 fysioterapeuter fra hhv. Region Midtjylland, Region Sjælland og Region Hovedstaden et samarbejde.
Vi ønskede at gøre dette samarbejde nationalt, men var i tvivl om, hvordan vi skulle gribe det an.
I forbindelse med etableringen af ”Netværk for det fysisk aktive hospital (NEFAH)”, mødte jeg 2 af Danske Fysioterapeuters netværkskonsulenter, og fik derigennem inspiration til hvordan vi kunne komme i gang. Efterfølgende fandt vi rigtig mange gode råd og input på Danske fysioterapeuters hjemmeside, ”Kom godt i gang med et netværk”.
Vi har blandt andet anvendt skabelonen til netværkskontrakt samt gode råd til, hvilke punkter det er vigtigt at tage stilling til ifm. etableringen af et netværk. Vi har ligeledes ladet os inspirere af alle de andre netværk, der fremgår af netværksoversigten.
Vi har nu etableret et national netværk for fysioterapi til mave- og tarmkirurgiske patienter, hvor vi vil mødes online 2 gange om året. Vi er 5 tovholdere i netværket - en fra hver region.
Formålet med netværket er at løfte hospitalsfysioterapeuters kompetenceniveau indenfor mave- og tarmkirurgi igennem faglig sparring, vidensdeling og erfaringsudveksling på tværs af Danmark. Man kan finde flere detaljer omkring netværket på netværksoversigten på Danske Fysioterapeuters hjemmeside.
Line Rokkedal Jønsson
Udviklingsfysioterapeut, Fysio- og Ergoterapien, Amager og Hvidovre Hospital
Tovholder for ”Netværk for fysioterapi til mave- og tarmkirurgiske patienter.”
Kom godt i gang med et netværk
Overvejer du at starte et netværk?
Få gode råd til hvordan du kommer godt i gang og hvilke overvejelser du med fordel kan gøre dig.