Hvorfor skal du specialisere dig?
Du skal specialisere dig for din egen skyld
Hvis du har været uddannet nogle år, har du sikkert allerede taget efteruddannelse og har sandsynligvis allerede specialiseret dig inden for et eller to specialer. Ved at søge godkendelse som certificeret kliniker eller specialist får du anerkendt de kliniske kompetencer, som du allerede har.
Du får dermed et bevis på, at du har dygtiggjort dig og kan noget særligt inden for et specifikt fagligt område.
Hvis du er nyuddannet, kan du begynde at overveje hvilken retning, du gerne vil gå inden for fysioterapien og hvilken klinisk karrierevej. Det skal du gøre for at finde ud af, om du ønsker at dygtiggøre dig inden for et specielt område - dermed gå målrettet efter det.
Du skal specialisere dig for patientens skyld
Patienter vil altid efterspørge den bedst kvalificerede fysioterapeut til deres behov. Ved at specialisere dig er du med til at sikre patienterne adgang til fysioterapeutisk undersøgelse, klinisk ræssonering, behandling, genoptræning og rehabilitering på et højt kvalificeret niveau, tilpasset netop deres behov.
Du skal specialisere dig for samfundets skyld
Sundhedsvæsenet efterspørger høj faglig kvalitet i form af nyeste viden og kompetencer i den kliniske opgaveløsning. Gennem specialisering i klinisk praksis er fysioterapeuter med til at imødekomme den efterspørgsel.
Du skal specialisere dig for professionens skyld
Fysioterapi er i konstant udvikling, og der kommer hele tiden ny viden, som fysioterapeuter skal tilegne sig og implementere i deres virke. I takt med at der bliver flere certificerede klinikere og specialister i fysioterapi, vil synligheden af fysioterapeuters kompetencer stige. Dette vil på sigt bidrage til udviklingen og anerkendelsen af professionen.
Som autoriseret fysioterapeut er man forpligtet til at tilegne sig ny viden løbende. Specialiseringsordningen er en systematisering af, hvordan du som fysioterapeut kan tilegne dig den nye viden og holde dig opdateret inden for dit fag. Det er også et bevis på dine specialiserede kliniske kompetencer.
Specialiseringsordningen er således en kvalificering af den livslange læring, som alle fysioterapeuter er forpligtet til via sin autorisation.
Begrebet patient
I specialiseringsordningen bruges begrebet patient som udtryk for individet, der i forskellige sammenhænge og traditioner kan benævnes for såvel patient, borger, bruger og klient. Patientbegrebet omfatter i denne forbindelse både børn og voksne.
Fysioterapeutisk intervention
Der knytter sig forskellige begreber og termer til den fysioterapeutiske intervention, afhængigt af hvilket speciale fysioterapeuten arbejder indenfor. Som del af den kliniske ræssonering udfører fysioterapeuten diagnostik og differentialdiagnostik af sygdom og patologi af diagnostik af rehabiliteringsbehov.
Har du spørgsmål specialiseringsordningen?
Kontakt Dansk Selskab for Fysioterapi: kontakt@dsfys.dk