Fysioterapeuter kan aflaste de praktiserende læger
Manglen på praktiserende læger er høj og stigende landet over. For langt de fleste danskere betyder det, at man skal vente længere tid for at få en tid hos sin praktiserende læge. For nogle betyder det, at det er helt umuligt at få en tid. Problemet eksisterer ikke længere kun i yderområderne, der i længere tid har haft svært ved at tiltrække nye læger, men rammer efterhånden også de større byer.
PLO (Praktiserende Lægers Organisation) har netop gennemført en analyse, som viser, at 67 procent af landets praktiserende læger har lukket for tilgang af flere patienter. For tre år siden var det tal blot 38 procent. Analysen viser også, at det i nogle kommuner er samtlige praktiserende læger, der har lukket for flere patienter. For eksempel i kommuner som Stevns, Halsnæs, Glostrup og Vallensbæk, hvor 100 pct. af lægerne siger nej tak til nye tilflyttere.
Ekspertise i muskler og led
I Danske Fysioterapeuters optik ligger en del af løsningen lige for.
”Vi ved, at hver fjerde henvendelse til de praktiserende læger handler om problemer i muskler og led. Det gælder for eksempel smerter i lænden, nakken, knæ eller hofte. Det er gener, som fysioterapeuter er eksperter i, og derfor er det oplagt, at de er med til at aflaste lægerne,” siger Tina Lambrecht, formand for Danske Fysioterapeuter.
Fysioterapeuter kan for eksempel udrede og diagnosticere patienter, som henvender sig i lægepraksis med gener i muskler og led. Det vil frigøre tid hos lægerne, som i stedet kan koncentrere sig om de øvrige patienter.
Beregninger har vist, at en praktiserende læge, der i dag i gennemsnit har 1.600 patienter, kan være læge for 200 patienter mere, hvis han eller hun tilknytter en fysioterapeut til sin praksis i nogle få timer om ugen.
Flere funktioner
Udover at udrede problemer i bevægeapparatet, kan fysioterapeuter i øvrigt aflaste lægen ved for eksempel at screene børn, rådgive smertepatienter og gennemføre opfølgende kontroller ved kroniske sygdomme.
”Udover at lægen aflastes, og at patienterne dermed får lettere adgang til at blive undersøgt, viser erfaringerne, at det tværfaglige samarbejde giver både bedre og hurtigere udredning, fører til at der udskrives mindre medicin, og at patienterne bliver henvist til relevante undersøgelser eller behandling,” siger Tina Lambrecht.
Sammen med regionsformændene opfordrer hun de alment praktiserende læger og regionernes fysioterapeuter til at finde sammen om at løse den stadigt stigende lægemangel.
”Det er jo helt uholdbart, at så mange læger lukker af for patienterne på grund af travlhed. Jeg håber, de kan se mulighederne i at inddrage dygtige faggrupper som fysioterapeuter i praksis. Det løser ikke alt, men det vil være en lettelse for en stor gruppe patienter, der kan få hurtigere og nemmere adgang til den rette behandling,” siger Tina Lambrecht.
Vil du vide mere om at arbejde i lægepraksis?
Vi har samlet information til dig, der vil vide mere om at arbejde i lægepraksis.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.