Artikel præsenterer baggrund for GLA:D-Ryg
Der findes i dag nationale kliniske retningslinjer med anbefalinger til håndtering af lænderygbesvær. Der er i disse anbefalinger fokus på patientuddannelse og om at holde sig aktiv. Desuden anbefales målrettet træning og en fysisk aktiv livsstil.
Men når det kommer til praktiske udmøntning af anbefalinger, mangler der klare retningslinjer. Det er blandt andet baggrunden for udviklingen af den danske GLA:D Ryg-tilgang, der er udviklet af en tværfaglig forskergruppe, der består af både kiropraktorer og fysioterapeuter fra Syddansk Universitet.
Patientuddannelse i centrum
GLA:D Ryg tager udgangspunkt i de samme rammer, som gælder for GLA:D- tilgangen til patienter med knæ- og hofteartrose. Det vil sige patientuddannelse og gruppebaseret træning, obligatorisk registrering i database og krav om efteruddannelse til dem, der ønsker at tilbyde konceptet.
Denne tilgang er beskrevet i en tidligere nyhed på fysio.dk for et år siden, der førte til en debat og forespørgsel om dokumentation for GLA:D Ryg. Denne dokumentation foreligger nu i en helt ny artikel.
Artikel præsenterer evidensen
Den nye artikel er publiceret i BMC Muskuloskeletal Disorders og giver en beskrivelse af den bagvedliggende evidens og det teorigrundlag, GLA:D Ryg bygger på.
Der er fri adgang til at læse og downloade artiklen ” GLA:D Back group-based patient education integrated with exercise to support self-management of back pain – development, theories and scientific evidence”.
Hovedforfatter på artiklen er fysioterapeut og professor Per Kjær i samarbejde med en række forskningskolleger, der omfatter flere fysioterapeuter og kiropraktorer.
Artikel Kjaer et al. BMC Musculoskeletal Disorders (2018) (pdf)
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.