Fysioterapeuter bør være en del af fødselsforberedelsen
Aktiv og Gravid på Fagkongres 2018
Mød de to fysioterapeuter bag projektet Aktiv og Gravid – Jannie Tygesen Schmidt og Josephine Nielsen – på fagkongressen. På en workshop om torsdagen gennemgår de evidensen for fysisk aktivitet i forhold til graviditet og lægger op til en diskussion om fysioterapeutens berettigelse i svangreomsorgen. Du kan om fredagen høre Anja Ussings korte oplæg om bækkenbundstræning.
Fysioterapeuter har tidligere være en naturlig del af fødselsforberedelsen, men i dag er det de færreste, der har kontakt med fysioterapeuter i forbindelse med graviditeten. Og det skal der laves om på, mener fysioterapeuterne Jannie Tygesen Schmidt og Josephine Nielsen. De holder oplæg på fagkongressen i april.
Når det gælder gravide, er der masser af myter og misforståelser om, i hvilket omfang gravide skal dyrke fysisk aktivitet og ved hvilken intensitet. De florerende ammestuehistorier oplevede både Jannie Tygesen Schmidt og Josephine Nielsen, da de begge var gravide med deres første barn.
”Vi dyrkede fornuftigt med motion og fortsatte med det under vores graviditeter. Og der mødte vi begge forundring over, at vi kunne og turde være fysisk aktive”, fortæller Jannie Tygesen Schmidt. Hun og Josephine Nielsen, som i øjeblikket er på barsel med sit andet barn, er begge fysioterapeuter og underviser på fysioterapeutuddannelsen på University College Nordjylland.
”Vi dyrkede løbeture i ny og næ og lidt styrketræning, så vi var på ingen måde elitesportsudøvere. Men vi oplevede myter om, at man skulle tage meget hensyn til sig selv og passe på sig selv i den forstand, at man skulle tage den lidt med ro som gravid”, siger Jannie Tygesen Schmidt.
Det startede en fælles interesse for at finde ud af, hvad anbefalingerne omkring graviditet og motion var, og om der virkelig var noget at være bekymret for. Så de begyndte at lede i forskningen og undersøgelser.
”Der var ret tydelig evidens for, at alle gunstige forhold omkring motion og fysisk aktivitet for kvinder, der ikke er gravide, også gælder gravide. Faktisk tyder det ikke på, at der er negative effekter ved fysisk aktivitet. Og noget kunne endda tyde på, at der er nogle problematikker ved at være meget inaktiv som gravid”, forklarer Jannie Tygesen Schmidt og tilføjer:
”Forskningen kan i hvert fald på ingen måde bakke fordommene op om, at løb eller andre former for højintensitetstræning som sådan er udløsende for abort. Den kvindelige krop er bygget til meget høj udholdenhed, så hvis man dyrker moderat motion 30 minutter om dagen, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, burde det være gunstigt for både mor og barn.”
Projekt aktiv og gravid
Efter at have fundet god evidens i forskningen for, at det er sundt for gravide at dyrke motion, ledte de to efter en gruppe gravide at teste det af på. De tog kontakt til svangreomsorgen i Aalborg kommune og startede med midler fra forskningsprogrammet ’Teknologier i borgernær sundhed’ på University College Nordjylland udviklingsprojektet ’Aktiv og Gravid.’ Her var der fokus på at fremme og understøtte de gravides viden om fysisk aktivitet under svangerskabet.
”Vi talte med gravide om, hvad de oplevede i forhold til fysisk aktivitet. De kendte godt Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men de havde hver især en unik graviditet, så de skulle tage særlige hensyn til deres krop og foster. Og der blev vi optaget af, om det kunne være muligt at tilpasse aktiviteter til dem hver især, så de kunne dyrke motion trods de særlige omstændigheder”, forklarer Jannie Tygesen Schmidt.
Som en del af projektet deltog de to fysioterapeuter i fire undervisningsgange i Aalborg kommunes fødselsforberedelse.
”Vi underviste i temaer om fysisk aktivitet, og hvilke fordele og udfordringer, der kunne være. Så prøvede vi at igangsætte aktiviteter med de gravide kvinder og deres partnere. En del handlede om bækkenbundstræning, men vi lavede også justeringer fx i intervalgang og styrketræning, hvor der i øvelserne blev taget hensyn til den enkelte. Det er jo i den reneste form det, fysioterapeuter gør, så vi så det som almen fysioterapi bare på gravide”, siger Jannie Tygesen Schmidt, som oplevede stor interesse og behov for vejledning hos de gravide og deres partnere.
”Kvinderne var meget interesserede i at få et program og dyrke motion. Men de var meget nervøse for at begå fejl og gøre skade på barnet. Så de efterspurgte at blive vejledt af en fagperson”.
Fysioterapeuter til fødselsforberedelse
Normalt er fysioterapeuter ikke en del af den ukomplicerede svangreomsorg. Men det var de førhen, og sådan burde det være igen, mener de to fysioterapeuter bag ’Aktiv og Gravid’.
”Vi vil gerne igangsætte en diskussion om, hvorfor fysioterapien er gledet ud af svangerskabsomsorgen. Før var det mange steder en helt normal del af fødselsforberedelsen, at de gravide gik på hold som forberedelse til fødslen, hvor der også var fysisk aktivitet, så de hurtigt kunne komme i gang igen efter fødslen”, fortæller hun og peger på det problematiske i, at kvinder generelt nedsætter den fysiske aktivitet efter første fødsel.
”Derudover ser man sygemeldinger under graviditeten på grund af bækkenømhed, hvor nogle f smerterne skyldes inaktivitet og dermed nedsat muskelaktivitet”.
Under projektet oplevede de to fysioterapeuter også stor nysgerrighed og interesse fra jordmødrene.
”Den interesse viser, at der er behov for at få vakt det her fysioterapeutiske område til live igen og skabe et tværfagligt samarbejde med jordemødrene og sundhedsplejerskerne, som har vist stor interesse for at lære af vores vejledninger og anbefalinger til de gravide”, siger Jannie Tygesen Schmidt og understreger, at det er vigtigt, at fysioterapeuter få kontakt til de gravide, inden de bliver patienter:
”For når de gravide kommer til os i klinikken med store bækkenrelaterede smerter, så er det for sent at gå i gang med at træne. Der handler det ofte om smertehåndtering i stedet for sundhedsfremme.”
Jannie Tygesen Schmidt (tv) og Josephine Nielsen (th) er begge undervisere på fysioterapeutuddannelsen UCN.
De har startet udviklingsprojektet ”Aktiv og Gravid” med fokus på at fremme de gravides viden om fysisk aktivitet.