Hospitaler skærer igen
Mens landmændene har høstet tidligt i år på grund af en usædvanlig varm sommer, så er der meget mere forudsigelighed på hospitalerne. Her svinges sparekniven på samme tidspunkt hvert år uanset antallet af solskinstimer, når der endnu engang skal udmøntes en økonomiaftale.
Både i Region Sjælland og Nordjylland er der udmeldt besparelser, der vil betyde færre stillinger til både fysioterapeuter og andre faggrupper. Region Midtjylland forventer at nedlægge 141 stillinger, men det er ikke afgjort, hvilke faggrupper det vil ramme. I Hovedstaden bliver omkring 65 medarbejdere berørt. Det viser en rundringning som Fagbladet 3F har foretaget.
Vi kan ikke undgå at nedskæringerne går ud over kvaliteten, advarer formand for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht.
”Det er ikke engang, fordi nedskæringerne samlet set er værre i år end tidligere – men nedskæringerne har været fast praksis så længe, at vores sundhedsvæsen i forvejen kører på pumperne,” siger hun og fortsætter:
”Derfor giver det også en enorm følelse af afmagt blandt de hospitalsansatte, når de endnu engang skal igennem en fyringsrunde, selvom de i forvejen løber alt for stærkt.”
Flere svækkede ældre
Der bliver færre fysio- og ergoterapeuter til flere patienter. Det betyder, at patienterne ikke får den træning og behandling, de skal have under indlæggelsen. I forvejen viser forskningen, at ældre patienter, der kunne gå ved indlæggelse, typisk ligger stille i sengen i 17 timer i døgnet. Få dage på den måde har store konsekvenser for muskelstyrke og funktionsniveau.
”Fysisk aktivitet er simpelthen en nødvendig del af et behandlingsforløb, hvis det skal have en rimelig kvalitet. Fra et sundhedsfagligt synspunkt er der ingen tvivl om, at der er brug for mere fysioterapi på hospitalerne,” siger Tina Lambrecht.
Hun peger på, at der for en lang række sygdomme er solid evidens for, at fysisk aktivitet er afgørende for sygdomsforløb, og hvordan patienterne klarer sig efterfølgende. Men mobiliseringen af patienterne er let at vælge fra i en presset hverdag på hospitalerne.
”Det betyder, at kommunerne modtager borgere, der er langt mere svækkede, end de ville være, hvis de havde fået den rigtige hjælp. Det er endda ikke sikkert, at kommunen overhovedet får det at vide i tide. Der er stadig store problemer med, at der bliver udskrevet alt for få af de genoptræningsplaner, der skal sikre, at patienterne får den træning, de har brug for,” siger Tina Lambrecht.
Særligt ramt i Nordjylland
Mens nedskæringerne i de andre regioner rammer alle faggrupper, så er fysioterapeuter og ergoterapeuter særligt hårdt ramt på Regionshospitalet Nordjylland, hvor deres del af budgettet står til at blive reduceret med hele 27%.
”Det er vanvittigt. Det virker ærligt talt som om, sygehusledelsen ikke har tænkt sig om – eller endnu værre; Ikke ved hvor stor en forskel terapeuternes indsats gør for patienterne.”
Tina Lambrecht opfordrer ledelsen på Regionshospitalet Nordjylland til at tænke sig om en ekstra gang.
”En besparelse af den størrelse kan simpelthen ikke undgå at få drastiske konsekvenser for patienternes funktionsevne, livskvalitet og i sidste ende overlevelseschancer,” siger hun.
10 konkrete forslag
Danske Fysioterapeuter har for nylig præsenteret 10 forslag til, hvordan fysioterapeuter kan gøre det bedre at være patient på landets sygehuse.
Et af forslagene er blandt andet at bruge fysioterapeuters kompetencer i akutmodtagelser, over fokus på mobilisering under indlæggelse, til at gøre det til et terapeutisk ansvar at udarbejde genoptræningsplaner.
"Med udspillet vil vi vise, at der er rigtig mange steder i hospitalsvæsenet, hvor fysioterapeuter bør spille en større rolle, fordi det vil gavne patienterne,” siger formand for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.