Kan arbejde, der gør ondt, gøre godt?

Arbejde hjælper næppe på smerter, men der er på den anden side heller ikke noget, der tyder på, at fornuftigt tilrettelagt arbejde er direkte skadeligt for personer med kroniske smerter.
Størstedelen af borgere med kroniske smerter påvirkes negativt i deres arbejdsliv, fortalte Henrik Bjarke Vægter, post-doc, Odense Universitets Hospital, på Danske Fysioterapeuters fagkongres.

En altovervejende del af borgere med kroniske smerter påvirkes negativt i deres arbejdsliv, fortalte Henrik Bjarke Vægter, post-doc, Odense Universitets Hospital, på første dagen af Danske Fysioterapeuters fagkongres.

Han har gennem en række kvalitative interviews undersøgt kroniske smertepatienters arbejdsmotivation. Henrik Bjarke Vægter fremhæver blandt andet borgernes identitære udfordringer ved både fraværet fra arbejdsmarkedet og ved en tilbagevende til arbejdsmarkedet på nye vilkår og med nye ressourcemæssige rammer.

Smerter er den hyppigste årsag til, at danskere falder ud af arbejdsmarkedet. Men der findes også en gruppe for hvem det rent faktisk lykkes at fastholde en relation til arbejdsmarkedet med afledte positive effekter på trods af kroniske smerter.

Accept får folk videre

Lance McCracken, Professor of Behavioural Medicine, Kings College, London, har beskæftiget sig intensivt med hvordan borgere med kroniske smerter kan hjælpes tilbage i arbejde.

Meget af forskningen på området er, ifølge Lance McCraken, ikke nået til entydige konklusioner. Dog ses det, at personer der på den ene eller anden vis kan håndtere eller acceptere et højt smerteniveau, ikke i samme grad begrænses af smerter i deres arbejde. Lance McCracken forklarer på den baggrund, at en åben, accepterende tilgang til smerter synes være gavnlig, når det kommer til at opnå arbejdsrelaterede mål.

Arbejde i sig selv ikke skadeligt

Der er intet der tyder på, at arbejde som sådan er skadeligt for folk med smerter. Som fysioterapeut kan man spørge sig selv:

”Ville jeg give øvelser til denne her patient? Ville jeg lave træning til denne her patient? Og hvis jeg gør det. Så er der måske heller ingen grund til at de ikke også skulle kunne arbejde, hvis det er belastningen, vi forestiller os skulle være problemet”, sagde Morten Høgh, Ph.d.-studerende ved Center for Neuroplasticity and Pain (CNAP) på Aalborg Universitet.

Fysioterapeuter kan hjælpe med at fastholde arbejdsmarkedstilknytning

Fysioterapeut, Morten Alberg er ansat ved Jobcenter Vesthimmerland og har stor empirisk erfaring i at hjælpe folk på kanten af arbejdsmarkedet. Han gav på sessionen med titlen ”When work hurts”, en række konkrete råd til hvad en fysioterapeut kan gøre og ikke bør gøre, for bedst muligt at hjælpe borgere med smerter til ikke at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet.

Danske Fysioterapeuter har over de seneste år kunne observere en stigende tendens til at fysioterapeuter indgår som centrale fagpersoner i kommunernes beskæftigelsesindsatser og dermed har til opgave at hjælpe borgere til at overkomme de barrierer og fysiske udfordringer, der er for at komme tilbage i arbejde.

Læs om symposiet When work hurts   

Læs nyhed: 'Vi skal tænke arbejdet ind som en del af behandlingen'

Se alle nyheder fra fagkongressen