Stor succes med kliniske retningslinjer for patienter med ALS
Det er ikke nogen simpel sag at udvikle kliniske retningslinjer for fysioterapi for patienter med ALS. Det er kun de færreste, som den berømte videnskabsmand Stephen Hawkins, der lever længe nok til, at der kan blive forsket tilstrækkeligt i sygdommen og skabt viden og anbefalinger til praksis.
400 patienter i Danmark lever med ALS (Amyotrofisk lateral sclerose). Der findes ingen behandling, der kan bremse sygdommen. Kun halvdelen lever 30 måneder efter symptomdebut.
Alligevel er de danske kliniske retningslinjer for fysioterapeutisk behandling af patienter med ALS nu fuldt ud i brug på danske hospitaler. Hele 8 ud af de 10 hospitaler, der arbejder med ALS-patienter i Danmark, har fuldt ud implementeret de kliniske retningslinjer, der trådte i kraft i 2014.
Ved hjælp af en National Journal Audit blev det dokumenteret, at der er en reflekteret brug af retningslinjerne.
Møder med hospitalernes teams
En af årsagerne til det flotte resultat, finder man i den forudgående proces med monitorering i opbygningen af retningslinjerne. Der blev desuden afholdt møder med tværfaglige ALS-teams på hospitalerne, ligesom ALS-patienter selv blev spurgt til råds.
”Jeg fremlagde punkterne, og vi diskuterede spørgsmål undervejs. Jeg oprettede desuden en hotline, hvor de kunne ringe til mig med input og spørgsmål. Men det stiller store krav til de fagprofessionelle,” fortalte Signe Versterre, som har skrevet speciale om, hvordan retningslinjerne blev implementeret i praksis. Hun gav følgende råd med på vejen:
”Det er umagen værd at tænke monitorering ind i sin opbygning af kliniske retningslinjer, ellers har man ikke en chance for at monitorere i praksis bagefter.”
Signe Versterre præsenterede resultaterne på Fagkongres 2018.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.